Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Kniha měsíce srpna: Ottova encyklopedie hub – Ladislav Hagara

12. 9. 2018

image001Je měsíc září. Mnozí z nás ráno vezmou košík a běží do lesa. Houbám letošní rok však moc vláhy nedopřál, i přesto se dají v lese najít opravdové skvosty. Některé jsou po patřičné tepelné úpravě velice chutné, jiné jsou nejedlé a dalším bychom se měli velkým obloukem vyhýbat, protože jsou jedovaté. Kdo se v tom ale má vyznat? Vždyť jich v lesích roste tolik… Kniha, kterou vám prostřednictvím této recenze představím, je opravdu rozsáhlá a představí vám podrobně každou houbu, již můžete v našich luzích a hájích najít. Pojďme se tedy na tohoto obra podívat blíže a odpovědět si na otázku, co nám může nabídnout.

 

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

„Úplný přehled našich hub a současně nejrozsáhlejší atlas hub na světě. Encyklopedie obsahuje stručný, ale výstižný popis každého ze 3 100 druhů spolu se základní charakteristikou houby, doplněnou jejími rozlišovacími znaky a oblastmi výskytu, označením jedlosti nebo jedovatosti, případně ochrany. Popisy jednotlivých hub doplňuje 4 200 názorných barevných fotografií (proměnlivé druhy jsou zastoupeny 2 – 3 fotografiemi) s přesným označením místa nálezu, datem a jménem nálezce určité houby. Autorem a sestavitelem encyklopedie je uznávaný československý mykolog Ladislav Hagara, PhD., autor několika atlasů hub, které vyšly již v 35 vydáních. Toto unikátní rozsáhlé dílo připravil ve spolupráci s předními českými a slovenskými fotografy.“

 

Titul Ottova encyklopedie hub vydalo v roce 2014 Ottovo nakladatelství. S ohledem na zvolenou tematiku se stal o čtyři roky později, tj. v letošním roce 2018 KNIHOU MĚSÍCE srpna.

 

Již od útlého dětství jsem milovala, když se vyrazilo s tatínkem na houby. Tato záliba mi zůstala do dnešních dní. Z tohoto důvodu mi udělalo velkou radost, když se mi ozvala paní Hana Pavlíčková s nabídkou, zda bych nechtěla napsat recenzi tohoto knižního houbařského gigantu. Pravda, zpočátku jsem si myslela, že půjde o knihu, kterou si snadno zabalíte do batůžku a vydáte se s ní do terénu, avšak když titul přišel, málem mi vypadly oči z důlků, jedná se opravdu o mega knihu, jež se pyšní nádhernými 1152 stranami. Ihned po rozbalení mě však zaujala obálka, jež je krásně barevná a jsou na ní zachyceny hned čtyři druhy hub. Mile mě překvapilo, že desky knihy nejsou zahrnuty „nedůležitými“ informacemi.

 

Ladislav Hagara své veledílo opatřil působivým úvodem, v němž jej představuje. Dozvíte se tak to, jak je dílo členěno, podle čeho jsou v něm houby uspořádány a také to, jak se v knize snadno orientovat. Hned za úvodem na vás čeká obsah, jenž je doslova nabušený všemi hesly. Aby se v titulu vyznal i houbař laik, bylo nutné jej opatřit slovníkem odborných výrazů, jenž také zabírá v publikaci úctyhodný prostor. Nakonec pak přichází nejdůležitější zkratky a značky, jež vás budou provázet po celou dobu publikace a snadno se díky nim zorientujete v tom, zda je houba jedlá, jedovatá, smrtelně jedovatá nebo nejedlá. Dále se objevují zkratky oblastí, v nichž se houby vyskytují, a to např. CHKO – chráněná krajinná oblast, NPR – národní přírodní rezervace, PP – přírodní památka, PR – přírodní rezervace.

 

Každá houba je popsána do posledního detailu, ale autor se snažil zachovat délku textu tak, aby se z něj čtenář dozvěděl vše důležité. Každá z hub patří do určitého kmenu, jenž je vždy představen trošku obsáhleji oproti houbám samotným. Co se týče popisu houby, najdete zde informace o tom, jak velké jsou plodnice, jak vypadají, jakou barvu mají, jak široký je třeň. Dozvíte se také od kdy do kdy houba roste a v jakých lesích se s ní můžete setkat. Dále také zjistíte, zda houba roste ve skupinách, nebo se naopak vyskytuje jednotlivě. A v neposlední řadě objevíte informaci o tom, zda se sbírá k jídlu.

 

Celou knihou vás budou provázet barevné, ale v některých případech i černobílé fotografie hub. Vyobrazena je každá popisovaná houba tak, aby si houbař mohl udělat obrázek o tom, jakou houbu v lese viděl. Bohatý obrazový materiál je tedy velkým plusem celé publikace. Abych pravdu řekla, bez ilustračních fotografií si takovouto knihu vůbec nedokážu představit. Dalo by se říci, že bez doprovodných obrázků by encyklopedie byla nepoužitelná.

 

Grafické zpracování této knihy je nutné vyzdvihnout, protože se opravdu vydařilo. Vše je umístěno tak, aby bylo dílo přehledné a nikde nic nepřekáželo. Veškeré obrázky jsou vyladěné jak barvou, tak velikostí. Nesetkáte se tedy s žádným „rozsypaným zrním“. Stejně můžeme hodnotit i grafickou práci s textem, kdy jsou dodržována pravidla práce s textem a typografie. Zároveň je důležité poznamenat, že ať čtete, o jaké houbě čtete, veškeré příspěvky jsou jednotné a vždy přesně budete vědět, kde najdete informaci, kterou aktuálně potřebujete.

 

Jak jsem již poznamenala výše, tento svazek vás překvapí svým formátem. Očekávání bylo takové, že přijde kniha maximálně o rozměrech formátu A5, kterou v pohodě strčíte do batohu a vyrazíte do terénu. Opak byl pravdou, kniha je mnohem větší a obsáhlejší, tudíž je vhodná na domácí studování.

 

K tomuto titulu nemám prakticky žádné výhrady. Maximálně splňuje úlohu, jež je od něj očekávána. Moje subjektivní hodnocení tak bude ryze pozitivní. Na této knize se mi líbí, že je důkazem toho, že i něco takového, jako je encyklopedie, může být nejen poučné, ale i zábavné a čtivé. Jednotlivé houby dle popisků snadno a rychle rozezná i úplný laik, což je dle mého názoru hlavním úkolem takovéto knihy. Encyklopedie je krásně barevná a v té souvislosti je třeba také podotknout, že textová plocha je v rovnováze s tou obrazovou. Po jazykové stránce jsem s knihou nad míru spokojená. Stejně tak mě potěšilo i grafické zpracování. Kniha tak působí krásně vyváženě. Ottovu encyklopedii hub hodnotím zaslouženými 100 % a s radostí ji budu doporučovat dále všem houbařům.

 

Paní Haně Pavlíčkové patří moje vřelé poděkování za zprostředkování této krásné a velmi poučné publikace. Za poskytnutí recenzního výtisku patří poděkování projektu KNIHA MĚSÍCE. Pokud vás recenze zaujala a budete si chtít titul pořídit, můžete tak učinit zde.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Žánr:
Literatura naučná, Příroda, zvířata
Vydáno: 2014, Ottovo nakladatelství – J. Otto
1. vydání originálu: 2014
Počet stran: 1152
Ilustrace/foto: Ladislav Hagara, Martin Kříž, Vladimír Antonín, Stanislav Glejdura, Edvard Skála, Per Marstad, Oldřich Jindřich, Petr Vampola, Jean-Marc. Moingeon, Pavol Škubala, Pavel Špinar, Michal Mikšík, Jiří Polčák, Josef Hlásek, Vladimír Kunca, Petr Kokeš, Bohouš Bušek, Tomáš Papoušek, Oldřich Roučka, Vladimír Zita, Jiří Burel, Jaroslav Malý, Radovan Bodnár, Ján Červenka, Dalibor Matýsek, Jan Gaisler, Vincent Kabát, Miroslav Beran, Anton Hausknecht, Jan Komár, Miroslav Švidroň, Dalibor Janda, Pavol Tomka, Milan Novotný, Jan Borovička, Zuzana Egertová, Yvona Jonotová, Pavol Kešelák, Miguel Angel Pérez-De-Gregorio, Estera Bohunická, Jan Kramoliš, Viliam Ridzoň
Autor obálky: Milan Šindler
Vazba knihy: pevná / vázaná
ISBN: 978-80-7451-407-4

 

štítky
podobné články
2 komentáře
  1. Odpovědět

    TlusŤjoch

    12. 9. 2018

    Knihy o houbách mám rád všechny.

    • Odpovědět

      Iwik

      12. 9. 2018

      Děkuji za milý komentář a mám radost, že jsem se hned prvním článkem po nucené pauze trefila do Tvého šálku kávy.

Zanechat komentář