Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Novověcí blázni do alchymie

25. 12. 2015

Zlatodějové – Tajemství císařské Prahy

Jan Bauer

 

ZlatodějovéChcete se prostřednictvím velmi poutavého čtení přesunout v době? Rádi byste se osobně setkali s Rudolfem II.? Toužíte po životě v bohatství? Chcete objevit tajemný recept na kámen mudrců a provést transmutaci neušlechtilého kovu na zlato? Pokud jste na všechny otázky našli jedinou možnou odpověď – ANO, tato kniha je určena právě vám.
Kniha, kterou vám tentokrát chci představit, je od velmi úspěšného českého spisovatele, v jehož dílech se můžeme nejčastěji setkávat se zápletkami, jež se odehrávají v období středověku. Tentokrát však neočekávejte středověk, vydáme se totiž do období raného novověku, a to do doby vlády Rudolfa II. Předem musím říci, že je toto dílo vydařené a přečíst si ho může každý, koho neodradí obsáhlost svazku. Děj je rozdělen do 3 částí – knih. Každá z nich rozvíjí příběh dále a dále až k úplnému rozuzlení zápletky.
Příběh se odehrává na území Evropy. Proč píši Evropy a nenapíši jen na území Prahy? Odpověď hledejte právě v této knížce. Popis míst je věrohodný. Co se týče Prahy, můžete si krásně představit kde se děj právě odehrává.
Postavy jsou historické, autor použil postav, které skutečně v té době žily a nějakým způsobem se zasloužily o chod státu, ale i o různé alchymistické pokusy, astrologická věštění apod. Můžeme se setkat s magistrem Kelleym, doktorem Johnem Dee, Rudolfem II. a dalšími. Jejich popisy a charakteristiky jsou velice barvité a čtivé.
Pokud se zaměřím na jazykovou stránku knihy, opět musím podotknout, že se v knize nachází velká spousta překlepů a v některých případech i pravopisných chyb, které mě trošku mrzely. Zaměřím-li se na vhodnost zvolených lexik, nemohu mít tentokrát žádné výhrady. Jazyk je v knize, dalo by se říci, vybroušený. Občas však kvůli přepisům na své brilantnosti trošku ztrácí.
Tentokrát musím před panem Bauerem smeknout, protože jsem s knihou, jejím dějem, postavami a volbou období velice spokojená. Kniha mě velice mile překvapila. Míra fikčnosti tentokrát nijak výrazně nepřepisovala historii.
Další, co musím vyzdvihnout, je volba obrázku a fontu písma na přebalu knihy. Vše krásně ladí a vybízí čtenáře k tomu, aby si knihu přečetl. Toto však není nijak násilné.
Knihu vřele doporučuji všem, kteří mají rádi historické romány se zajímavými zápletkami. Nejedná se však o zápletky detektivní. Pokud vás moje recenze zaujala, můžete si knihu pořídit zde.
Za poskytnutí recenzního výtisku patří velké díky nakladatelství MOBA.
Bibliografické údaje:
Žánr:
     Literatura česká – Romány historické
Rok vydání:     2015, 1. vydání originálu: 2015
Počet stran: 544
Nakladatelství: MOBA (Moravská bastei)
Vazba knihy: vázaná
ISBN: 978-80-243-6757-6

 

Uložit

štítky
podobné články
bez komentářů
  1. Odpovědět

    Bichlička

    27. 12. 2015

    No tak,ze by? Vždyť víš, jak ja nemám ráda historické chyby v textu,ale viděla jsem knížku v obchodě a vypadala moc moc lákavě……Tak že by?

  2. Odpovědět

    Iwik Pásková

    28. 12. 2015

    Myslím si, že tady na tom období ani moc fikce být nemůže. Přeci jen už to, o co se Rudolf snažil, byla trochu utopie a pan Bauer na tom vystavěl úžasný příběh :). Vřele doporučuji.

Zanechat komentář