Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Marie Baťová: První dáma Zlína – Pavel Hajný

31. 7. 2016

43/50

Marie Baťová: První dáma Zlína

Pavel Hajný

Rádi si přečtete něco o životě známých osobností, nebo případně memoáry osob, jež svým počínáním zasáhly do dějin naší vlasti? Pokud ano, tato kniha vás jistě potěší a mile překvapí. Věřím, že s její pomocí poznáte dobu, v níž tato pro Zlín významná žena žila.
Kniha, již bych vám prostřednictvím této recenze ráda představila, je koncipována jako beletrie vyprávějící životní příběh, avšak množstvím dat a vysvětlení některých událostí se kniha spíše řadí do žánru populárně naučné četby.
Tento titul vyšel poprvé již v roce 2010, avšak v roce 2016 tuto knihu znovu vydává nakladatelství OMEGA.
Oficiální anotace knihy (zdroj: databazeknih.cz):
Tomáš Baťa byl nesporně nejvýznamnějším československým podnikatelem, jemuž se povedlo oslovit svým zbožím – ale i svými lidmi – úspěšně celý svět. Víme ale něco o jeho ženě Marii Baťové? O sedmnáct let mladší Marie, vídeňská Češka z rodiny c. a k. dvorního bibliotekáře s nejlepšími školami by si – přesazena do napůl ještě valašské vesnice, napůl už industriálního Zlína – měla spíš zoufat. Namísto toho se tam stala úžasnou osobností vyvažující racionalitu svého muže a zvládající diplomaticky i ty nejožehavější problémy.

Nebylo jí ještě čtyřicet, když Tomáš havaroval s letadlem a ona zůstala sama. A brzy čelila další výzvě – musela se na začátku války vrátit do protektorátu, aby jí nacisté nezabavili celý majetek. Přestože se de facto stala rukojmím nacistů, dokázala pomáhat rodinám popravených a zatčených odbojářů.

Byla to dáma, která dokonce pomáhala financovat Slovenské národní povstání. – Že jste o tom v životě neslyšeli? – Není divu, předchozí režim měl na jméno Baťa spadeno. Tím spíše, že i všude jinde na světě zůstalo symbolem úspěchu. I na tom měla svůj podíl.“

Kniha mě v nabídce nakladatelství zaujala hned na první pohled díky své obálce, na níž je vyobrazena velice pohledná a mladičká Marie Baťová. Její životní pouť mě velice zajímala, a tak jsem se rozhodla, že si o ní přečtu. Knižní blok má pouhých 207 stran poutavého čtení v praktickém formátu A5.
Před čtením jsem si myslela, že se bude jednat o suchý popisek jejího života. Autor pro čtenáře však připravil překvapující počtení. Když jsem knihu otevřela a začetla se, měla jsem pocit, jako by Marie seděla vedle mě a svůj příběh mi vyprávěla. Tohoto dojmu jsem nabyla i přesto, že bylo využito objektivního vyprávěcího postupu, a to er-formy. V příběhu se vyskytuje velké množství dialogů mezi jednotlivými postavami. Můžeme tedy monitorovat i jednotlivé vztahy mezi nimi.
Co vše se tedy čtenář může v knize dočíst? Příběh, jenž se před námi odvíjí, vypráví nejen o životě samotné Marie (sleduje jej od narození, až po její smrt), ale i o její rodině a sociální situaci v místech, v nichž za celý život žila. Můžeme sledovat vývoj politické, ale i životní situace v období Rakouska-Uherska a jeho pádu na konci první světové války. Dále se pak dá krásně nahlédnout i pod pokličku vztahu s jejím manželem Tomášem Baťou. Milovnice bot pak nejvíce nadchne malá exkurze do výroby obuvnické firmy pojmenované po zakladateli BAŤA.
Čtení této publikace jsem si moc užívala. Bylo působivé, ale i hodně naučné a mnoho jsem si toho uvědomila. Musím se přiznat, že jsem si Marii moc oblíbila a obdivovala to, že zvládla prožít svůj mnohdy těžký život žít s úsměvem na tváři. Při četbě jsem došla k pochopení, důležitým poznáním a osvojila jsem si zajímavé informace o podnikání u nás. Tato publikace tedy v mém případě splnila svůj účel. Knihu bych tímto vřele doporučila všem milovníkům historie, memoárů, ale také těm, kteří milují boty a chtějí se dozvědět něco z historie jejich výroby na našem území. Jedná se o velkou knihu, která dozajista stojí za přečtení a já jí hodnotím krásnými 100 %, a to nejen díky čtivé textu, ale také díky obrazovým přílohám, jichž je v knize hned 20 stran a stojí za prohlídnutí.
Za poskytnutí recenzního výtisku patří velké díky nakladatelství OMEGA. Pokud vás tato recenze zaujala a knihu byste si rádi přečetli, můžete si ji pořídit zde.
Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):
Žánr:                   Literatura naučná, Biografie a memoáry
Rok vydání:        2016, 1. vydání originálu: 2010
Počet stran:         216
Nakladatelství:    Omega
Vazba knihy:       vázaná
ISBN:                  978-80-7390-408-1

Uložit

štítky
podobné články

Zanechat komentář