Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Cesta do minulosti

Bylo nás pět – Karel Poláček

12. 5. 2017

V našem Časostroji se i dnes vyskytne další zápisek. Do jeho hledáčku se tentokrát dostalo skvělé dílo od významného spisovatele a novináře Karla Poláčka. A nebylo by to ono, kdyby se měl Časostroj obejít bez příběhů pětice kluků, jež jsou plné humoru a zážitků z radostného dětství. Bylo nás pět, je pro mě kultovním dílem. Oblíbila jsem si jej nejprve coby film, jenž jsem měla každoročně spojený s vánočními svátky. Po několika letech jsem si knihu sama přečetla a před několika měsíci jsem se dokonce dostala k audio nahrávce. Všechny tři varianty mě neskutečně oslovily. Film mě uchvátil pro jeho neotřelý vtip a názornost, knihu jsem si oblíbila pro krásu použitého jazyka (o tom více dále) a audiokniha? O té si můžete přečíst zde.

 

Jak jsem již poznamenala v úvodním odstavci, na knize mě nejvíce uchvátil použitý jazyk. Líbí se mi, jakým způsobem autor nechá promlouvat své dětské hrdiny. Ti se snaží svou mluvou přiblížit světu dospělých. Na někoho může jejich vyjadřování působit kýčovitě a nepřiměřeně. Nicméně autorův záměr tento postup splnil. Jeho cílem bylo postavení vyjadřování dítěte na úroveň dospělého mluvčího. Tak a teď se podíváme na to, co jsem jsem o knize napsala ve svém čtenářském deníku.

 


26. února 2010

Karel Poláček – Bylo nás pět

Tato kniha se mi velice líbila, protože je v ní humorně popsán život pětice malých dětí, příběh vypráví Petr Bajza. Nezachycuje pouze život na malém městě, ale i dobrodružství, která spolu kamarádi zažili. Kniha je satirickým dílem, jsou v něm používána občas slova, která jsou archaismy, což je plusem. (Pozn.: v dětství jsem spíše vnímala coby mínus) Petr Bajza je kluk navštěvující základní školu, který se kamarádí s Édou Kemlinkem, Čendou Jirsákem, „Pepou“ Zilvarem z Chudobince a Antonínem Bejvalem. Zažívají spolu mnohá dobrodružství zejména ve válkách proti chlapcům z vedlejších ulic (Habrováci a Ješiňáci). Jednoho dne přijela do vesnice řada maringotek (cikrus), celá vesnice se šla podívat. Poté Petr onemocní a zdá se mu sen o cestě do Indie. Když se uzdraví je nešťastný, že to vše, co v Indii zažil, je pouze sen.


Celý příběh je odvyprávěn v subjektivní ich-formě. Dětskému čtenáři je pak vyprávění dětského hrdiny bližší a cítí se být jeho spolubojovníkem. Mnohem lépe se tak s hrdinou ztotožní. Osobně jsem při četbě měla vždy pocit, jako kdybych stála po boku hrdinů a sledovala vše, co se jim při různých dobrodružstvích přihodilo. Vyprávění mi přišlo velice živé a opravdu jsem se velice bavila. Vše pak podpořil i film, jenž jsem si v dětství oblíbila a ještě teď se na něj ráda a s chutí podívám. Stejně tomu je i s knihou samotnou. Ještě teď ji vždy ráda vezmu do ruky a bavím se neustále kolem dokola. Zajímavé však je, že při každém čtení najdu nové a nové roviny, jež mi dříve zůstávaly ukryty.

 

Velkým bonusem knihy Bylo nás pět je to, že má velký potenciál oslovit jak dětského čtenáře, tak i toho dospělého. Všichni si v díle najdou to svoje a krásně se pobaví.

 

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Žánr:
Romány, Literatura česká, Pro děti a mládež
Vydáno: 2003, Albatros
1. vydání originálu: 1943
Počet stran: 188
Ilustrace/foto: Jaroslav Trousil
Autor obálky: Jaroslav Trousil
Vazba knihy: vázaná
ISBN: 80-00-01131-X

 

štítky
podobné články
2 komentáře
  1. Odpovědět

    TlusŤjoch

    13. 5. 2017

    Od Poláčka mám raději „Muži v ofsajdu“ a „Hostinec U kamenného stolu“.

    • Odpovědět

      Iwik

      13. 5. 2017

      Také se na tyto knihy dostane :). Jen teď primárně do Časostroje házím knihy, které mám ve čtenářském deníku a budou se mi hodit do seznamů ke zkouškám a případně ke státnicím.

Zanechat komentář