Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

František Halas – Sepie

21. 6. 2016

25/30

Sepie

František Halas

SepieJste milovníky poezie a rádi při její četbě relaxujete? Mohu vám vřele doporučit právě tuto sbírku. Užijete si vybroušeného českého jazyka uspořádaného mnohdy do vázaného verše, ale občas se objeví i verš volný.
Tato básnická sbírka se pyšní tím, že je autorovou prvotinou. Převážně zde můžeme najít nejrůznější reflexe. Ve sbírce můžeme objevit prvky skepse, životní pasivity a hořkosti. Často se zde objevuje slovo smrt.
Jistě se ptáte, na které básně se v této sbírce Františka Halase můžete těšit. Na 65 stranách najdete 33 básní a jako bonus je přidáno tzv. LYRICKÉ SMETÍ. Úvodní básní se stala Sepie, jež dala jméno celé sbírce. Za ní následují básně Listopad, Moudrost, Arara, Jaro, Nechci jaro, ale i spousta dalších. Dovolila jsem si vyjmenovat jen zlomek z nich, a to právě ty, jež se mi líbily.
V jednotlivých básních můžeme najít paralely s obyčejným lidským životem, ale také útrapy světové války. Objevují se metafory označující válku a krev, jež v ní byla prolita. Autor sbírky válku zavrhuje a z jednotlivých básní čiší odpor vůči této historické epoše, jež zasáhla životy obyčejných lidí. Zaznamenat můžeme obraznost poetismu, ale i básnickou hravost. Kromě již zmíněných metafor jsou zde použity také oxymorony, paradoxy a kontrasty.
Na sbírce mě nejvíce zaujala její útlost a zároveň i grafická úprava básní.Obálka je zajímavá, dalo by se o ní říci, že je téměř celá narýsovaná, nebo aspoň tak na mě působí. Vyobrazena je Sépie, na níž pohlížíme shora. Celý výjev je vykreslen v černé barvě.
Kniha se mi moc líbila a oblíbila jsem si ji. Myslím si, že se k ní v budoucnu ráda vrátím. Hodnotím ji 100 %, jež si toto dílo plně zaslouží.
Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):
Žánr:                   Poezie
Rok vydání:        1948, 1. vydání originálu: 1927
Počet stran          65
Nakladatelství:    František Borový
Autor obálky:      Jan Smetana
Náklad:                3 300 ks
štítky
podobné články

Zanechat komentář