Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Radosti života – František Gellner (minirecenze)

26. 6. 2016

31/40

Radosti života

František Gellner

Obálka

Milujete básničky, v nichž se odráží život básníka, jeho radosti, ale i strasti? Pokud ano, tato sbírka básní je určena právě vám a mohu vám ji vřele doporučit.

Gellner byl při tvorbě svých básní vždycky skeptikem a i zde se jeho skepse projevuje. Jeho básně v této sbírce hodně vypovídají o jeho způsobu života. Lyrický subjekt v jeho básník vždy promlouvá jako nepřizpůsobivý „zlobivý mladík“. Tu se opije, tu se nakazí nějakou nemocí a mohla bych klidně jmenovat dále, ale nebudu. Přenechám to na vaší interpretaci. Věřím, že tam najdete ještě mnohem více zajímavých motivů a třeba se i zamyslíte.
Stylizace lyrického subjektu na čtenáře působí velice autenticky, pokoru bychom v tomto díle hledali velice dlouho a nenašli bychom ji. V básních se vyskytuje spousta ironie. Může být zbraní bojovníka, rytíře z kaváren a hospod, ale určitě bychom našli i spoustu dalších možností, v čem by mohla být a je uzavřena.
Všechny básně nesou téměř písňový tón, jsou pravidelné a melodické. Autor se prostřednictvím veršů snaží vypsat z problémů společnosti jeho doby a hodně toho o ní vypoví. Kniha je tedy velice atraktivní i pro soudobého čtenáře.
Musím říci, že mě tato sbírka nadchla. Četla se mi velice dobře a interpretaci jsem si užívala. Sice se vyskytují metafory a další básnické figury, ale ty vždy dají čtenáři zajímavý finální obrázek. Kniha je malinká a útloučká, čte se velice rychle. Mohu ji vřele doporučit. Za sebe hodnotím krásnými 100 %.
Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):
Žánr:                   Poezie
Rok vydání:        2008, 1. vydání originálu: 1903
Počet stran:         60
Nakladatelství:    Tribun EU
Vazba knihy:       brožovaná
ISBN:                 

978-80-7399-386-3

Uložit

štítky
podobné články

Zanechat komentář