Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Chrudimka

Ranhojička – Ricarda Jordanová

13. 6. 2018

Ranhojička

Milujete historické příběhy s lékařskou tematikou? Tato kniha vám přinese vše, co máte rádi. Na samém počátku se seznámíte s porodní bábou Ráchel, jež přivede na svět zázračné dítko. Je to dívenka a její matka byla křesťanka, bohužel je to fakt, jenž jí zapovídá většinu toho, co by ráda dělala a také to, s kým by to chtěla dělat. Jak děti křesťanů, tak i ty židovské se dívce spíše posmívají a jediní, kdo ji téměř přijmou za svou jsou členové židovské rodiny Speyerových. Jaký to paradox. Zde se začíná odvíjet nelehká životní cesta malé Lucie. Při čtení zažijete nemálo chvil, kdy vám potečou slzy, protože autorka děj zpracovala tak bravurně, že vyvolává ve čtenáři soucit. Nicméně nechybí ani špetka lásky, porozumění, životních radostí a úspěchů. Chcete znát odpověď na otázku, zda Lucie dokáže dosáhnout svých vytyčených cílů? Neváhejte a začtěte se do tohoto poutavého příběhu, jenž vás chytne za srdce a poskytne vám odpovědi na veškeré otázky, jež vám v tuto chvíli mohly vytanout na mysli. Bude to tak zajímavá jízda, že vám krásných 552 stránek bude plynout tak, že si to ani neuvědomíte.

 

Ricarda Jordan je pseudonymem autorky Christiane Gohl. Autorka se ale skrývá ještě za dalšími dvěma jmény, a to Sarah Lark a Elisabeth Rotenberg. Avšak pod jménem Ricarda Jordan má na svém kontě přes 20 titulů. Většinou se jedná o dívčí romány, jež se točí kolem koní. Kromě toho se objevují i romantické a historické romány. Zatím jsem se s díly této autorky nesetkala, ale po zkušenosti s Ranhojičkou jsem si ji oblíbila. Její styl psaní je velice čtivý, poutavý a zajímavý. Spisovatelka dokáže čtenáře vtáhnout do děje tak, že si jej užije na maximum.

 

Titul Ranhojička vyšel v originálu (Pestärztin) již v roce 2009. U nás se dočkal dvou vydání. O obě se postaral Knižní klub. První z nich vyšlo v roce 2011, druhé pak v roce 2017. Pokud se vám naše recenze bude líbit a budete si chtít tento zajímavý životní příběh přečíst, můžete si publikaci pořídit zde. Čtete knihy raději v elektronické formě? Ani vy nebudete zklamaní a můžete si e-knihu pořídit tady.

Příběh tohoto románu je velice čtivý, zajímavý a svým způsobem netradiční. Tematická rovina příběhu je ojedinělá, abych pravdu řekla, ještě jsem se nesetkala

 

s dílem, v němž by se tolik střetávala problematika dvou náboženství. Některé důvody svárů mezi Židy a křesťany sahají až do dob dávno minulých a přesně to je i důvodem nelehkého začátku života mladé Lucie. Na druhou stranu vás překvapí přátelství, jež může napříč oběma skupinami vznikat. Říkáte si, že je to nemožné? Až otevřete tuto knihu, přesvědčíte se o pravém opaku. Pokud nemáte rádi tituly s velkým množstvím postav, věřte tomu, že vám tato kniha vcelku vyhoví. Sice se tu objevuje více postav, ale v jednu chvíli jsou na scéně maximálně 4 lidi. Některé postavy září jen chvilku, pak pohasnou a již se nikdy neobjeví. Orientace tedy není nijak obtížná.

 

Ranhojička je plná zvratů, jež by nikdo nečekal. Mohu říci, že většinou ozvláštňují celé vyprávění. Prostředí je vcelku zajímavé a netradiční právě z toho důvodu, že se neustále střídá pohled židovské a křesťanské části města. Kniha je v mnoha epizodách hodně napínavá. Hlavní napětí opět plyne z již naznačených problémů mezi oběma náboženskými skupinami. Zajímavé je, jakým způsobem jednotlivé osoby v příběhu jednají a jak se chovají. Z tohoto důvodu jsem byla přikována ke své čtečce a užívala si vyprávění do poslední stránky. Věřím tomu, že stejně tomu bude i ve vašem případě.

 

Děj je krásně rozčleněn, dělí se na pět částí, jež postupně posouvají hlavní hrdinku kupředu. V žádném případě tedy při čtení nezažijeme žádnou stagnaci a nudu. Důležité je také naznačit, že názvy jednotlivých částí rámují to, co se v textu v následujících kapitolách odehraje. Některé epizody mohou čtenáři vcelku snadno dojít, ale často tomu tak není. Zpočátku se vše jeví, jako by kniha měla pojednávat o židovské porodní bábě Ráchel. Po dvou kapitolách jste autorkou vyvedeni z omylu. Je tedy zřejmé, že některé události dokáží čtenáři řádně poplést hlavu. Vypravěč se po dvou kapitolách o Ráchel začíná orientovat na příběh malé Lucie a dalo by se říci, že se od ní od této chvíle neodlepí. V románu se objevuje celá řada dialogů, jež ději přidávají na spádu. Nicméně v překvapivém rozsahu se objevují i popisy, ať krajiny, charakteru či situace.

 

Obálka knihy je vcelku jednoduchá. Vyobrazuje profil mladičké a krásné dívky – ranhojičky. Na pozadí je vidět městečko, v němž se budeme s hlavní protagonistkou pohybovat. Květinky v horní části pak navozují pozitivní pocity. Kromě základních informací o názvu, autorovi a nakladateli nic finální dojem nenarušuje. Obálka mě uchvátila a já si toužila titul již delší dobu. Když jsem si pak přečetla i anotaci, bylo rozhodnuto. Musela jsem se začíst a určitě toho nelituji. Byla to fantastická jízda přesně podle mého gusta.

 

Kompoziční rámec je překvapivě jednoduchý, ač je kniha dosti rozsáhlá, objevuje se jen chronologie s mnoha retrospektivami. Vzpomínky mají vcelku velký prostor zejména ve chvílích, kdy se Lucii dějí nějaká příkoří. Některé kapitoly jsou celistvé, v jiných si můžeme povšimnout kratičkého přerušení, jež posouvá příběh o kus dále. Mám pocit, že když autorka nevěděla, jak děj dále rozvinout, raději jej přerušila a navázala někde jinde. Na druhou stranu tato přerušení působila spíše pozitivním dojmem. Bez vynechávek by kniha nemusela mít 552 stran, ale třeba tisíc. Děj je vyprávěn v objektivní er-formě, která je doplňována častými oživujícími dialogy.

 

Moje subjektivní hodnocení je pozitivní. Z příběhu jsem byla nadšená. Líbila se mi jeho originalita. Je to příběh, jenž dokáže sledovat dva vcelku ožehavé problémy. Nejen tedy tu náboženskou, ale také problematiku medicíny. Občas se můžeme podívat do hlavy některé z postav, autorka je nechává promlouvat samy k sobě, ale také přemýšlet nahlas. Hlavní hrdinka tedy musí řešit spoustu problémů, které se často jeví coby neřešitelné. Četba mě chytla již na počátku a nepustila až do konce. Celý děj jsem si úžasně užila, byl to luxusní čtenářský zážitek. V průběhu vyprávění jsem si postupně oblíbila hned několik postav a věřím, že si svého přítele objevíte také. Za skvělé počtení a historický exkurz s tematikou zdraví a lékařství dávám knize nádherných a zasloužených 100 %.

 

Jste-li příznivci historického románu s prvky romantiky a lékařství, s klidným svědomím si toto dílo přečtěte. Určitě nebudete zklamaní.

Co pro vás děláme

Název knihy Ranhojička
Autor Ricarda Jordan
Žánr Historický román
Nakladatelství Knižní klub
Rok vydání 2017
Počet stran 552
ISBN 978-80-242-5638-2
Nákup knihy www.martinus.cz
Nákup e-knihy www.ereading.cz
Databáze knih www.databazeknih.cz

Recenze primárně zpracována pro portál Chrudimka.cz. Tímto děkuji za možnost převzetí.

štítky
podobné články
4 komentáře
  1. Odpovědět

    TlusŤjoch

    14. 6. 2018

    To čte moje milostivá. Myslím, že doma máme to první vydání.

    • Odpovědět

      Iwik

      14. 6. 2018

      Jeee, tak to je fajn. Já četla to poslední. Jak se jí kniha líbila?

  2. Odpovědět

    Tereza Outcry

    26. 6. 2018

    Tohle miluje moje mamka. Já bohužel historickým románům nepřišla na chuť. 🙁

    • Odpovědět

      Iwik

      26. 6. 2018

      Děkuji za milý komentář. Naštěstí historické romány nejsou jedinou náplní mých stránek ☺. Jistě se tu najde i něco, co padne do oka.

Zanechat komentář