Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Chrudimka

Řecký poklad – Irving Stone

9. 6. 2018

Řecký pokladKaždý z nás touží učinit něco, co po nás zanechá určité stopy. Něco, na co budou vzpomínat ještě mnohé další generace. Pro Heinricha Schlimanna je synonymem řeckého pokladu nejprve jeho žena Sofie, která by mu mohla pomoci dosáhnout jeho životního úspěchu. Již od doby svých studií si neustále láme hlavu s bájnou Trójou. Je to jen smyšlenka, nebo toto místo opravdu existovalo? Rozhodne se ho najít. Povede se mu to? Jak hledání poznamená vztah mezi ním a Sofií? To vše se dozvíte v této audioknize, která je opředena tajemstvím a četnými záhadami. Autor do příběhu zakódoval spoustu emocí, ať už těch pozitivních, nebo naopak negativních. Z velké blízkosti budete moci sledovat více i méně úspěšné archeologické práce. Celá audiokniha má nádherných 56 kapitol, které jsou složeny z 9 knih. Poslech jsem si užila, ale o tom více níže.

 

Když mi vyskočilo v mobilní aplikaci upozornění na to, že právě vyšla tato kniha. Toužila jsem si ji ihned poslechnout, protože jsem zjistila, že jí propůjčil hlas můj oblíbený herec Martin Preiss, jehož obličej je vyveden na přebalu nosiče. Z poslechu jsem byla velice mile překvapená. Zprvu jsem si myslela, že bude vyprávění jen o nezáživných problémech typu, jak vdát svou dceru, když nemám na věno. Potom zase jak získat z bohatého ženicha peníze a podobně. Naštěstí ale od poloviny první knihy došlo k velkému zvratu a já audioknihu doslova hltala. Příběh mě navnadil i na přečtení dalších klasických děl, protože je často prostupován úryvky z Homérovy Iliady a Odysey.

 

Tento román vznikl v roce 1975 a docela mě překvapilo jeho historizující vyznění. Způsob vyprávění mi přišel trošku zastaralý, ale na druhou stranu až zvláštně přitažlivý. Dílo si však jistě najde své posluchače. Na tomto románu si cením toho, že při jeho četbě, či poslechu se čtenář dozví spoustu nových informací. Naučí se něco z oblasti archeologie, seznámí se s Homérovými díly, pochopí sociologické vztahy mezi jednotlivými starověkými kmeny a osvojí si informace i z dalších oblastí lidského žití. Chvilkami se příběh odehrává v poklidu, jindy zase pocítíte z vyprávění jistou vášnivost či zuřivost. Vše je odvyprávěno v objektivní er-formě a doplněno o množství dialogů, které dávaly Martinu Preissovi prostor pro práci s hlasem. Mnohdy jsme díky jeho schopnostem mohli nahlédnout i do hloubi postav, což je při poslechu podobných audioknih potěšující. Abych pravdu řekla, tak vypravěči toto dílo sedlo a na jeho místě si nedokážu představit nikoho jiného.

 

Hlas Martina Preisse jsem si při poslechu Řeckého pokladu užívala. Svého úkolu se zhostil výborně. Dokázal navodit patřičnou atmosféru a dodat dílu historický punc. Vypravěčův projev je čistý, výslovnost skvělá. Nikdy se mi nestalo, že bych si jednu pasáž musela pustit vícekrát, abych dobře porozuměla tomu, co bylo řečeno. Četba byla sice pomalejší, ale zato výstižná a plynulá. Příběh se mi proto dobře poslouchal a snadno interpretoval.

 

Knižní předloha této audioknihy u nás vyšla poprvé v roce 1975 v nakladatelství Odeon. Stejné nakladatelství pak knihu vydalo ještě v letech 1981 a 1987. V roce 2017 se dočkal titul i své audio podoby u vydavatelství Audiotéka.cz, a to v edici Mistři slova. Pokud vás recenze oslovila a rádi byste si příběh užili plnými doušky, můžete si audio pořídit zde.

 

Když jsem se do audioknihy zaposlouchala, zjistila jsem, že v ní není ani jeden tón hudebního podkresu. Zpočátku mě to mrzelo, ale potom jsem pochopila, že tam hudba vůbec není třeba. V této podobě si můžete užít ničím nerušený poslech.

 

Děj se v první kapitole zdá vcelku nudný, ale když se odbydou všechny potřebné seznamovací pasáže, tak se spustí zajímavá jízda. Příběh je jednoduchý a je založen na jedné dějové linii. Jak jsme již zmínili výše, vše je odvyprávěno v er-formě a doplněno mnohými dialogy. Líbily se mi proláže, kdy byly do díla Irvinga Stona vkládány citace z Iliady a Odysey. Vše působí velice realisticky, a tak posluchač nemá dojem imaginárnosti. Autor vše zajímavě zpracoval a vypravěč tomu dodal s citem život. Délka jednotlivých kapitol mě dosti překvapila. Pohybovala se mezi 15 až 30 minutami. Některé dokonce měly i více než 30 minut, ale jelikož bylo vyprávění opravdu zajímavé, ani jsem neměla pocit, že by to bylo nějak dlouhé. Vše mi rychle uteklo. Celá audiokniha má dohromady 22 hodin a 47 minut.

 

Moje celkové hodnocení je ryze pozitivní. Zpočátku jsem sice byla skeptická a moc jsem nevěděla, jak recenzi pojmout, ale po první kapitole se vše přehnalo a zpoza mraku vykouklo pomyslné sluníčko v podobě skvělého příběhu. Poslech byl pro mě úžasným zážitkem a přiznám se bez mučení, že jsem si celý příběh poslechla už 2x. Neskrývám tedy svoje nadšení. Zatím jsem neslyšela žádnou audioknihu, do níž by byly vloženy celistvé citace z jiného díla. V první chvíli mě to dost zaskočilo, ale pak mě to přivedlo k tomu, že toužím i po přečtení obou Homérových děl. Co se týče vypravěčovy interpretace, musím říci, že jsem byla nad míru spokojená, protože románu vdechnul život. Svou práci odvedl svědomitě a na výbornou. Audioknihu hodnotím i přes počáteční rozpaky nádhernými a zaslouženými 100 %. Doporučím ji všem, kteří milují historické příběhy a rádi se při jejich četbě, či poslechu dozvědí něco nového. Tento titul je dalším, kterým se naprosto zaslouženě dostal do Audiotékové edice Mistři slova. Poslech rozhodně stojí za to.

 

Název audioknihy Řecký poklad
Autor Irving Stone
Interpreti Martin Preiss
Vydatelství Audioteka
Délka 22 hodin 47 minut
EAN 9788087124284
Nákup audioknihy audioteka.com

Recenze primárně zpracována pro portál Chrudimka.cz. Tímto děkuji za možnost převzetí.

štítky
podobné články
2 komentáře
  1. Odpovědět

    TlusŤjoch

    10. 6. 2018

    Já audio moc nemusím. Je to na mne pomalé (vzhledem k tomu, jak rychle čtu).

    • Odpovědět

      Iwik

      10. 6. 2018

      Nevadí. V brzké době zase vyjdou recenze knížek :). Osobně mám audioknihy ráda, když třeba pracuji nebo tak, tak si nějaký pěkný příběh ráda pustím.

Zanechat komentář