Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Chrudimka

Medovníček a Barvínek: Pohádkové čarování – Jan Lebeda

7. 2. 2018

Medovníček a Barvínek - Pohádkové čarováníMá vaše dítko rádo pohádky, které nejsou jen o nadpřirozených bytostech a jejich kouzlení? Líbí se mu příběhy plné poučení a zajímavých zápletek? Pokud ano, tak tato kniha ho určitě potěší a vykouzlí úsměv na tváři. Příběhy jsou tak kouzelné, že zaujmou i dospělého čtenáře. Publikace si vás získá hned na první pohled, a to nádhernými barevnými ilustracemi, jejichž autorkou je nám již známá Zdeňka Študlarová. A teď zpět k příběhům, ty se pyšní extrémní čtivostí a zábavností. Nejenže se při jejich čtení poučíte, ale také se náramně nasmějete. Děti si obohatí slovní zásobu a aktivuje se jejich fantazie. Kolik legrace si spolu užijí Medovníček s Barvínkem tentokrát? Chcete-li to vědět, pusťte se do této poutavé publikace, která vám udělá radost.

 

„Najednou měla pocit, jako kdyby měla nějaký špatný sen. Žluté blatouchy nebyly žluté, ale fialové. A pomněnky zčervenaly. Aby toho všeho nebylo málo, na špičce nedalekého mladého smrčku spatřila modrý klobouk.“  (s. 9)

Když mi domů přišel balíček a já v něm objevila tuto pohádkovou knihu, moc jsem se těšila, až se do ní začtu. Uchvátila mě totiž hned na první pohled svou úchvatnou obálkou, ta musí zákonitě chytnout za srdce každého čtenáře a milovníka pohádkových příběhů. Dalším faktorem, který mě přesvědčil o tom, abych se ihned začetla, byl poutavý podtitul: Pohádkové čarování. Co vyčarují skřítkové pěkného? To vám však neprozradí ani poutavá anotace, musíte to odhalit sami při čtení. Neuvěříte tomu, ale na pouhých 120 stránkách si užijete spoustu dobrodružství a pohádkového čarování. Tuto plochu však nepokrývá jen text, velkou část zabírají i krásné působivé ilustrace Zdeňky Študlarové. Co se týče autora samotného, s několika jeho dětskými knihami jsem se už setkala, užila jsem si je a byla jsem nadšená. Nezklamal mě ani tentokrát. Medovníčkovy příběhy jsem si zamilovala a již teď se těším na další.

 

Titul Medovníček a Barvínek: Pohádkové čarování vyšel v roce 2017 v nakladatelství Brána, to vás překvapí širokým záběrem, najdete zde nejrůznější žánry zaměřené na rozličná témata. Jedná se již o jedenáctý pohádkový příběh o skřítkovi Medovníčkovi, avšak pokud jste předchozí nečetli, vůbec to nevadí. Knihy na sebe nijak nenavazují. Pokud vás naše recenze zaujala a budete si chtít se svými ratolestmi přečíst dvanáct čarokrásných příhod, můžete si publikaci pořídit právě zde.

 

Jan Lebeda je autorem poučných a velice čtivých pohádkových příběhů, z nichž si ponaučení odnesou jak malí, tak i velcí čtenáři. Již jsem měla tu čest přečíst si poutavé vyprávění o Okáčkovi a jeho rodině. Když se mi dostal do rukou zatím poslední díl ze série o Medovníčkovi, hned jsem věděla, co mohu očekávat. Nespletla jsem se. Text je nejen zábavný, ale i didaktický. Autor v průběhu vyprávění vysvětluje nejen přírodní úkazy a jak příroda funguje, ale také vysvětluje významy nových slov. Je to činěno nenásilnou formou a zajímavým způsobem. Dítě si ani neuvědomí, že se při poslouchání, či vlastním čtení učí.

 

Jednotlivé příběhy mají maximálně deset stránek textu, který je prolínán množstvím ilustrací. Některé dokonce zabírají celou stránku. Tímto způsobem je efektivně snižována oblast textu a pro malé čtenáře se tak knížka stává atraktivní. Ilustrace dokreslují vše, co je v ději popsáno. Zajímavé mi přišlo, že každý příběh byl zakončen přáním na dobrou noc. Autor do textu zakódoval nejen informace o tom, jak funguje život v přírodě. Na pozadí si můžeme povšimnout morálního a etického „kázání“. Celé vyprávění je vyvedeno v objektivní er-formě. Ta je doprovázena celou řadou oživujících dialogů, které ukazují na některé prohřešky, kterých se můžeme dopustit ať už v přírodě, nebo v chování ve společnosti. Všechny příběhy jsou humorné a přímočaré. V žádném případě se nebudete potýkat s tím, že by dítko neposlouchalo a nudilo se.

 

Autorův styl je čtivý, plný humoru a text je psán s lehkostí. Vyprávění je jednoduché, aby jej snadno pochopilo i to nejmenší dítko. Příběhy jsou kraťoučké, aby nezatěžovaly příliš dětskou pozornost. Vypravěč příběhu je aktivní a ač pouze přihlíží, tak máte pocit, jako by vás zapojoval do děje. Vše je odvyprávěno v minulém čase.

 

Moje subjektivní hodnocení nemůže být jiné než pozitivní. Kniha mě dostala do kolen, užila jsem si čtivou jízdu v doprovodu sympatických postaviček skřítků a zvířecích obyvatel lesů, luk i strání. Zpočátku jsem sice moc nepochopila, proč dostala kniha podtitul Pohádkové čarování, ale po pár stránkách jsem pochopila. Dílo mi dalo přesně to, co mi slíbila anotace. Ač je příběh primárně určen dětskému čtenáři, dostane se zajisté i do srdcí rodičů a prarodičů. Četbu jsem si užila plnými doušky. Vše je krásně stravitelné, napínavé, zábavné a strhující. Zamilovala jsem si i grafické zpracování, písmo je krásně veliké a patkové, a proto se text čte téměř sám a bez bolestí očí. Co se týče jazyka, překvapilo mě několik gramatických chyb. Medovníček a Barvínek: Pohádkové čarování je skvělé vyprávění, které si mě získalo a hodnotím ho 99 %. Titul je vhodný pro všechny rodiče a prarodiče, kteří chtějí udělat radost svému dítku, které miluje pohádkové příběhy s přírodní tematikou.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Žánr:
Pro děti a mládež, Pohádky
Vydáno: 2017, Brána
Počet stran: 120
Vazba knihy: vázaná
ISBN: 978-80-7243-012-7

Recenze primárně zpracována pro portál Chrudimka.cz. Tímto děkuji za možnost převzetí.

štítky
podobné články
2 komentáře
  1. Odpovědět

    TlusŤjoch

    8. 2. 2018

    Medovníček – pěkné jméno.

    • Odpovědět

      Iwik

      8. 2. 2018

      Jojo, autor si vybral krásná jména pro hrdiny této pohádkově medové série.

Zanechat komentář