Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Chrudimka

Nabarvené ptáče – Jerzy Kosiński

14. 1. 2020

nabarvene-ptace-nahled.jpg

Úryvek recenze

Druhá světová válka je obdobím, které mnoho z nás fascinuje a poutá svými drsnými příběhy a osudy některých lidí. V jiných vyvolává spoustu otázek a v dalších pak nahání strach a husí kůži. Mezi lety 1939 a 1945 se toho ve světových dějinách událo hodně a Nabarvené ptáče od Jerzyho Kosińského toto období více než dobře monitoruje prostřednictvím realistického vyprávění malého chlapce. Na pozadí může čtenář, posluchač či divák vnímat celou řadu témat, jež ovlivňovala tehdejší život a smýšlení obyvatel. Audiokniha vám zprostředkuje mrazivý zážitek plný bolestí, strastí, ale i radostí a slasti. Při poslechu budete mít pocit, jako byste byli součástí vyprávěného příběhu a dané události na vás přímo působily. Autor vás vtáhne do děje a nepustí vás do té chvíle, dokud nedoposloucháte do úplného konce. Na druhou stranu musím oznámit, že dílo si neužijete tehdy, pokud jste jemné povahy a vadí vám krvavé scény a ne zrovna dobré zacházení s postavami.

Příběh zachycený na audioknize se mohl klidně odehrát ve skutečnosti, jako mohl být fikcí. Nikdo z nás se nedozví, zda malý židovský chlapec opravdu žil, nebo se zrodil ve fantazii autora. Nicméně jeho vyprávění působí opravdu realisticky. Z jeho vyprávění jsou patrné mnohé emoce, a to počínaje láskou či strachem a konče nenávistí nebo pohrdáním. Rodiče se ho snaží zachránit před tenaty druhé světové války a pošlou ho z velkého města do daleké malé vesničky, v níž chlapec žije s pěstounkou, ta ale po nějaké době zahyne a chlapec se musí krutým světem protloukat sám a při tom sleduje útrapy, které s sebou přináší drsná válka.

Kompletní recenze na stránkách Chrudimka.cz

štítky
podobné články

Zanechat komentář