Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Chrudimka

Židovka z Toleda – Lion Feuchtwanger

19. 10. 2018

Máte rádi historické příběhy s nádechem romantiky, jež vypráví o životě a osudu zdánlivě obyčejných lidí? Pokud ano, vrcholné dílo tvorby Liona Feuchtwangera vám přesně toto nabídne. Židovka z Toleda pohladí po duši, ale dokáže zasadit i pěkně bolestnou ránu. V jejím ději není zachycen jen romantický příběh, ale také náboženské konflikty. Aleš Procházka vám do uší odvypráví milostný příběh doni Raquel a Alfonsa VIII. Kastilského. Do vztahu těchto dvou zasahuje doňa Leonor, jež velmi milovala Alfonsa, ale i spousta dalších neméně důležitých postav. O tom, že láska i náboženské rozdíly přenáší, vás přesvědčí fakt, že Raquel je židovského původu a Alfonso vyznává křesťanství, ale objevuje se i víra islámská. 

Audiokniha vás svým poutavým příběhem přenese do období 12. století na území Španělska, v němž vypukaly nejrůznější války a nepokoje zejména kvůli náboženskému vyznání. Hlavní hrdinové oplývají rozličnými charakterovými vlastnostmi. Muži jsou hodně pomstychtiví, ženy si naopak svými muži nechávají ubližovat. Dalo by se říci, že Lion Feuchtwanger vcelku věrohodně ztvárnil to, jak to v dané době mohlo vypadat. Ve vyprávění si můžeme povšimnout hned několika protikladů, jež nás mohou udivit. Ať už se tedy jedná o pohlaví, sociální postavení, nebo i etnické postavení. Tyto rozdíly prostupují celým dílem a ozvláštňují ho. Co všechno dokáží způsobit? Chcete-li to zjistit, není nic jednoduššího než si audioknihu pořídit a poslechnout si ji.

Děj se velmi dobře poslouchá, protože je plynulý, nezadrhává se, má spád a je vám ponechán dostatečný prostor pro vaši vlastní interpretaci a představivost. O to se mimo jiné zasloužil také vypravěč Aleš Procházka, jenž vdechnul život nejen postavám, ale i kompletně celému fiktivnímu světu. V díle je zakódováno mnoho zajímavých, moudrých a podnětných myšlenek. Jak již bylo poznamenáno výše, audiokniha si vás získá zajímavým námětem a posláním, kdy zjistíte, že láska může překonat i náboženské rozdíly. Příběh je rozdělen do tří částí a odehrává se ve 48 stopách. Každá z těchto částí se pak dále dělí do několika kapitol. Každá z částí příběhu pojednává o jiné fázi života doni Raquel, která si toho za celou dobu hodně vytrpí. Posluchači jí bude mnohokrát líto.

Nosič vás zaujme již svou obálkou, na níž je, jak je tomu u edice Mistři slova zvykem, vyobrazen vypravěč, v tomto případě již zmíněný Aleš Procházka. Sice se toho z obalu o příběhu nic zásadního nedozvíme, avšak získáme základní povědomí o tom, zda nám bude poslech příjemný, protože dle obrázku budeme hned vědět, ke komu si máme hlas, jenž nás dílem provází, přiřadit. Takovýto „jednoduchý“ vzhled přebalu není nikterak zarážející, protože do této edice jsou většinou zařazena díla, jejichž anotace jsou celosvětově známé.

Dílo je zajímavé nejen z historického hlediska. Zajisté vás zaujme i nadčasová tematika náboženství a neshody mezi nimi. Svým způsobem jsou v ději zachyceny mezi řádky všechny důvody, jež k těmto neshodám vedly, ale i takové, jež by od nich naopak mohly pomoci.

Židovka z Toleda přebal

Interpretace příběhu prostřednictvím hlasu Aleše Procházky mě velice mile překvapila a uchvátila. Jeho pojetí Židovky z Toleda zcela jistě uchvátí každého posluchače. Jeho hlas je melodický a k příběhu se výborně hodí. Herce můžete znát zejména z divadelních podií, momentálně hostuje v Městských divadlech pražských, objevil se v několika televizních adaptacích, filmech, ale i seriálech. Kromě hraní se věnuje i dabingu. Svůj hlas herec propůjčil například Tomu Hanksovi či Severusi Snapeovi, jedné z postav kultovních filmů o Harrym Potterovi. I kdybyste toto nevěděli, hned při prvním slovu, jež by pronesl, byste hned poznali, komu hlas patří. Do své role vypravěče se Aleš Procházka vžil bravurně. Do projevudokázal vložit spoustu emocí, jež posluchači doslova prýští do uší. Autoři audioknihy vsadili na dobrou kartu.

Co se týče rétoriky, byla jsem nad míru spokojená. Vypraveč četl pomalu, dobře pracoval s hlasem i dechem a vyslovoval srozumitelně. V žádném případě nebylo nutné se při poslechu vracet z důvodu neporozumění čtenému. Nemusíte se tak bát, že byste zbytečně ztráceli čas opakovaným posloucháním jednoho a toho samého. Poslech si tedy užijete plnými doušky.

Knižní předloha audioknihy vyšla v originálu (Die Jüdin von Toledo) v roce 1955. U nás se o vydání překladu Valtera Feldsteina postaralo hned několik nakladatelství, a to například OdeonKnižní klub a nejnovější vydání pochází z nakladatelství Ikar a vzniklo v roce 2008. V roce 2018 se postaralo vydavatelství Audioteka o audio podobu tohoto významného historického románu. Pokud se vám recenze zalíbí a budete si audio chtít poslechnout, můžete si jej pořídit zde.

Co se týče hudebního doprovodu, mohu kostatovat, že edice nezklamala. Opět se posluchač může soustředit přímo na příběh, protože hudba nijak neruší a neodvádí pozornost od příběhu, ba spíše naopak jej krásně dokresluje a podtrhuje atmosféru bojů. Posluchač může slyšet například řinčení zbraní. Objevuje se zejména na předělech jednotlivých částí a naznačuje, co se bude v příběhu dít.

Vyprávění je plné zajímavých zvratů, které hodně poznamenaly historii Španělska. Vše ubíhá svižně, plynule a je to velice dobře zpracováno samotným Alešem Procházkou. Doprovod je na pozadí příběhu vložen tak, že si budete připadat, jak kdybyste byli s hrdiny v bojovém poli, nebo jste se s nimi zúčastnili hostin. Překvapivá je zajisté i pestrá plejáda emocí, která z audioknihy přímo prýští. Některé jednání postav je velmi poučné, a tak si čtenář z poslechu odnese i nové zkušenosti a od postav se může mnohé naučit.

Délka jednotlivých stop se pohybuje mezi 15 až 32 minutami. Celá audiokniha má 48 stop a my se tak můžeme těšit z krásných 18 hodin a 30 minut strhujícího příběhu.

Moje subjektivní hodnocení Židovky z Toleda je ryze pozitivní. Poslech jsem si užívala od první vteřiny a musím říci, že autoři audioknihy i s narátorem mě dokázali vtáhnout do děje překvapivě rychle. Některé epizody mě mile překvapily. Jiné mi přišly svou náplní bllízké, protože autor se nezabýval jen boji, ale i životem (ne)obyčejných lidí. Někteří hrdinové mi byli bližší, jiné jsem za jejich chování přímo nesnášela, ale bez nich by ten příběh nebyl takový, jaký je. S některými hrdiny se snadno ztotožníte, jiní vám budou přímo proti srsti a nechtěli byste se nikdy ocitnout v jejich kůži. Celé této plejádě pocitů a emocí dodal vypravěč život přímo brilantním způsobem a jsem ráda, že jsem si jeho interpretaci mohla užít. Audioknihu mohu vřele doporučit všem milovníkům historických románů s romantickými prvky. Za skvělý posluchačský zážitek ode mě získává zasloužených  100 % hodnocení.

Název audioknihyŽidovka z Toleda
AutorLion Feuchtwanger
InterpretiAleš Procházka
VydavatelstvíAudioteka
Délka18 hodin a 30 minut
www.audioteka.com

Recenze primárně zpracována pro portál Chrudimka.cz. Tímto děkuji za možnost převzetí.

štítky
podobné články

Zanechat komentář