Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Kniha měsíce června: Ottův atlas nejkrásnější české cyklotrasy – Ing. Ivo Paulík

28. 6. 2018

nejkrásnější-české-cyklotrasy-1Je měsíc červen a o slovo se přihlásilo léto. Teplé dny však přály výletům již mnohem dříve, a to jak těm pěším, tak i těm cyklistickým. Při takovýchto výletech můžete zažít spoustu pěkného a objevit mnoho pěkných míst, o nichž jste zatím neměli ani ponětí. Bonusem pro vás může být to, že pro svoje tělo uděláte to nejlepší. Kniha, kterou vám prostřednictvím této recenze představím, vám naservíruje sto působivých výletů, jež můžete podniknout a objevovat krásy české krajiny. Pojďme se podívat na to, co nám může publikace nabídnout.

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

„Praktický průvodce s navigací pomocí GPX souborů vás provede po nejkrásnějších a nejzajímavějších místech Čech.

– 100 tras s podrobnými informacemi pro cyklisty
– mapky s vyznačením cesty a grafy výškového profilu
– každá trasa obsahuje dva QR kódy, jejichž pomocí si do chytrého telefonu stáhnete trasu ve formě navigace či popisu výletu
– čtyři stupně náročnosti výletů a rady, jak se na ně připravit
– zajímavosti o nejznámějších historických, kulturních, technických i přírodních památkách s kontaktními údaji a užitečné odkazy a informace
– tipy, jak si výlet upravit podle vlastních zájmů a možností
– fotografie zachycující atmosféru nejpoutavějších míst Čech

Titul Ottův atlas nejkrásnější české cyklotrasy: 100 výletů na kolech vydalo v roce 2018 Ottovo nakladatelství. S ohledem na zvolenou tematiku se stal KNIHOU MĚSÍCE června.

 

Jelikož mám sama v oblibě turistiku a cyklistiku, velice mě potěšilo, když se mi ozvala paní Hana Pavlíčková s nabídkou, zda bych tuto knihu nechtěla objektivně posoudit. Z nabídky jsem měla velkou radost a přijala ji. Když mi kniha přišla, hned na první pohled mě zaujala svou krásně barevnou obálkou, jež je zvolena tematicky. Překvapující jsou na deskách uvedené informace o počtu fotografií, zajímavostí, tipů a kontaktů, které můžete na stránkách objevit – není jich zrovna málo. Zavádějící však je rozcestník, kde jsou uvedeny oblasti Šumavy a Krkonoš, což mě osobně zamrzelo, protože oblasti jsou od mojí domovské lokality daleko. Nakonec jsem zjistila, že svazek obsahuje stovku poutavých výletů po celých Čechách, takže jsem některé výlety mohla vyzkoušet v praxi a byla více než spokojená.

 

Autor se snaží pomocí krátkých informačních textů čtenáři přiblížit každý z výletů. Dozvíte se zajímavosti nejen o historii daného místa, ale také o geologii, přiblíženy vám budou i pověsti, které se v kraji odehrávají. V úvodu každého výletu je zelený sloupeček, v němž najdete dva QR kódy (první obsahuje mapu, druhý slovní popis cesty), dále pak informace o náročnosti, cílové skupině, pro niž je daný cyklovýlet určen, orientační délka cyklotrasy, vhodný typ kola, celkové převýšení, oblasti startu a cíle, možnosti občerstvení po cestě, charakteristika trasy a v neposlední řadě nesmí chybět popis trasy (uvedená města, přes která budete projíždět).

 

Zajímavostí jsou také informace o akcích, které můžete v průběhu svého výletu navštívit, nebo kam se můžete vydat dále mimo trasu. Tento údaj je opět uvedený v menším zeleném rámečku a je označen svítící žárovkou. Pokud jste zvědaví, jaké nadmořské výšky budete v průběhu vašeho cyklovýletu zdolávat, můžete nahlédnout do grafického vyobrazení výškového profilu trasy. Zde krásně uvidíte, kde budete stoupat, kde klesat a jak dlouho tomu tak bude. Chybět nesmí ani mapa, kde je trasa vždy vyznačena pomocí tučné růžové čáry. Jak jsem zmínila výše, nechybí ani rámeček s užitečnými kontakty a informacemi, kde objevíte například kontakty na informační centra, zdravotnická zařízení a nachází se zde i popis možností veřejné hromadné dopravy.

 

Čtenáře na první pohled zaujme přehledné grafické zpracování. Ať si nalistujete jakýkoliv cyklovýlet, vždy se setkáte se stejným rozmístěním informačních polí a nebudete se tak muset zdržovat sáhodlouhým hledáním. Autor nesáhl vedle ani s volbou délky textu, každý z výletů se vešel na dvoustranu. Avšak myslím si, že některé výlety by si zasloužily mnohem větší rozvedení.

 

Průvodce je uveden obsahem, podle něhož si můžete vybrat svůj výlet, aniž byste museli knihou listovat. Následuje několik slov o publikaci, jež vám ji představí a naznačí, jak s ní správně zacházet a interpretovat některé informace. Dále se dozvíte, jak správně pracovat s QR kódy a co každý z nich pod sebou ukrývá. A nebyl by to správný průvodce, aby neobsahoval několik základních tipů a rad na cesty.

 

Abych se přiznala, svazek mě překvapil svým formátem. Očekávala jsem, že jeho velikost bude volena tak, aby se dala kniha prakticky schovat do malého batůžku, který s sebou na výlety většinou vozím. Rozměr A4 mi tak přijde nepraktický. Možná bylo původním předpokladem to, že si cyklista trasu naplánuje z domova, kde knihu ponechá a na výlet pojede bez ní a jen s navigací.

 

Dalším faktorem, který mě trošku zamrzel, je to, že se v publikaci neobjevila žádná cyklotrasa z oblasti našich malebných Lužických hor. Jistě chybí i spousta dalších zajímavých míst, která mají svoje kouzlo a místo v podobné publikaci by si více než zasloužily. Nechme se tedy překvapit, zda vzniknou ještě další podobné tituly.

 

I přes některé výhrady, jež jsem zmínila výše, je moje subjektivní hodnocení spíše pozitivní. Když jsem některé cyklotrasy zkoušela, byla jsem více než spokojená, protože to stálo za to. Viděla jsem mnoho krásných míst, kam bych se asi za normálních okolností nevydala, což je dle mého názoru pravý účel vzniku této knihy. Cyklista získává spoustu zajímavých informací a vše ve stručnosti, jež jej nijak nezatíží a odnese si tak z plánování i finalního výletu maximální požitek. Obrazový materiál v knize je krásný, barevný a láká k navštívení mnohých lokalit. Po jazykové stránce byla kniha zpracována dobře. Grafické zpracování je výborné a líbí se mi, že složitě nemusíte nikde nic hledat, předem víte, kde požadovanou informaci objevíte. Knihu Ottův atlas nejkrásnější české cyklotrasy: 100 výletů na kolech hodnotím krásnými 95 %  a mohu ji doporučit všem milovníkům cyklistiky a turistiky.

 

Paní Haně Pavlíčkové děkuji za zprostředkování této pěkné publikace. Za poskytnutí recenzního výtisku patří poděkování projektu KNIHA MĚSÍCE. Pokud vás recenze zaujala a budete si chtít titul pořídit, můžete tak učinit zde.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Žánr:
Cestování, Cyklistika
Vydáno:
2018, Ottovo nakladatelství
1. vydání originálu:
2018
Počet stran:
207
Vazba knihy:
vázaná
ISBN:
978-80-7451-693-1

štítky
podobné články
2 komentáře
  1. Odpovědět

    TlusŤjoch

    29. 6. 2018

    Tak tak kniha je dobrý počin.

    • Odpovědět

      Iwik

      6. 7. 2018

      Děkuji Ti za hezký komentář, v redakci budou mít jistě radost.

Zanechat komentář