Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Nebezpečná laskavost – Darcey Bell

8. 3. 2018

Nebezpečná laskavost 2

Máte rádi knihy plné napětí, v nichž až do úplného konce nevíte, na čem jste? Pokud ano, tak Nebezpečná laskavost je to pravé ořechové právě pro vás. Dočkáte se takového množství manipulace, že nebudete vědět, kde vám hlava stojí. Ač se jedná o prvotinu Darcey Bell, není to vůbec znát. Příběh je propracovaný a dotažený do úplného konce. Knihu čtete a neustále si kladete další a další otázky, dostanete na ně odpověď? Uvidíte. Každý čtenář v textu najde něco jiného a může si příhody dotvářet ve své fantazii sám podle svého.

 

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):
„Emily je okouzlující žena s oslnivou kariérou v módním oboru a s pohledným manželem Seanem tvoří pár, kterému leckdo závidí. Zároveň je zodpovědná a milující matka. Její kamarádka Stephanie, jejíž manžel před několika lety tragicky zahynul při autonehodě, se stará o malého syna a úzkostné pocity ventiluje na svém blogu určeném komunitě matek s malými dětmi. Všechno začalo drobnými laskavostmi. “Mohla bys vyzvednout Nickyho ze školy?” prosila Emily už několikrát svoji nejlepší kamarádku. A Stephanie je pokaždé ráda, že může být přítelkyni užitečná.“

 

Titul Nebezpečná laskavost vyšel v originálu (A Simple Favor) v roce 2017. U nás se o jeho vydání postaralo nakladatelství LEDA v roce 2018.

 

Když mi byl tento zajímavý román nabídnut, vůbec jsem neváhala, protože mě kniha zaujala hned na první pohled. Název mě oslovil, protože ve mně vyvolal mnoho otázek, které bylo třeba za každou cenu  zodpovědět. V čem ta nebezpečná laskavost spočívá? Pak jsem si přečetla anotaci, která mě přitáhla k tomuto thrilleru ještě mnohem více. Za pozornost pak stála i zajímavá obálka. Co ono oko vidí? Na co se dívá? Proč je v jeho okolí vidět rozbité sklo? Pohled je docela strašidelný, bude takový i příběh.

 

Tato kniha vás do víru intrik, strachu a manipulace vtáhne již na svém počátku. Autorka vás totiž velice překvapivě hned na první stránce hodí do pomyslné vody, v níž se musíte naučit plavat sami, a to během chvilky, jinak si vás voda (v tomto případě thriller) vezme. Abych pravdu řekla, ještě nikdy jsem se snad nesetkala s vyprávěním, které by bylo akční od prvního slova. Z toho důvodu jsem se domnívala, že tomuto příběhu muselo nutně něco předcházet, pak jsem si ale vzpomněla, že se jedná o autorčinu prvotinu, tudíž tomu předcházet nic nemohlo. To vypovídá o kvalitě autorky a já už se teď moc těším na případnou další její knihu.

 

„Když jsem se tenkrát hned z kraje dovolala Seanovi do Anglie, protože si Emily nepřišla vyzvednout Nickyho, neměla jsem z té konverzace dobrý dojem. Připadalo mi, že je nejen rozespalý, ale i otrávený. Omlouvám se, ale vaše žena zmizela. Promiňte, že vás budím. Předpokládám, že netušil, kdo jsem, i když se to takovým snobsky zdvořilým anglickým způsobem snažil nedat najevo. Aha, Stephanie, ano, ovšem.“ (s. 56–57)

 

Na titulu mi přišel zajímavý fakt, že text byl uveden blogovými posty Stephanie, která jejich prostřednictvím prosí mámy, které její blog čtou, o pomoc s hledáním své pohřešované kamarádky Emily. Vy nevíte, kdo Emily je, pomalu ani nevíte, co se stalo, ale to je přesně autorčin záměr, vyvolat ve čtenáři určité naladění, něco mu namluvit nebo s ním přímo manipulovat. Je jedno jak tomu budeme říkat. Po blogových příspěvcích přichází vyprávění postav, v první části je věnován prostor pouze Stephanii, která se snaží zachránit rodinu své ztracené kamarádky, v druhé části už se k příspěvkům a Stephaniinu vyprávění přidává úhel pohledu Emily a v poslední třetí části příběh nahlížíme i očima Emilyina muže Seana. Děj je opravdu velice zamotaný, pomalu už ani nevíte, zda manipuluje autorka skrze postavy s vámi, nebo jsou manipulovány postavy samy mezi sebou.

 

Jak jsem již naznačila, kniha je rozdělena do tří částí, jež se dále dělí na 44 kapitol. Některé jsou hodně krátké, a to zejména ty, které jsou věnované příspěvkům ze Stephaniina blogu, jichž není zrovna málo. Jiné jsou zase krapet delší a pro lepší přehlednost jsou rozčleněny do menších celků. V této knize mi přetínání myšlenek a dějových linií vůbec nevadilo, příběh to krásně posouvalo kupředu, což nebylo činěno nijak násilně. Text je napsán velice zajímavě a čtivě. Ač jsou některé epizody opravdu delší, čtou se tak dobře, že je zhltnete, ani nebudete vědět jak. Troufnu si tvrdit, že tuto knihu si užije téměř každý. Je to opravdový skvost mezi thrillery a nálepku světového bestselleru si zajisté plným právem zaslouží. Příběh je rozepsán do krásných 352 stran, ale jelikož se čte téměř sám, budete ho mít za sebou během pár večerů.

 

Moje subjektivní hodnocení Nebezpečné laskavosti je nad míru pozitivní. Autorka mě dokázala aktivizovat a donutila mě s ní spolupracovat. Čtení pro mě bylo jedinečným zážitkem, protože jsem se opravdu s ničím podobným snad ještě nikdy v životě nesetkala. Takhle zamotanou hlavu jsem při čtení žádné knihy ještě neměla a asi mi bude trvat hodně dlouho, než se zase rozmotám. Ale jedno vám řeknu, za ten zážitek to stálo. I přesto, že tento román může na někoho působit náročným dojmem, opak je pravdou. Mile mě překvapila jednoduchá kompozice, úhly pohledu se v rámci jedné kapitoly nestřídaly jak na běžícím páse a já jsem se tak mohla soustředit jen na tu jednu danou dějovou linku. Autorka mě v ní vždy vmanévrovala někam, kde jsem pak zjistila, že jsem úplně ztracená, protože jsem se dostala do slepé uličky, ale po chvilce mě navedla zase na správnou cestu. Věřte tomu, že se to s největší pravděpodobností stane i vám, ale o to větší požitek si ze čtení odnesete. O tom přece literatura je, že? Co se týče použitého jazyka a grafiky, byla jsem také velice spokojená. Oba tyto faktory přispěly k čtivosti textu. Titul Nebezpečná laskavost ode mě získal nádherných a zasloužených 100 %. Kniha by rozhodně neměla ujít pozornosti všech, kteří milují napínavé příběhy, vyprávění naplněná strachem, ale také příhody z rodinného prostředí. Pokud se nebojíte manipulace, určitě si ji přečtěte.

 

Za poskytnutí recenzního výtisku patří velké poděkování nakladatelství LEDA. Pokud vás recenze zaujala a nalákala k přečtení tohoto skvostu, můžete si jej pořídit zde. Nalákat vás může třeba i tento trailer:

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Originální název:

A simple favor

Žánr:
Detektivky, Pro ženy, Thrillery
Vydáno: 2018, Leda
Autor obálky: Soňa Šedivá
Vazba knihy: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-7335-469-5

 

štítky
podobné články

Zanechat komentář