Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Citáty

Moje nejoblíbenější básnička od Františka Gellnera

27. 2. 2017

Dnes, když jsem si četla v Drobcích z Františka Gellnera, jsem narazila na básničku, kterou jsem se učila na základce a dodnes mi její slova utkvěla v paměti. Na základní škole jsem přišla do styku jen s touto jednou Gellnerovou básní, která mě oslovila svou poetikou a líbilo se mi, její poselství. Stejně tomu je i dnes, kdy rozumím důvodu, proč je báseň taková, jaká je, a proč vypovídá o tom, o čem vypovídá. V současnosti už jsem bohatší o spoustu dalších čtenářských zkušeností, při nichž jsem se setkala s dalšími díly tohoto významného českého básníka.

 

Jistě se ptáte, jaká báseň mě tak uchvátila. Pokud tomu tak opravdu je, tak čtěte dále.

Píseň

Vím, skepse má je příliš tvrdá,

a mysl má je příliš hrdá

a výsměch zlý a rouhavý

extáze moje otráví.

 

Rád v noci bdím a ve dne dřímám

a paradoxní názory mám.

Své lásky k zášti přinutím

a přátele si znechutím.

 

Je pro mne málo směrodatný

soud bližních dobrý jako špatný.

V čas pole svá si pokosím.

A o pohřeb se neprosím.

GELLNER, František. Po nás ať přijde potopa. In: Drobky z Františka Gellnera. Jota, Brno 2005. ISBN 80-7217-320-0. s. 15

 

Tak co na ni říkáte? Líbí se vám? Nebo máte v básnické tvorbě jiného oblíbence? Pokud ano, neváhejte a doplňte můj seznam přání čtenářů, jenž naleznete zde, pokud jste již na Iwíkově knihovně recenzi nenašli. Za každý námět budu ráda.

Uložit

štítky
podobné články
4 komentáře
  1. Odpovědět

    TlusŤjoch

    28. 2. 2017

    Některé jeho básně zhudenil Visací zámek.
    Z cizích básníků se mi líbí: Kenneth Patchen, česky vyšla jeho básnická sbírka Když jsme tu byli spolu.
    Z českých mám rád Václava Hraběte.

    • Odpovědět

      Iwik

      28. 2. 2017

      Na Hraběte se už také delší dobu chystám a těším. Věřím tomu, že se mi také bude líbit. Nicméně i ten Gellner je pro mě skvostem :-). A Kennetha Patchena zkusím také :-). Děkuji za tipy.

      • Odpovědět

        TlusŤjoch

        28. 2. 2017

        Z českých bych dále doporučil třeba Seifertovovu sbírku „Halleyova kometa“ či cokoli od Kainara (viz např. zhudebněná báseň Stříhali dohola malého chlapečka

        • Odpovědět

          Iwik

          28. 2. 2017

          To si také ráda doplním do svého seznamu :). Moc děkuji za oba tipy. Ač jsem je již četla, tak si je přečtu ráda znovu pro účel sepsání recenze :-).

Zanechat komentář