Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Ví o tobě – Sarah Pinborough

12. 6. 2017

Toužíte si přečíst knihu, jež vás hned od úplného začátku uchvátí a strhne? Dostane vás do kolen nevšední zápletkou a nedá vám spát do té doby, dokud nezjistíte, jak to vše bylo. Příběh tří (čtyř) lidí, kteří se zapletou do zajímavého trojúhelníku. Nebo snad čtyřúhelníku? Přijde vám zajímavé, že nedokážu určit o kolik osob se jedná? Až se začtete, pochopíte. A co nám o tomto titulu prozradí oficiální anotace?

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

„LOUISE opustil manžel kvůli jiné, a tak se jediným mužem v jejím životě stal její syn. Proto Louise pracuje na poloviční úvazek, aby je uživila a zároveň mohli být spolu. Všechno se však změní, když se objeví
DAVID, mladý, úspěšný a natolik okouzlující, že Louise nemůže uvěřit, že by o ni muž jako on nejenže mohl zavadit pohledem, ale že ho dokonce snad i přitahuje. To se ovšem dost zkomplikuje v okamžiku, kdy potká jeho ženu

ADELE, překrásnou, elegantní a roztomilou bytost, z níž se rychle stane Louisina nová přítelkyně. Oba aktéři dokonalého páru Louise naprosto uchvátí a každý z nich ji po svém vtahuje do spletité sítě jejich manželství, v němž má Louise zatím netušenou zásadní roli.

A najednou, ve chvíli, kdy je oba trochu víc poznává, zahlédne trhliny. Je David opravdu tím mužem, za něhož ho měla? A je Adele opravdu tak křehká a zranitelná, jak působí? Jaká strašlivá tajemství oba skrývají a jak daleko zajdou, aby je uchránili?

NEVĚŘTE TÉTO KNIZE
NEVĚŘTE TOMUTO PŘÍBĚHU
NEVĚŘTE ANI SAMI SOBĚ
A AŤ SE DĚJE COKOLIV, NEPROZRAĎTE KONEC!“

 

Kniha Ví o tobě vyšla v originálu Behind Her Eyes v roce 2017. U nás se o její vydání postaralo ve stejném roce nakladatelství Metafora. Pokud však raději čtete knihy v elektronické formě, najdete knihu v sortimentu obchodu s elektronickými knihami Palmknihy.cz.

 

Když jsem si vybírala e-knihu, kterou si přečtu příště, padlo mi oko právě na titul Ví o tobě. Zaujala mě její vcelku jednoduchá obálka, jež o ní hodně vypovídá. O přečtení mě zároveň přesvědčila citace výroku známého autora Harlana Cobena, jenž prohlásil, že Sarah Pinborough se stane vaší novou obsesí. Než jsem se do čtení pustila, nevěřila jsem, ale jakmile jsem čtečku zapnula a začetla jsem se, pochopila jsem. Byla by však chyba tvrdit, že jsem se do románu zamilovala jen díky jeho jednoduché obálce. Zaujala mě i její anotace, kterou si můžete přečíst výše. Nezamilovali byste se také?

 

Vyprávění mě uchvátilo svou živostí a mladistvým jazykem. Užívala jsem si napínavých scén, jež mi často motaly hlavu. Až se začtete, pochopíte. Ono to snad ani jinak nejde. Vše stojí na zašmodrchané kompozici, a to doslova a do písmene. Kniha mi tak trochu svým stylem připomínala seriál Odložené případy, v němž se střídají epizody ze současnosti s těmi, jež se odehrávají v minulosti. Nemusíte se však bát toho, že se v ději ztratíte, to rozhodně nehrozí. Každá kapitola je nadepsána a odkazuje nejen k tomu, z jakého úhlu pohledu budeme příběh v dané kapitole nahlížet (vyprávěno ich-formou), ale také k časovému rámci vyprávění. Můžeme se tedy setkat vcelku často s názvem kapitoly Tehdy nebo Potom (vyprávěno er-formou).

 

Kompozičně je příběh vystavěn na chronologické kompozici, ta se však s neochvějnou pravidelností prolíná s retrospektivou. Tu můžeme zaznamenat zejména v kapitolách odkazujících k času, v němž se děj odehrává. I přesto, že se vracíme v čase, můžeme očekávat postupné odvyprávění děje. Musím však podotknout, že takovéto vyprávění není asi pro každého čtenáře. Někomu může třeba takovéto drobné narušení děje v podobě retrospektivní vsuvky překážet. Avšak přeskakování těchto kapitol v žádném případě nedoporučuji, protože obsahují důležité informace, jež nás posouvají při čtení dále a vysvětlují některé situace, jež se v románu na předchozích stranách odehrály. Za sebe však musím konstatovat, že se mi příběh četl dobře, rychle mi plynul před očima a neskutečně mě bavil. Vždy jsem se těšila na to, co se stane dále.

 

Román se odehrává na krásných 304 stranách, ve čtečce na 337 slajdech. Je rozdělen na 3 části, jež se dohromady skládají z 58 kapitol a poděkování. Kapitoly jsou vcelku krátké, u některých jsem dokonce valila oči, jak moc jsou krátké. Mile mě to překvapilo. Když k tomu všemu přičteme ještě pekelnou smršť napínavých scén, jež někdy hraničí s psychologickým románem, jindy najdeme prvky detektivky, v dalším okamžiku čteme sociální román, je nám hned zřejmé, že nám autorka namixovala úžasný koktejl, jenž si coby čtenáři užijeme od prvního nasátí až do pomyslné poslední kapky. A ta poslední kapka je opravdu extratřída, to vám mohu s klidným svědomím slíbit. Rozhodně se máte na co těšit. Tedy aspoň v případě, že máte rádi zapletené příhody plné napětí, trošky romantiky a v neposlední řadě také psychologie.

 

Co se týče postav, byla jsem zpočátku trošku zmatená. Zamilovala jsem si všechny postavy, ale s postupem času, jak se začal příběh rozuzlovat, jsem paradoxně u postavy, již jsem měla nejradši, svůj názor přehodnotila. Stejně tomu bylo i u postavy, kterou jsem od samého počátku nesnášela. No řekněte sami, kdo by si zamiloval záletníka. Nakonec jsem se ale na Davida podívala z jiného úhlu pohledu a zjistila jsem, že je to fajn chlap, jenž je bohužel lapen do tenat léta nefungujícího manželství. Asi tak, jako vy budete lapeni touto strhující jízdou.

 

Moje subjektivní hodnocení je více než jen pozitivní. Nedá se to popsat jedním slovem, byla to prostě luxusní jízda, kterou jsem si užívala od chvíle, kdy jsem knihu rozečetla a ještě teď, pár dní po jejím dočtení se ve mně některé dojmy mísí. Snažím se přijít na kloub některým událostem, které se v příběhu odehrály. Přitom vím, že je to jen skvělá iluze a nikdy v životě něco takového asi nezažiji. Tedy aspoň v to pevně doufám a věřím.  Jak je psáno v anotaci, hlavně neprozraď konec. Takže si jej nechám v sobě uzavřený a každý, kdo bude chtít vědět, jak to dopadlo, nechť vezme tento skvost anglické moderní literatury do ruky a užije si tuto jízdu také. Za skvělý čtenářský zážitek, jenž jistě hodně dlouho žádná jiná kniha nepředčí, dávám titulu nádherných a zasloužených 100 % a vřelá doporučení k tomu, protože to za to stojí. Kniha O TOBĚ VÍ a najde si Tě. Věřte tomu, že i přesto, že se jedná o autorčinu prvotinu budete vám naservírované velké překvapení.

 

Za poskytnutí recenzní e-knihy patří velké díky portálu Palmknihy.cz. Pokud vás kniha zaujala a rádi byste si ji přečetli, můžete si ji pořídit zde.

 

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Originální název:

Behind Her Eyes (2017)

Žánr:
Literatura světová, Thrillery
Vydáno: 2017, Metafora
Počet stran: 304
Překlad: Hana Sichingerová
Vazba knihy: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-7359-528-9

Porovnat cenu knihy v ostatních obchodech můžete zde.

štítky
podobné články
2 komentáře
  1. Odpovědět

    TlusŤjoch

    12. 6. 2017

    Trojúhelníkové příběhy moc rád nemám.

    • Odpovědět

      Iwik

      12. 6. 2017

      Já jsem také rozpačitá, pokud se jedná o to téma, ale tato kniha se mi moc líbila. Snad se příště zase trefím do vkusu ☺

Zanechat komentář