Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Chrudimka

Dybuk a ďábel – David Jan Novotný

7. 6. 2018
Dybuk a ďábelKaždý z nás v něco věří, někdo v Boha, jiný třeba jen ve svoje dobré výsledky. Ať už to je, co to je. Je něco mezi nebem a zemí, co nám pomáhá vyřešit naše problémy, překlenout se přes ně a posunout se zase o kus blíže k životním metám. Kniha, kterou vám dnes prostřednictvím této recenze představíme, přesně řeší otázky nadpřirozena a víry. Než se pustíme do samotného představování, měli bychom si vysvětlit, co vůbec znamená název povídkového souboru. Dybuk a ďábel jsou totožné bytosti, rozdíl je jen v tom, že dybuk pochází z židovského názvosloví a ďábel je zase ryze křesťanský. Ač si můžete myslet, že se při čtení budete bát, není tomu tak. Kniha je plná záhadných událostí, ale jen málokdy jde o práci ďábla, objevují se i andělé a další pozitivní postavy. Některé příběhy se čtou velice dobře, jiné se zase trošku zadrhují, ale rozhodně to není nic nepřekonatelného. Titul rozhodně stojí za přečtení.

 

„Kdo to s kým chytil, byla otázka. Když se provdala za Huga, který kvůli ní konvertoval, neměla to s tchánem vůbec lehké. Prvorozený syn se stal římským katolíkem! Hrůza! Ne, že by s ním přestal mluvit, ale přeci jen, nesl to dost těžce. Zato tchyně byla o něco smířlivější. Její sestřenka Róza si vzala protestanta a bratranec Rudolf vstoupil dokonce do komunistické strany. Život je zkrátka plný kotrmelců, tvrdila.“ (s. 20)

 

David Jan Novotný je zajisté velice zajímavou osobností české literatury. Na svém kontě již má celou řadu titulů, a to z různých žánrů. Najdete mezi nimi pohádky, historické monografie, detektivní romány, romány ze špionážního prostředí a mohli bychom pokračovat dále. O autorovi jsem již dříve slyšela, ale zatím jsem nic nečetla, tedy aspoň do té doby, než se mi do rukou dostala tato sbírka jedenácti mysticko-realistických povídek. Byla jsem vcelku mile překvapena. Kniha si mě získala již svou obálkou, která působí opravdu zajímavě. Kontrastuje na ní mladičký hoch plný života s náhrobky, které zvěstují smrt a s ní pochopitelně i duchy. Odtud jsem se tedy domnívala, že při četbě budu mít strach a že se budu setkávat se samými „zlými“ duchy. K tomu všemu pak přispěl pochopitelně také samotný název díla. Všechny moje hypotézy však byly během malé chvilky vyvráceny. Anotace totiž slibuje, že povídky se budou pohybovat na hranici vážnosti a grotesknosti. Po této informaci jsem se na četbu těšila ještě mnohem více, protože se pro mě tato kniha stala otázkou. Odpověď na ni jsem dostala za vcelku krátkou dobu, protože se všechny povídky vešly do pouhých 232 stran.

 

Titul Dybuk a ďábel vyšel v roce 2017 v nakladatelství Brána. Pokud vás naše recenze zaujme a budete si chtít příhody přečíst, můžete si knihu pořídit právě zde.

 

Již na samém počátku, kdy jsem příběhy začala číst, byla jsem mírně zaskočena. Doslova mě udivilo, že se autor nebál sáhnout do témat týkajících se náboženství, a to jak židovského, katolického, tak i protestantského. Dokázal hbitě zachytit vztahy mezi jednotlivými skupinami. Dokonce tu najdeme i povídky, v nichž některý z hlavních hrdinů na svou víru kvůli lásce konvertoval. Po překonání prvních pár stránek jsem zjistila, že mě dílo až překvapivě chytlo a hltala jsem jej plnými doušky. I přesto, že se v textu neobjevuje vtip jako takový, jsem se náramně bavila. Některé povídky mi přišly více realistické, jiné zase nikoliv, ale o tom to je a zcela to potvrzuje informace z oficiální anotace.

 

Styl psaní autora mi přišel zajímavý, ale chvilkami podle mého názoru postrádal svěžest. Na druhou stranu se tomu u takto vážné tematiky ani nedivím. Jednotlivé příběhy jsou postaveny zejména na ději, a proto zde najdete jen minimální množství popisných pasáží. Když už se nějaké objeví, nejsou nijak dlouhé. V každé povídce je jiná hlavní postava, avšak s některými hrdiny se v knize setkáme vícekrát. Jsou jakýmisi styčnými body, které udávají povídkám směr. Osobně se mi líbil nejvíce příběh s jednoduchým názvem – Nalezenec, ale ani ostatní nejsou špatné.

 

Asi to bude zvláštní, když napíši, že na jednu stranu jsem byla nadšená a na druhou docela zklamaná. Nicméně toto tvrzení přesně vystihuje moje pocity. Nadšená jsem byla z jednoduchosti textu. Při čtení jsem si mohla krásně odpočinout, protože texty nevyžadovaly přílišné soustředění. Kompoziční rámec není vůbec složitý, ale docela mi vadilo časté přetrhávání proudu myšlenek. V příběhu docházelo k velikým posunům, možná kdyby kniha měla více stránek a přerušení by byla vyplněna, působila by v konečné fázi mnohem lépe. Příběhy jsou většinou odvyprávěny v objektivní er-formě, která je doplněná mnoha dialogy, jež mě v některých povídkách zaskočily svou vulgaritou, přeci jen bych takovéto vyjadřování v knihách z náboženského prostředí vůbec neočekávala. Co se týče času, nejčastěji se setkáváme s časem minulým.

 

Moje subjektivní hodnocení této sbírky povídek je trošku rozpačité. Jsou věci, které se mi hodně líbily, ale pak tu jsou záležitosti, které můj úsudek zakalily a zklamaly mě. O občasné vulgaritě jsem psala v předchozím odstavci, ale to není dočista vše. Nezmínila jsem se ještě o jazykovém zpracování textu. Za to půjde moje hodnocení docela dolů, takových přepisů a jazykových chyb, někdy dokonce i stylistických, jsem hodně dlouho na jednom místě neviděla. Je škoda, že titul neprošel před vydáním korekturami, protože si to nezaslouží. Na druhou stranu se mi líbilo zvolené téma a náměty. U některých povídek jsem se s radostí zasmála, jiné byly krapet vážnější, ale rozhodně stály za přečtení. Dále vyzdvihnu grafické zpracování knihy. Text je psán krásně velkými písmeny, a proto si v knize počte každý. Zajímavým faktorem jsou pak i zvolené postavy a jejich vyznání, hlavní hrdinové jsou popsáni více do detailu, ale pak tu jsou takové figurky, které stojí spíše v pozadí a moc o nich nevíme, jen máme ponětí, že tam ty postavy jsou a něco činí. A teď již k samotnému hodnocení. Kniha si ode mě získala 75 % hodnocení. Důvody jsou jasné, ač mě to mrzí.

 

Knihu bych doporučila všem, kteří si rádi přečtou mystické příhody s nádechem vážnosti, ale i lehkou groteskností. Zároveň si četbu užijí i čtenáři knih s náboženskou tematikou.

 

Název knihy Dybuk a ďábel: O věcech mezi nebem a zemí
Autor David Jan Novotný
Žánr mysticko-realistické povídky
Nakladatelství Brána
Rok vydání 2017
Počet stran 232
ISBN 978-80-7243-945-4
Nákup knihy www.brana-knihy.cz
Databáze knih www.databazeknih.cz

Recenze primárně zpracována pro portál Chrudimka.cz. Tímto děkuji za možnost převzetí.

štítky
podobné články
2 komentáře
  1. Odpovědět

    TlusŤjoch

    8. 6. 2018

    Asi se po té knížce poohlédnu.

    • Odpovědět

      Iwik

      8. 6. 2018

      Děkuji za milý komentář. Ta knížka je opravdu zajímavá.

Zanechat komentář