Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Podzimní motýli/Sníh na zápraží/Mráz v okně – Bohuslav Reynek (minirecenze)

8. 10. 2016

61+62+63/70

Podzimní motýli/Sníh na zápraží/Mráz v okně

Bohuslav Reynek

podzimni-motyli-snih-na-zaprazi-mraz-v-okne-109865Kniha, kterou bych ráda tentokrát prostřednictvím této recenze představila, je souborem básní. Skládá se ze tří básnických sbírek, které mě nadchly, protože svým kouzelným způsobem vyprávěly o životě a jeho úskalích. Můžete zde ale rozhodně najít i prvky radostných chvilek.

V první sbírce, jež nese název Podzimní motýli, můžeme najít očekávání a zpětné bilancování svého života. Můžeme si v ní povšimnout prvků snů a vzpomínek. Autor se snaží o jistou míru expresivity, kterou se pokouší zacílit na svého čtenáře. Interpretace básní v této sbírce (celkem je jich 29) je vcelku snadná, protože na sebe tematicky navazují. Některé básně ve vás mohou vyvolat impresionistický dojem. Jsou hodně pocitové a zaměřené na smysly. Jednotlivé básně cyklicky zaznamenávají podzimní čas. Zároveň se zde objevují prvky existencionalismu, autor rozjímá, hledá a tápe po odpovědích na otázky života. Název této sbírky můžeme brát za jistou metaforu stáří a všeho, co je s ním spojeno.

Druhá sbírka pojmenovaná Sníh na zápraží velice dobře navazuje na sbírku první. Autor v ní používal prostých obrazů, ale i slov. V této sbírce vás může zarazit její náboženský ráz, jenž ji prosicuje. Tato sbírka je obsáhlejší než ta první, objevuje se v ní skoro 50 básní. V této sbírce se pomalu, ale jistě začínáme přibližovat k období zimy. Básně jsou jednoduché a prosté, s interpretací není sebemenší problém. Avšak i přes tuto jednoduchost si můžeme povšimnout symbolů a metafor, jichž se zde vyskytuje vcelku hodně.

Poslední sbírka, která se v tomto souboru nachází, se nazývá Mráz v okně. Tato sbírka na nás může působit smířlivě, pocítíme jistou dávku odevzdanosti a očekáváme zimu. Zima je zde metaforou pro konec – smrt. Některé básně působí hodně dramaticky, jsou aktuální a mnohdy bychom je mohli označit za nadčasové. Často se v nich objevuje boj dobra a zla. Je to zvláštní, ale tato sbírka mě z celého souboru zaujala nejvíce právě díky své nadčasovosti.

Moje celkové hodnocení díla je velice pozitivní. Básně se daly dobře interpretovat a četly se mi skvěle. Jednotlivé verše mi utíkaly před očima a já si užívala sladké chvilky s dobrou poezií. Tato sbírka ode mě získává 100 %, protože si to zaslouží. Je skvostná, vybroušená a metaforicky pojednává o životě a jeho úskalích. Pokud milujete básně, tento soubor vám mohu vřele doporučit, protože určitě stojí za přečtení.

Na stránkách cbdb.cz zatím kniha nemá žádné hodnocení, tak jsem moc ráda, že mohu přispět svou troškou do mlýna.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Žánr:
Poezie
Rok vydání: 1969, 1. vydání originálu: 1969
Počet stran: 152
Nakladatelství: Kruh
Ilustrace/foto: Jaroslav Šerých
Vazba knihy: vázaná s přebalem

štítky
podobné články

Zanechat komentář