Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Chrudimka

Rozhodnutí porodní báby – Sabine Ebertová

18. 1. 2018

Marti, rozhodni se správně

Rozhodnutí porodní báby

Stýskalo se vám po porodní bábě Martě? Pokud ano, věřte tomu, že se nám s velkou pompou vrací. Její příběh se odehrává v raném středověku na území dnešního Německa. Tentokrát se budeme vcelku často pohybovat na bojišti a sledovat vývoj konfliktu mezi Fridrichem Barbarossou, Jindřichem Lvem a Otou z Wettinu. Jak moc události poznamenají Christiansdorf a jeho obyvatele? Co vše bude muset Marta strpět a případně i obětovat? O tom si přečtete v tomto poutavém historickém románu. Ten stejně jako předchozí díly prýští množstvím emocí a můžete se těšit na zajímavou jízdu plnou napětí, lásky, nenávisti, strachu a intrik. Titul vás na samém počátku upoutá a nepustí vás do té doby, dokud jej nedočtete až do konce.

 

Příběh je velice zajímavý a strhující. Při jeho četbě vás překvapí spousta neočekávaných zvratů. Rozhodnutí porodní báby je obsáhlý román, což pro čtenáře znamená také to, že se setká s komplikovanějším kompozičním rámcem a mimo jiné také s vcelku velkým množstvím postav. Některé se jen ukážou a hned zase mizí, jiné zasahují do příběhu pravidelně a svým způsobem ovlivňují i jeho směřování. Nicméně rozhodně se tohoto faktu nemusíte nijak obávat, na počátku knihy objevíte seznam všech osob, které se v textu objeví. Dokonce zde najdete i jejich postavení a význam pro vyprávění. Pomůže vám se krásně zorientovat. Styl zpracování textu mě velice zaujal. Chvilkami jsem měla pocit, jako bych četla poutavou dějepisnou učebnici. Sabine Ebertová vás překvapí smyslem pro dobový jazyk. Přesně ví, kdy použít výraz z dané doby a kdy vyprávění oživit. Dílo tedy působí autenticky.

 

Titul Rozhodnutí porodní báby vyšel v originálu (Die Entscheidung der Hebamme) v roce 2011. U nás se kniha dočkala u Knižního klubu hned dvou vydání, a to v letech 2012 a 2017. Jedná se již o třetí díl ze série o tajemství porodní báby. Pokud vás recenze nadchla a budete si chtít příběh přečíst, můžete si jej pořídit na www.megaknihy.cz.

 

Megaknihy

 

Když mi bylo k recenzi nabídnuto Rozhodnutí porodní báby, vůbec jsem neváhala a výzvu přijala. Předchozí díly této série jsem četla a nadchly mě. Těšila jsem se jaký bude tento a musím říci, že mě nezklamal a v mnohém dokonce předčil i má očekávání. Když jsem uviděla obálku titulu, ihned jsem se do něj zamilovala. Působí historickým dojmem, dostala mě zejména pečeť s vyobrazením města. Každého čtenáře však zajisté k přečtení dovede i poutavá anotace, která poutavě vzpomíná na to, co se v sérii již odehrálo, ale pochopitelně nastiňuje i to, co se teprve bude dít.

 

Román je velice čtivý. Autorka píše tak poutavě, že po celou dobu četby udrží vaši pozornost. Některé pasáže jsou však vcelku náročné, hlavně tedy na čtenářovu psychiku. Příběh monitoruje nejen to, jak jde čas u porodní báby Marty a její rodiny, ale také dějiny globálně. Ve vyprávění můžete zachytit spoustu reálných historických okamžiků, které hýbaly Evropou. Čtenář tak před sebou má syrový příběh, kterým ho autorka doslova přikurtuje ke křeslu. Román je vystaven na pevných chronologických základech a opepřen množstvím paralel a retrospektiv. Všechny kompoziční postupy jsou od sebe náležitě oddělovány a vy se tak v textu neztratíte. Nic tedy nebrání velkolepému čtenářskému zážitku.

 

Rozhodnutí porodní báby je odvyprávěno objektivní er-formou, které vdechuje život množství dialogů mezi jednotlivými postavami. Nedá mi to a dovolím si menší srovnání s předchozími díly této série. Překvapilo mě, že ve třetím románu se nevyskytuje už tolik úhlů pohledů na jednu událost, kniha se tedy čte lépe a působí přehlednějším dojmem. Popisy v tomto dílu vás zajisté překvapí, protože jsou podány coby zajímavý historický výklad. Pokud se řadíte k milovníkům historické literatury, která je obohacena o velkou dávku napětí, tato kniha je určena právě pro vás. Z četby si odnesete skvělý čtenářský zážitek.

 

Vyprávění je složeno ze čtyř dílů a epilogu. Jednotlivé díly se dělí na mnoho kapitol. Ty však nejsou očíslovány, ale každá z nich nese svůj název, který hodně nastiňuje to, co se v dané kapitole stane. Jednotlivé kapitoly se pak dále tříští na menší dílčí celky, které nás postupně posunují k finální pointě. Román je vcelku obsáhlý, odehrává se na 560 stranách, ale čte se velice dobře a rychle.

 

Moje subjektivní hodnocení Rozhodnutí porodní báby nemůže být jiné než pozitivní. Kniha mě uchvátila a užívala jsem si ji od úplného začátku až do poslední tečky. Nadšená jsem byla i z toho, že mě autorka nenechala nijak tápat v příběhu. Byla si dobře vědoma toho, že v její knize vystupuje mnoho postav, a tak pro nás připravila seznam všech aktérů, za to jí tleskám a dávám palec nahoru. Pokud se vám tato kniha dostane z celé série do ruky jako první, nemusíte mít strach a s klidem se do ní pusťte, příběh je protkán množstvím retrospektivních linek, které přibližují dění z předchozích dílů. Rozum mi zůstával stát nad realističností vyprávění a nad množstvím emocí, které z něj přímo sršely, některé mě dokonce dohnaly až k slzám. V neposlední řadě musím vyzdvihnout grafické a jazykové zpracování textu, v obou případech jsem byla spokojená. Kvalitní práci odvedla nejen autorka, ale také překladatelka a grafici. Román si ode mě vysloužil nádherných 100 % hodnocení. Vřele jej doporučuji milovníkům historických a sociálních románů.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Série:

Tajemství porodní báby (3.)

Originální název:

Die Entscheidung der Hebamme (2011)

Žánr:
Literatura světová, Romány, Historie
Vydáno: 2012, Knižní klub
Počet stran: 560
Překlad: Ivana Führmann-Vízdalová
Vazba knihy: vázaná s přebalem
ISBN: 80-242-3384-0

Recenze primárně zpracována pro portál Chrudimka.cz. Tímto děkuji za možnost převzetí.

štítky
podobné články
4 komentáře
  1. Odpovědět

    TlusŤjoch

    18. 1. 2018

    To čte moje milostivá a moc se jí to líbí.

    • Odpovědět

      Iwik

      19. 1. 2018

      Tak to mám radost. Já jsem to teď začala postupně dávkovat mamce a také je ze série nadšená.

  2. Odpovědět

    Fredy Kruger

    23. 1. 2018

    “ Čtyřicet je mi, – však nemohu strávit
    rozhodnutí té porodní báby !
    … Tenkrát já… chlapeček maličký, lysý
    Jak dneska to slyším, ač bylo to kdysi
    ( a rovněž vím, bylo to ve neděli )

    řvala : ,, Jej vytáhnem po prdeli ! ,,

    ,, Netahejte jej za warlata !,,
    ( křičel na  bábu otec – můj táta )

    ,, Dobrá ! jej vytáhnu kleštěma !!“
    ( řve bába ) . “ Však hlavu eště má !!,,

    Metař Jann Bymbas stisk stisk lopatu :
    “ Napálím babu tu… pyskatou !! “
    ( muž hlavu má úplně placatou,
    oči má přímo u uší !! )

    …. že bába se blíží, – už vytušil !
    že oči má u uší ?? nižádné dráma,
    když otvírá se mu panoráma !!

    … tím pádem vidí, – “ Jde ze zadu bába !!! “

    “ Že násadu zlomil jste o babici ???
    vyslýchají jej tři strážníci,
    “ Mluvte ! se ptáme již po páté !!“

    “ Vy palice též máte placaté !!
    ježíši ! tohle jste nevěděli ??“

    Strážníci ztuhnuli ! zkameněli !
    Jožka Pyij, … Zdenáll Chuyij , Jebb Jelitto
    nyní to vědí !! už došlo jim to !!!

    Nechali výslechu na strážnici,
    vyběhli ven všichni tři strážníci,
    potom ( dva) s pendreky ve pravicích
    dali se do honby za babicí !!

    … i třetí strážník řve : “ Zmlátit jí třeba !!“

    … v levačce pendrek má ( neboť jest levák )

    • Odpovědět

      Iwik

      24. 1. 2018

      Zajímavý a velice originální komentář. Děkuji za něj.

Zanechat komentář