Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Prima sezóna – Josef Škvorecký

9. 4. 2019
Prima sezóna náhled IK

Vážení přátelé české klasiky, dnešní recenzí udělám radost zejména vám, protože v ní představím Prima sezónu od Josefa Škvoreckého. Tento titul se již právem řadí ke klasice. Minulý měsíc se dílo dočkalo svého druhého samostatného vydání, a to v nakladatelství LEDA. Nakladatelství má ve svém portfoliu celou řadu jazykových příruček a beletristických děl, zejména těch současných. V poslední době se ale setkáváme stále častěji s klasickými díly, o jejichž vydání se postaralo právě toto nakladatelství. Jedním z nich je právě i v této recenzi zmiňovaná Prima sezóna.

Něco málo o autorovi:

Josef Škvorecký je český spisovatel, jehož dobové okolnosti donutily k emigraci do Kanady, kde se se svou ženou Zdenou Salivarovou usadili a založili spolu v Torontu exilové nakladatelství ’68 Publishers. Mimo to, že psal a vydával, byl také výborným překladatelem. Svoje dětství prožil v Náchodě a jeho vztah k tomuto městu se odráží i v jeho knihách. Čtenáři znalí náchodských poměrů v Červeném Kostelci, hlavním dějišti některých Škvoreckého knih, odhalí právě zákoutí města Náchod. Pár těchto titulů bylo dokonce zfilmováno.

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

„1. kniha v sérii Danny Smiřický.
Kniha líčí dospívání, studium a lásky gymnazisty Dannyho Smiřického v období 2. světové války.
Děj knihy se odehrává ve fiktivním městě Kostelec v období Protektorátu Čechy a Morava.“

Základní informace o knize:

Román Prima sezóna se dočkal již dvou vydání. Poprvé kniha vyšla v roce 1990 v nakladatelství Galaxie a podruhé v roce 2019 v nakladatelství LEDA. Jak je již uvedeno v oficiální anotaci, jedná se o první díl série o Dannym Smiřickém. Pokud vás recenze zaujme a budete si chtít knihu pořídit a přečíst, můžete tak učinit na stránkách e-shopu nakladatelství. Jste-li příznivci e-knih, najdete titul na portálech PalmknihyeReading.

Recenze knihy:

Přijdeme-li coby potenciální čtenáři do knihkupectví či knihovny, první, co většinou upoutá naši pozornost a ve velké míře rozhoduje o tom, zda si knihu přečteme, je obálka. Přebal knihy by měl být zpracován tak, aby nalákal ke čtení a aby odpovídal obsahu děje. Přebal Prima sezóny tyto podmínky do posledního puntíku splňuje. Jelikož jsem již přečetla i Tankový prapor, zaujal mě fakt, že nakladatelství zvolilo grafiku tak, aby k sobě obě díla ladila a bylo na první pohled zřejmé, že se jedná o jednu sérii. Liší se od sebe jen barvou a motivem. Na Prima sezóně se střetáváme s vyobrazením jazzové kapely a dvou tanečníků charlestonu. Obálka nepůsobí rušivým dojmem a není vůči čtenáři nikterak strohá.

Než vás autor pustí k příběhu samotnému, přečtete si čtyři krátké básničky, jejichž autory jsou takové osobnosti jako Jaroslav Seifert, Miloš Forman, Evelyn Waugh a Nanhaniel Hawthorne. Tyto textíky jsou jakýmsi intermezzem navozujícím patřičnou atmosféru. Tomuto dílu nepředchází žádná předmluva, ani jej neuzavírá doslov. Prostě a jednoduše si užijete vyprávění o prvních láskách Dannyho Smiřického.

Román, v němž se poprvé setkáváme s Dannym Smiřickým (následují: ZbabělciTankový prapor), nás zavede do malebného městečka Červený Kostelec. Hlavní hrdina je puberťák, jenž rád vyhledává společnost děvčat a všechny je hrozně miluje, nejvíce pochopitelně Irenu. Při čtení protagonistových milostných eskapád se čtenář náramně pobaví. K dějové komice hojně přispívají i barvité popisy a charakteristiky jednotlivých postav. Ty jsou totiž vykresleny do nejmenšího detailu.

Děj je přímočarý a čtenář si při jeho interpretaci oddychne. Jelikož se pohybujeme v období protektorátu Čechy a Morava, není zde možné v tak hojné míře vyčíst autorovy postoje. V tomto se Prima sezóna od následujících dvou románů liší. Sice v několika postavách můžeme vidět znaky kritiky trýznivého chování Německa (např. otec Ireny), ale není to v takové míře. Nicméně i tak si Danny (zosobnění Čecha) připadá nicotný a bezbranný, když nemůže dosáhnout svého, postupně ztrácí sebevědomí. K odlehčení útrap je použito situační komiky, jež je vcelku často absurdní, ale dokáže zlomit vážnost vyprávění.

Svazek má pouhých 256 stran, jež jsou popsány celou řadou vtipných scén. I tentokrát se v knize objevují vtipné a oživující dialogy mezi postavami. Text se čte téměř sám. Osobně jsem ke knize ráno zasedla a za pár hodin jsem ji jedním dechem zhltla, ani jsem nevěděla jak. Jedná se o velice čtivé a strhující dílo.

Celý děj je odvyprávěn subjektivní ich-formou, a to očima vypravěče, se kterým sledujete a aktivně se účastníte všeho, co se mu děje. Vypravěč nás tedy zasvětí do veškerých situací a otevře se. Nechá čtenáři nahlédnout do svého nitra, vyobrazí tak své vnitřní pocity a dojmy. Kromě popisu situací je text doplněn mnohými dialogy, jež mnohdy vyznívají až groteskně. Mluva je nespisovná a dá se říci, že je bližší běžnému lidovému čtenáři.

Kniha je složena ze čtyř úvodních básní, autorova věnování, šesti kapitol (každá je uvedena básní Josefa Krátkého ze septimy b) a vysvětlivek, v nichž je uveden překlad německých a latinských slovních spojení, která se občas v textu objevila. Jednotlivé epizody příběhu jsou různě dlouhé, některé jsou delší, jiné kratší, ale čtou se všechny stejně dobře. Každá z kapitol nese svůj název, jenž ve zkratce představuje to, co se na následujících stranách bude dít.

„Zamyslela se. Byli jsme už skoro u jejich domu, u mostu přes řeku. Řeka byla zamrzlá a ležela na ní tlustá bílá sněhová duchna. Na rohu visela další modrá lucerna a vločky se přes ni sypaly ještě hustěji než před chvílí u Granady. Vypadalo to, že celé město zapadá sněhem. Vešli jsme do jejich ulice. Takové štěstí mi připadalo nemožné. Ale snad moje ukecávací metoda konečně zabrala i na Irenu. Anebo je v tom něco jiného? Vzpomněl jsem si, že jsem v neděli zapálil v aule svíčku, abych získal Irenu. Tak proto! Ta svíčka! Ale se teda dá říct, že to je skoro zázrak. Po třech letech. Skoro třech.“


ŠKVORECKÝ, JOSEF. Prima sezóna. Voznice: LEDA, 2019. ISBN 978-80-7335-575-3. s. 15

Tato knížka si mě mimo jiné získala i díky svému grafickému zpracování, které je zárukou dobrého čtení. I tentokrát hodně přidala na čtivosti románu. Text je sázen do bloku přiměřeně velkými patkovými písmeny. Kapitoly jsou přehledně rozděleny do několika částí, jež jsou od sebe odlišovány vložením tří hvězdiček, které čtenáře posunují v ději o kus dál.

Moje subjektivní hodnocení románu Prima sezóna je ryze pozitivní. Miluji klasickou literaturu a toto je skvost české klasiky, jenž se pyšní velkou dávkou originality. Přiznám se, že jsem román poprvé četla již před několika lety v rámci přípravy na literární exkurzi, kterou jsem absolvovala na vysoké škole. Už tehdy jsem si příběhy Dannyho zamilovala a jsem moc ráda, že jsem se k nim mohla po pár letech vrátit. Nové vydání mě mile překvapilo. Čtení jsem si užila plnými doušky a s radostí jsem si zavzpomínala na mnohá místa, jež jsme v rámci exkurze v Náchodě navštívili a v nichž se odehrávalo toto poutavé a čtivé vyprávění. Při četbě jsem se hodně pobavila, což bylo autorovým záměrem. Co se týče použitého jazyka, oceňuji, že Škvorecký příběh odvyprávěl nespisovným jazykem, což bylo rozhodně přidanou hodnotou. Knihu hodnotím zaslouženými 100 %.

Knihu doporučím s radostí všem milovníkům české klasiky, ale i těm, kteří mají v oblibě humor. Příhody Dannyho Smiřického si vás zajisté získají.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Název knihy Prima sezóna
Autor Josef Škvorecký
Žánr sociální román
Nakladatelství LEDA
Rok vydání 2019
Počet stran 256
ISBN 978-80-7335-575-3
Nákup knihy www.leda.cz
Nákup e-knihy www.palmknihy.cz
Databáze knih www.databazeknih.cz



LEDA

Nakladatelství LEDA vydává slovníky a učebnice celkem pro 28 jazyků světa. V roce 2007 rozšířilo svoji nabídku o literaturu beletristickou a naučnou.

www.leda.cz



Palmknihy

PalmKnihy jsou největším a nejstarším obchodem s elektronickými knihami v České republice. Téměř dvanáct tisíc titulů od více než šest seti nakladatelství doplňuje také široká nabídka audioknih. Přehledný a intuitivní eshop umožňuje okamžitý a jednoduchý nákup e-knih, které můžete začít číst ještě dnes. Dostupnost všech formátů e-knih zajišťuje podporu všem zařízením, od čteček až po počítače nebo mobily. Na Palmknihách navíc najdete i stovky titulů zcela zdarma. Široký záběr slevových akcí učiní každou e-knihu dostupnou, díky předprodejům pak první stránky novinek ochutnáte mnohem dřív, než se kniha objeví na pultech.

www.palmknihy.cz

štítky
podobné články

Zanechat komentář