Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Žhář – Egon Hostovský (minirecenze)

7. 12. 2016

75/80

Žhář

Egon Hostovský

zhar-51365Rádi byste si přečetli knihu, která vás zavede do regionu východních Čech? Chcete zažít znovu svou první lásku? Všechno lze a s touto knihou dvojnásob. Potkáte se s tajemným žhářem a budete napjatí od začátku do konce. Budete se sami sebe ptát, jak je toto možné? Kdo takto může svým sousedům ubližovat? Až dočtete do konce a rozpletete tuto otázku, budete kroutit hlavou a nebudete věřit svým vlastním očím.

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

Text anotace je sice krátký, ale výstižný a zní: „Kniha popisuje osudy městečka Zbečnov, městečka, ve kterém se objevil žhář….

Kniha dějem umístěná do malého městečka Zbečnov. Hlavními hrdiny jsou členové rodiny Simonovy. Tuto rodinu postihne láska. Kamila učaruje krásná Dora, jež je kamarádkou jeho sestry Elišky. I Eliška je Dorou poblouzněná. Kamil je láskou tak zblázněný, že v něm vzplane žár. Název knihy ve mě vyvolával, že tajemný žhář je metaforou na pocity, které se odehrávají v Kamilovu nitru. Eliška se zamilovává, avšak v brzké době odhaluje temné stránky svého protějšku. Na konci knihy se všechno dává do původních kolejí a jsou vyjevená tajemství a zodpovězené otázky, které vás provázejí celým čtením.

Celý text na mě působil velmi zvláštním dojmem. Kompozičně byl vcelku jednoduchý, jednalo se zejména o chronologické vyprávění, do kterého byl občas vložen retrospektivní pohled na situaci. Autor se tak zejména snažil upozorňovat na důležité linie příběhu, jež ovlivňovaly další jeho průběh.

Příběh považuji za velice silný, měl v sobě zakódované poslání, které v konečné fázi čtenáře obohatí o velice důležité zkušenosti jak životní, tak i ty čtenářské. Kniha patří k zajímavé české klasice a určitě stojí za přečtení. Vřele ji doporučuji všem, kteří v literatuře hledají ukrytá poslání a rádi přemýšlejí nad tím, co čtou. Jedná se o zajímavý a velice čtivý román.

Román na mě působil velice pozitivním dojmem a jeho čtení jsem si užila. Líbilo se mi, jak se autor látky zhostil. Za luxusní čtenářský zážitek dávám knize krásných 100 %, které si bezpochyby zaslouží. Její četba mě velice uchvátila a zamilovala jsem si ji.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Žánr:
Romány, Literatura česká
Rok vydání: 1968
Počet stran: 134
Nakladatelství: Československý spisovatel
Edice: Klíč (Knihovna lidové četby)
Ilustrace/foto: Antonín Kybal
Autor obálky: Zdenek Seydl
Vazba knihy: vázaná s přebalem
Náklad: 26 000 ks
ISBN: 22-078-68

štítky
podobné články

Zanechat komentář