Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Renesanční tvorba

15. 1. 2016
5)/10


Kratochvilné rozprávky renesanční


Uspořádal: Antonín Grund


Chcete si přečíst něco, co vám představí uvažování a problémy běžného života lidí, kteří žili v období renesance? Chcete se pobavit, popřemýšlet a užít si skvělé čtení, které vás obohatí nejen o skvělý literární zážitek, ale také o velké množství možností interpretací a zároveň se můžete díky poznatkům různých vlastností, které jsou v knize nastíněny, trošku změnit? Pokud ano, určitě se můžete pustit do této knihy.
 
Kniha má 8 oddílů, které dohromady obsahují přesně 100 textů. Tyto texty na sebe nijak nenavazují. Můžeme mezi nimi najít humoresku, bajky, mýty, pohádky, ale i spousty dalších. Když se zamyslím nad tím, co bylo téměř ve všech textech hlavním motivem, zjišťuji, že se autoři zaměřovali především na negativní lidské vlastnosti. Zároveň si můžeme povšimnout i provázanosti s dobou, ve které díla vznikala. Zřejmé jsou zde potíže, které nastaly husitskými válkami, ale též i postojem šlechty vůči poddaným v dobách dalších.
 
Zaměřím-li se na jazykové prostředky, které jsou v textech použity, musím říci, že mě některé velice zaskočily a překvapily. Občas se zde objevují hanlivé, někdy až vulgární výrazy. Zároveň se zde setkáte s přechodníky. Pokud se zaměříme na syntaktickou stránku, můžeme si povšimnout zajímavé skladby vět, která trošku snižuje čtivost textu, ale aspoň se přesvědčíte o dobovosti textu.
 
Jak je to s postavami? Hodně často zde vystupují muži a ženy, které prožívají krizi v rámci mezilidských vztahů. Kvůli tomu, že kniha obsahuje i bajky, tak jsou zde hlavními hrdiny i zvířátka, která získávají lidské vlastnosti (vesměs negativní). V jednotlivých příbězích můžeme postřehnout například důvtip, nenávist, agresivitu, chamtivost, uzurpátorství a spousty dalších.
 
Na konci knihy je dodán doslov a přílohy. Přílohy jsou fotografické a můžeme zde najít například fotografie ilustrací původních pramenů, popř. jejich přebaly. V doslovu je uvedeno vše o jednotlivých částech, doložení autorství, ale hlavní slovo zde získává hlavně osvětlení doby, za níž byla tato díla vydávána původně, ale také doby renesanční. Můžete se zde dočíst o hlavních znacích tohoto slohu, který ovlivnil nejen literaturu, ale třeba i architekturu a další odvětví umění. Zároveň se zde dočteme o jednotlivých kapitolách, o jejich autorech a okolnostech vzniku. Když toto dočtete, zjistíte, že jste právě přečetli unikát :).
 
Kniha se mi celkem líbila, i když tedy musím poznamenat, že se mi ke konci četla celkem špatně. Tuto knihu bych doporučila všem, kteří mají rádi historické prameny a nevadí jim složitější stylistika.
 
Bibliografické údaje:

 

Žánr:                 Literatura světová – Povídky

 

Rok vydání: 1952

 

Počet stran: 206

 

Nakladatelství: Československý spisovatel

 

Vazba knihy: vázaná s přebalem

 

Náklad:              5 600 ks

 

 

štítky
podobné články

Zanechat komentář