Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Konstantin Biebl – Zlom

24. 6. 2016

27/30

Konstantin Biebl

Zlom

Zlom
Obálka
Jste milovníky poezie a rádi přemýšlíte o různých metaforách? Odhalujete rádi význam jednotlivých básní? Pokud tomu tak je, tak tato sbírka je určena právě pro vás.
Jedná se o sbírku ryze lyrických veršů. Najít zde můžeme ale i fragmenty dvou lyricko-epických básní s názvem Továrna a Zlom. Podle poslední je celá sbírka pojmenována. Ve sbírce si můžeme povšimnout autorovy snahy oživit všední život, objevuje se však i touha po proměně válkou zpustošeného světa ve svět blízký, jenž bude naplněn láskou a lidskostí.
V díle se vyjímají nejrůznější obrazná vyjádření, jež je nutno při interpretaci odhalit. Metafory jsou voleny v duchu primitivismu, ve čtenáři občas mohou vyvolat naivní dětskou představivost. V básních je vždy zachycen kratičký příběh, jenž je zakončen humornou pointou, tudíž se můžou básně jevit coby anekdotické, dají se tedy označit za grotesky.
V krátkých básních, jež se nacházejí na počátku sbírky se objevuje spousta personifikací. Ty utvářejí specifickou básnickou obraznost. Podíváme-li se na rytmus jednotlivých básní, můžeme tvrdit, že jsou rytmicky neuhlazené. Rým je ve většině případů gramatický.
V lyricko-epické básni Továrna sledujeme sociální problematiku. Báseň tedy tvoří jistý příběh, v němž se vyskytuje motiv nenaplněné lásky. Povšimnout si v této básni můžeme využití romantizujících a symbolizujících rysů. Ve Zlomu můžeme pozorovat náznakové pohledy do nitra mladého člověka, jenž se odhodlává bojovat a hledá v sobě sílu k boji. Revoluce je vyobrazena abstraktností, neurčitostí a hojným použitím náznaků.
Vše, co je zachyceno na řádcích výše, vystihuje první podobu sbírky vydanou v roce 1925. Autor sbírku později přepracoval, některé básně přejmenoval a dalo by se říci, že i přepracoval.
Tato sbírka se mi líbila. Bylo skvělé, že ve verších byl zachycen příběh a trošku mi to připomnělo Máj, tedy aspoň u Továrny tomu tak bylo. Takže pokud se vám líbil Máj, tato sbírka vás jistě také uchvátí. Mohu vám ji vřele doporučit. Za mě opět krásných 100 %.
Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):
Žánr:                   Poezie
Rok vydání:        1925, 1. vydání originálu: 1925
Počet stran:         59
Nakladatelství:    Erna Janská
Edice:                  Hyperion
štítky
podobné články
2 komentáře
  1. Odpovědět

    Georges Mabille

    12. 6. 2018

    Kdybyste vlastnila toto vydání knihy Zlom jaké máte nafocené, byl bych vážný zájemce ji odkoupit.

    S pozdravem

    Mabille

    • Odpovědět

      Iwik

      14. 6. 2018

      Dobrý den, bohužel knihu nemám. Měla jsem ji zapůjčenou z Krajské vědecké knihovny v Liberci. Ale myslím, že by ji třeba mohli mít v některém antikvariátu.

Zanechat komentář