Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Císařský kurýr Marie Terezie – Zdeněk Grmolec

22. 2. 2018
Císařský kurýrMáte rádi historickou literaturu, která vás zavede do dob dávno minulých? Pokud ano, tak tato publikace vám zajisté udělá radost. Poutavý a čtivý příběh vás přenese do období vlády Marie Terezie. Jeho devizou je, že vás nenásilnou formou poučí o způsobu vlády této ženy a následně i období její spoluvlády s Josefem II., zároveň se dozvíte z paralelního vyprávění mladičkého Šimona Vidláka spoustu zajímavých informací i o životě na venkově. Aby toho nebylo málo, tak nahlédnete i do problematiky náboženského vyznání. Jedna pasáž totiž patří židovské rodině. Již teď vám prozradím, že si tuto knihu nelze nezamilovat.

 

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):
„Věčné téma – vztahy mezi rodiči a dětmi – se táhne jako vodící nit novým historickým románem Zdeňka Grmolce. Prolínají se v něm osudy Šimona Vidláka, příslušníka zchudlého rodu pocházejícího ze Svatoslavi na Třebíčsku, barona von Dobenaua, ale také Marie Terezie a jejího poslání „služby“ říši a „služby“ rodině. Právě s jejím osudem kontrastuje osud židovky Nurit…“

Císařský kurýr Marie Terezie vyšel v roce 2018 pod taktovkou nakladatelství MOBA. Román si však můžeme přečíst i v elektronické podobě, kterou můžeme zakoupit buď na portálu Palmknihy, nebo na eReadingu.

 

Když jsem si prohlížela novinky na portálu Palmknihy, objevila jsem tento román, který mě uchvátil již svou obálkou, na které je vyobrazena Marie Terezie. Jelikož období vlády této „velké“ ženy obdivuji a mám jej velice ráda, bylo o výběru téměř ihned rozhodnuto. Anotace pak slibuje zajímavý a čtivý příběh. Čtenář si s její pomocí udělá téměř ihned obrázek o tom, co od knihy může očekávat.

 

Abych pravdu řekla, tak do této knížky jsem se začetla opravdu velice snadno. Již na prvních stranách mi imponovala svou čtivostí a dost mě překvapilo i to, že autor hravě během chvilky čtenáře dokáže přesunout do příběhové reality. Jak jsem již napsala výše, děj odráží osudy hned několika postav. Na počátku se seznámíte s malým hochem Šimonem Vidlákem, který je zároveň hlavní postavou tohoto díla. Jeho charakter, ale i vlastnosti ostatních postav jsou vcelku detailně rozebrány a můžeme jim tak nahlédnout přímo do nitra. Byla jsem mile překvapena z toho, že celý román má pouze 352 stránek (v elektronické verzi jen 280), ale je plný milých popisů, které čtenáře spíše potěší, než aby byly důvodem k rozhořčení a následnému odložení. Někomu by ale mohlo vadit časté střídání úhlů pohledů, které já osobně naopak považuji spíše za projev autorových kvalit, protože přechody jsou nenásilné a pozvolné.

 

Je-li historie vaším koníčkem, tato publikace vám bude imponovat i autorovým stylem. Objevují se tu jak ryze výpravné pasáže, tak i spousta těch, které působí až encyklopedickým dojmem. Tyto vám pomohou si urovnat běh událostí v této poněkud složité době, kdy se bojuje o rakouské dědictví a Marie Terezie přichází o Slezsko. Proč? To si buď pamatujete z hodin dějepisu, nebo si přečtěte tento román a bude vám hned všechno jasné. Pro laika je to naprosto úžasná varianta, jak se něco nového dozvědět, případně si znalosti zopakovat a pro odborníka jen oddechovka.

 

V úvodu jsem vás nalákala na více dějových linek. Ano, opravdu jsou tu celkem čtyři. Jedna se motá kolem hlavní postavy Šimona, druhá okolo Marie Terezie, třetí kolem židovské prostitutky Zany a čtvrtá okolo židovské rodiny ben Moše. Ostatní postavy jsou jen takovými figurkami na pozadí, které celé dění dokreslují. Co se týče faktoru židovského náboženství, tak je velmi důležitý, protože za doby vlády Marie Terezie to měli Židé těžké. Několikrát se je tato mocná žena pokusila vyhnat a tento román na to poukazuje a zobrazuje vcelku věrně to, jak se s tím toto etnikum srovnávalo.

 

V příběhu je zachyceno množství neočekávaných zvratů, které vás doslova přikurtují ke křeslu a nepustí vás, dokud nezjistíte, jak to všechno vůbec dopadlo. Děj je složen ze 46 kapitol, které jsou uvedeny prologem a završeny epilogem – mnoho z nich je uvedeno nějakým citátem, který události, jež budou následovat charakterizuje. Jelikož jsou některé epizody krapet delší, autor je rozdělil do menších částí, které jsou od sebe odděleny třemi hvězdičkami. Román je celý odvyprávěn v objektivní er-formě, která je doplněna množstvím dialogů, jež často odrážejí charakter postavy, která promlouvá. Není nic překvapivého, když se v promluvách prostitutky Zany objevují vulgarismy a v mluvě židovské rodiny pak pár slov z jazyka jidiš.

 

Moje subjektivní hodnocení této historické knížky nemůže být jiné než pozitivní. Musím říci, že se mi četla téměř sama. Měla jsem ji dočtenou během pár večerů, ale dlouho jsem si nechávala projít hlavou, jak recenzi sestylizuji. Velice mě zaujal autorův styl, který je živý a celkově zajímavý. Avšak čtenáři, kteří nemají rádi náročnější literaturu s množstvím paralelně se prolínajících vyprávění, z této knihy radost s největší pravděpodobností mít nebudou. Po jazykové stránce jsem byla s knihou spokojena, protože je bezchybná, proto moje pozornost nebyla nijak narušována. Císařský kurýr Marie Terezie si ode mě vysloužil nádherných 100 % hodnocení. S radostí román doporučím všem milovníkům historie, intrik, ale i zamilovaných a dobrodružných příběhů. To vše totiž na pár stránkách tohoto díla objevíte.

 

Za poskytnutí recenzní e-knihy patří velké poděkování portálu Palmknihy. Pokud vás recenze oslovila a rádi byste si tento titul přečetli, můžete si jej pořídit zde nebo tady, upřednostňujete-li papírové knihy, můžete titul pořídit také tady.

 

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):
Žánr:
Romány, Literatura česká, Historie
Vydáno: 2018, MOBA (Moravská bastei)
1. vydání originálu: 2018
Počet stran: 352
Vazba knihy: vázaná
ISBN: 978-80-243-7658-5
štítky
podobné články
4 komentáře
  1. Odpovědět

    TlusŤjoch

    22. 2. 2018

    To by se mohlo líbit mé milostivé.

    • Odpovědět

      Iwik

      22. 2. 2018

      Myslím si, že ano, pokud má ráda historii…

  2. Odpovědět

    Zdenka Medvědí

    24. 2. 2018

    Ahoj.
    Pěkná recenze na tuhle knihu. Doporučuji přečíst i autorovu předchozí knihu Pod křídlem anděla, která s touhle knihou úzce souvisí. To jsem si sama uvědomila, když jsem kurýra sama četla – mám ho už skoro dočteného. Pokud na knihu tedy narazíš, neváhej. Hodně se v ní zabývají tématem židů a je ještě za vlády otce Marie Terezie. Rc mám na knihu na blogu.
    Hezký den.

    • Odpovědět

      Iwik

      24. 2. 2018

      Ahoj Zdeni, děkuji za milý komentář a doporučení. Po titulu se s radostí poohlédnu. Tematika židovství v jakémkoliv období mě velice zajímá ☺. Krásný den i Tobě.

Zanechat komentář