Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Chrudimka

Konec léta – Anders de la Motte

2. 3. 2018

Konec léta

Léto. Roční období, které má každý rád. Je krásně teploučko, venku svítí sluníčko, prozpěvují ptáčci a… Zkrátka a dobře, je to pro nás takřka idylický čas, na nějž rádi v průběhu roku vzpomínáme. Musí být idylou pro každého? Určitě ne. O tom nám povypráví kniha, kterou bych vám ráda prostřednictvím této recenze představila. Pro jednu rodinu totiž léto roku 1983 neskončilo. Hrůzné události, ale hlavně vzpomínky na ně, se s nimi táhnou dále. Pohromou není postižena pouze rodina, ale i celá řada dalších lidí. Všichni si kladou otázku, kdy už konečně toto léto skončí, dvacet let jim dělá společnost smutek, dvacet let se jim honí bez ustání hlavami otázka, co se malému hochovi přihodilo. Najdou na své odpovědi otázky? Pokud to chcete zjistit, přečtěte si tento poutavý a čtivý román z pera švédského mistra thrilleru Anderse de la Motteho.

 

„Plot byl vysoký. Možná dokonce vyšší než strýc Harald, každopádně dost vysoký na to, aby ho Billy nedokázal přelézt. Lov skončil. Nikdy to králičí doupě nenajde. Přesto se mu trochu ulevilo. Takhle daleko v zahradě sám ještě nikdy nebyl. Z večerního světla zbýval na nebi jen slabý proužek a stíny v křoví se téměř bez povšimnutí proměnily v hustou tmu.“ (s. 14)

 

Anders de la Motte je významnou osobností švédské literární scény. Jeho původním pracovištěm byla policejní stanice, následně byl šéfem ochranky a v současnosti, pomineme-li to, že píše romány, pracuje coby konzultant bezpečnostních služeb. Jeho zaměstnání hodně vypovídá o tom, kde mají základ jeho příběhy. Ať už to jsou knihy o zneužívání moderních počítačových technologií a sociálních sítí (trilogie Game, Buzz a Bubble), nebo romány MemoRandomUltiMatum z prostředí organizovaného zločinu. Všechny do jednoho jsou napínavé a čtivé. Konec léta je zatím jedinou knihou, která pod jeho rukama vznikla a je samostatná.

<{r>

Když jsem knihu začala číst, byla jsem zaskočena. Očekávala jsem, že se bude jednat o zajímavý příběh, který strhne veškerou mou pozornost, chytne mě a nepustí do té chvíle, dokud nepřečtu poslední stránku, ale že to všechno půjde tak rychle? Po přečtení prvních několika kapitol získáte odpověď na to, jak se to má s obálkou. Proč je na ní vyobrazen výjev, jaký tam je? Obálka je poutavá a pohltí vás. Stejně tak imponuje i metaforický název knihy. Co se týče anotace, dle mého názoru by mohla být krapet kratší, na můj vkus její autor prozradil o příběhu docela hodně. Román si zajisté užijete plnými doušky. Odehrává se na krásných 352 stranách a ani chvilku nebudete litovat, že jste se do jeho četby pustili.

 

Titul Konec léta vyšel v originálu (Slutet på sommaren) v roce 2016. U nás se překladu dočkáváme na počátku roku 2018 a o jeho vydání se postaral Knižní klub. Pokud vás recenze zaujme a budete si chtít knihu pořídit, můžete tak učinit zde.

 

Ctěný čtenáři, než otevřeš tento svazek, odskoč si a najez se, protože ti garantuji, že se od stránek jen tak neodtrhneš. Proč to tvrdím? Sama jsem to zažila, příběh je napsán tak mistrně, že jsem chtěla číst pořád dál a dál. Bylo pro mě utrpením knihu odložit byť jen na pár minutek.

 

V knize objevíte dvě dějové linie, jedna je retrospektivní a přibližuje nám to, co se událo na jednom nejmenovaném statku v létě roku 1983, druhá se pak točí okolo Veronicy (dříve Very) a odehrává se o dvacet let později. Najdeme zde celou řadu kontrastů, které jsou zakódovány citlivě jak do prostředí, tak do charakterů postav. Události roku 1983 se odehrávají na venkově, kdežto druhá linie je výrazně městská a odpovídají tomu pochopitelně i charakteristiky protagonistů. Před očima se nám dokonce změní i samotná Vera, která se před svou minulostí snaží utéci, co nejdále to jde.

 

Styl psaní autora si mě získal hned na prvních stránkách. Text je čtivý, akční, napínavý, chvilkami z něj tryskají emoce a podmaní si vás. Tematicky je dílo velice zajímavé, neustále vás nutí si klást otázky a přemýšlet. Nicméně Anders de la Motte vás odpověď nenechá najít dříve, dokud nedočtete až do konce. Samotné dějové linie prolínají útržky dopisů, které vám zamotají hlavu snad ještě více než záhada malého chlapce. Ač je příběh vystavěn zejména na ději, najdeme v něm i celou řadu zajímavých a nijak dlouhých popisů.

 

Celý příběh je odvyprávěn z několika úhlů pohledu. Svůj part zde mají Veronica, vyšetřující detektiv a nesmí pochopitelně chybět ani malý Billy. Vypravěč události sleduje spíše z dálky a zprostředkovává je čtenáři prostřednictvím objektivní er-formy, která je doplněna množstvím dialogů. Vše se odehrává v minulém čase, výjimku však tvoří úryvky z dopisu. Tyto krátké textíky zpočátku nedávají smysl, ale v jednu chvíli se vše prolomí a vy pochopíte. Ač se kompozice celého románu může zdát složitá, není tomu tak. Na kapitoly, které se týkají minulosti, je upozorněno tučným nadpisem Léto 1983, současnost značena není nijak. Dějové linie od sebe snadno rozeznáte, protože mezi sebou silně kontrastují. Vše je uvedeno prologem, který patří samotnému Billymu, následuje 67 kapitol, jež pak uzavírá epilog, jenž završuje ono strašlivé LÉTO.

 

Moje subjektivní hodnocení tohoto psychothrilleru nemůže být jiné než pozitivní. Prostřednictvím příběhu jsem se dostala do prostředí, do kterého bych se jindy nedostala. Autor mi zabrnkal na nejcitlivější strunku a silně si mě ke své knize připoutal. Je to román, který mi uhranul a těším se, až se k němu někdy v budoucnu vrátím. Budu se těšit i na další setkání s tímto autorem, protože věřím, že jeho knihy jsou na vysoké úrovni. Co se týče grafického a jazykového zpracování textu, byla jsem nad míru spokojená. Po grafické stránce mě nadchla velká písmena a formátování. Radost jsem měla i z použitého papíru, který nebyl tenký, stránky se mi dobře obracely a nemusela jsem mít strach, že knihu poškodím. Po gramatické a stylistické stránce bylo dílo zpracováno výborně, nenašla jsem v textu téměř žádné chyby, které by vyrušily mou pozornost. Za úžasný čtenářský zážitek patří této knize nádherných 100 % hodnocení.

 

Knihu bych doporučila všem milovníkům detektivek, napínavých thrillerů a těm, kteří nad knihami rádi přemýšlí.



Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Originální název:

Slutet på sommaren (2016)

Žánr:
Literatura světová, Thrillery
Vydáno: 2018, Euromedia
Počet stran: 352
Překlad: Helena Matochová
Vazba knihy: vázaná
ISBN: 978-80-242-5962-8

Recenze primárně zpracována pro portál Chrudimka.cz. Tímto děkuji za možnost převzetí.

štítky
podobné články

Zanechat komentář