Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

V pasti – Lilja Sigurðardóttir

1. 3. 2017

Ocitla jsem se v pasti. V pasti, kterou tato kniha dozajista je. Je neskutečně čtivá, poutavá, zajímavá a jsou v ní řešena témata, jež byla ještě v době nedávno minulé tabuizována. Setkáte se zde s problematikou dealerství, homosexuality, ale také třeba finančních a daňových podvodů. Tato kniha vás na svém počátku polapí do svých tenat a nepustí vás do té doby, dokud nedočtete do poslední stránky. To vše vám potvrdí tvrzení z přebalu, kde je uvedeno následující: „Osamělá matka pašující drogy… Sugestivní islandský KRIMITHRILLER s překvapivou hrdinkou.“ Co nám však o tomto titulu vypoví anotace? Na to se podíváme v následujícím odstavci.

 

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

„Jednatřicetileté Sonje se rozpadlo manželství – po dramatickém rozvodu se ocitla prakticky bez prostředků… a bez syna.

V islandské krizi je Sonja bez práce a síly jí docházejí. Její rozvodový advokát jí nabídne pracovní cestu do ciziny a Sonja si pozdě uvědomí nebezpečí… Banka, kde pracoval její bývalý manžel, zkrachovala a jeho vyšetřují kvůli účasti na rozsáhlých finančních machinacích. Sonja celou dobu nic netušila – co všechno ještě před ní skrýval? Domyslí si to, když jí syn náhodně ukáže jednu fotografii…

Pod hrozbou, že jí gang unese syna, je schopna vymýšlet nové a nové způsoby, jak uniknout pozornosti celníků, nakonec ji ale jeden z nich zastaví. Znamená to pro Sonju definitivní konec, anebo naopak naději na únik z pasti?“

 

Kniha, již bych vám chtěla v této recenzi přiblížit, vyšla v originálu (Gildran) v roce 2015, u nás ji vydává na konci roku 2016 nakladatelství LEDA. Tento krimithriller by měl být prvním dílem připravované trilogie.

 

„Klid narušilo ostré zazvonění u dveří. Agla sebou trhla a posadila se ve vaně, ale pak se rozhodla, že chvíli počká. Může to být podomní prodejce sušených ryb nebo lístků do loterie a kvůli tomu se jí z vany nechce. Když se však zvonek ozval znovu, vstala, zabalila se do županu a vyšla ke dveřím. Venku stál Johan se třemi muži. Ve dvou z nich poznala jeho advokáty, z nichž jeden pracuje i pro ni, ale toho třetího nikdy předtím neviděla.“ (s. 58)

 

Tato publikace mě zaujala hned na první pohled již při samotném výběru, její obálka je vcelku jednoduchá, spodní část je černá, vrchní část bílá, v pravém horním rohu je velká černá šmouha a v pravém dolním pak velká bílá. Obálka je hříčkou, která se drží lidového rčení, že nic není jen černé a naopak. Ve spodní černé části je uvedena menšími bílými písmeny informace, kterou jsem uvedla v úvodní odstavci, slovo krimithriller je vyvedeno majuskulami a růžovou barvou. Jméno autorky je též vyvedeno růžovou barvou a název knihy je vyveden velikánskými písmeny a černou barvou. Písmeno T pak v názvu zastupuje krásně oblečená žena, která působí přesně tak, jak ji autorka v příběhu popisuje – galantní, nenápadná a vydávající se za majitelku firmy.

 

Postavy této knihy mi přišly vcelku zajímavé, autorce se jim podařilo vdechnout vcelku charakteristický a pro čtenáře dobře zapamatovatelný ráz. Některé se mohou zdát hloupé, ale… Když je člověk zahnán do kouta a je mu vyhrožováno, tak holt udělá vše pro to, aby zachránil život nejen svůj, ale hlavně svých blízkých. Hlavní hrdinka je svým způsobem velký chudák, kvůli nedostatku financí po rozvodu jí poskytne jeden známý od bývalého manžela finanční podporu. Nic není však tak jednoduché jak se zdá a ejhle, Sonja v tu ránu nastupuje na náročnou cestu do problému. Je zahnána do kouta a nemůže proti tomu nic dělat. Ty lidi, kteří jí dostali do situace, do které ji dostali, jsem naprosto nesnášela a jejich chování se mi vůbec nelíbilo.

 

Co se týče kompoziční stránky, byla jsem mile překvapena. Objevuje se zde spousta paralelních linek, příběh je totiž vyprávěn hned z několika úhlů pohledů, jeden patří hlavní hrdince Sonje, další Bragimu, jenž pracuje na letišti v protidrogové kontrole a pak je tu ještě pohled Agly, Sonjiny přítelkyně. Osudy Sonji a Agly jsou propojeny a často jsou na sobě v několika ohledech závislé. Propojí se však i příběh Sonji a Bragiho. Zpočátku se vyprávění jeví jako paralelní, ale často z paralely přechází až do chronologie. K takovémuto přechodu dochází ve chvíli, kdy se vyprávění dvou postav propojí. Vyprávění každé postavy je věnována vždy celá kapitola, nikdy nedochází v jejím průběhu k proměně úhlu pohledu. Retrospektivu zde můžeme často spatřovat ve vzpomínkách postav. Ty, které si procházejí peklem na zemi, se k vzpomínkám často upínají a myslí na minulé doby, kdy byly ještě šťastné.

 

Celý příběh je odvyprávěn v objektivní er-formě s častými dialogy. Děj se odehrává na krásných 312 stranách, a to v 125 kapitolách. Kapitoly jsou vždy krátké. Vždy mají maximálně 5 stránek, někdy se dokonce vyskytují i kapitoly  na 1 stránku. Nová kapitola vždy začíná na liché stránce. Pokud tedy předchozí kapitola končí na stránce liché, stránka sudá je prázdná. Dalo by se říci, že právě i z tohoto důvodu knihu přečtete velice rychle. Ovlivňujícím faktorem je ale i její extrémní čtivost.

 

Musím říci, že i tentokrát mě uchvátilo grafické zpracování knihy jako celku. Písmena jsou velká, dobře se čtou. K dobré čtivosti pak velkou měrou přispívá i vycentrování textu na střed stránky a zarovnání do bloku. Každá kapitola je uvedena velkou tučnou číslicí. Prostě opět kniha podle mého gusta. Vyzdvihnout musím i gramatickou a stylistickou stránku. Je skvělé, když čtenář může číst bez toho, aby se soustředil na možné chyby v textu.

 

Kniha mě naprosto uchvátila a dostala na kolena. Hlavní hrdinky mi bylo neskutečně líto a vůbec si nedokážu představit, jak bych se na jejím místě chovala já. Snažila jsem se do ní vžít, ale moc dobře mi to nešlo, protože jsem byla sevřená lítostí. Ze čtení jsem si však odnesla spoustu nevšedních zážitků a celkově jsem si ji užila. Mohu ji vřele doporučit všem milovníkům detektivek, thrillerů, ale také knih, v nichž se objevuje tematika drog a homosexuality. Za neskutečnou jízdu, která nešla zastavit, dokud jsem příběh nedočetla, si ode mě kniha zasloužila nádherných 100 % a vřelá doporučení k tomu.

 

Za poskytnutí recenzního výtisku patří velké díky nakladatelství LEDA. Pokud si budete knihu chtít pořídit, můžete tak učinit právě zde.

 

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Originální název:

Gildran (2015)

Žánr:
Literatura světová, Detektivky, Thrillery
Vydáno: 2016, Leda
Počet stran: 272
Překlad: Lucie Korecká
Ilustrace/foto: Ondřej Červenka
Autor obálky: Ondřej Červenka
Vazba knihy: vázaná
ISBN: 978-80-7335-450-3

 

Uložit

štítky
podobné články
4 komentáře
  1. Odpovědět

    TlusŤjoch

    2. 3. 2017

    Člnění do krátkých kapitolek mám rád.

    • Odpovědět

      Iwik

      2. 3. 2017

      Musím říci, že mi to také vyhovovalo, četlo se mi to velice rychle a dobře. V knihách u tohoto nakladatelství se s tím setkávám dost často a jsem s tím spokojená :).

  2. Odpovědět

    Pinky v Knihách

    25. 3. 2017

    Pěkná recenze 🙂 Já jsem byla s knihou rovněž spokojená 🙂

    • Odpovědět

      Iwik

      25. 3. 2017

      Děkuji za milou reakci, která mi udělala radost. Já byla s knihou neskutečně spokojená a užila jsem si ji plnými doušky. Teď se těším na další podobné tituly ☺.

Zanechat komentář