Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Chrudimka

Právo nálezce – Stephen King

18. 9. 2019

pravo_nalezce_nahled

Představte si, že jste nalezli na své zahrádce starý kufr a v něm poklad. Co byste s ním dělali? Mysleli byste sami na sebe, nebo na blaho lidí kolem vás? Přesně toto dilema řeší hned dva hlavní hrdinové románu Stephena Kinga, mistra hororu, thrilleru a detektivních románů. Svůj počin pojmenoval Právo nálezce. Řešených zápletek je v tomto vyprávění hned několik, některé se točí kolem loupeže a vraždy, další kolem řešení rodinných problémů, pobytu ve vězení a dalších podobných. Autor ve svých románech často vytváří napínavé, občas až strašidelné situace, jež jsou pro čtenáře působivé a lákají stále nové a nové. Nalákaly i mě. Kingovky vás doslova vtáhnou do děje, jinak tomu nebylo ani v tomto případě. Dílo si mě získalo již na začátku a nepustilo mě do té doby, dokud jsem nedoposlouchala do poslední vteřiny. V mnohém mě překvapilo a navnadilo na poslech či přečtení dalších autorových děl.

O dílech Stephena Kinga jste toho jistě už hodně slyšeli a některá jste s největší pravděpodobností viděli zfilmovaná, proto mnoho z vás zajisté ví, co od něj můžete očekávat. Pro mě bylo Právo nálezce prvním románem, s nímž jsem se od tohoto autora setkala a moc jsem toužila si jej přečíst či poslechnout. Teď již mohu s klidným svědomím říci, že se mi zalíbil jeho styl psaní. Co se týče audioknihy samotné, již při výběru mě zaujalo, že se o interpretaci postarala čtveřice výborných českých herců. Jelikož jsem se s většinou z nich na audioknihách setkala, byla jsem téměř ihned rozhodnuta, po čem sáhnu. Dalo se totiž očekávat, že ono hvězdné složení bude synonymem pro kvalitu. Mimo výše zmíněného si mě audiokniha získala i svou zajímavou obálkou a anotací. Obě mi trošku poodhalily, o čem toto dílo bude. Na bílém krví potřísněném pozadí se vyjímá zakrvácená kniha, jež prozrazuje, že se bude jednat o detektivní případ. V horní části dominuje jméno autora a informace, že se jedná o audioknihu, pod knihou je červeným písmem uveden název titulu a pod ním menšími písmeny jména interpretů. V pravém dolním rohu je uvedena informace o vydavateli. Anotace vám představí příběh jen tak, aby vám neprozradila příliš mnoho.

Děj audioknihy je velmi zajímavý svou napínavostí, ale i kompozičním rámcem, jenž může zpočátku na posluchače působit náročně. Obě zmíněná hlediska jsou pro tvorbu Stephena Kinga charakteristická. Když si vezmete jakékoliv jeho dílo, vždy v něm najdete velkou dávku scén, při nichž vám bude běhat mráz po zádech a nebudete moci přestat poslouchat do té chvíle, dokud nezjistíte, jak to vše s hlavními hrdiny dopadlo. Při poslechu bude neustále aktivována vaše představivost a zároveň budete muset dávat pozor, abyste věděli, z pohledu jaké postavy je aktuálně vyprávěno. Úhlů pohledů je hned několik, a proto bylo nutné, aby se o interpretaci textu podělilo hned několik vypravěčů, a to jmenovitě Jan Kanyza, Zdeněk Piškula, Petr Jeništa a Hanuš Bor. Všichni zmínění se svou interpretací zasloužili o oživení příběhu, jemuž vdechli i mnoho emocí.

pravo_nalezce_obalkaHlasy všech vypravěčů se poslouchaly velmi dobře. Každý z nich mácharakteristickou barvu, která krásně sedí k postavě, z jejíhož úhlu je vyprávěno. Zároveň je nutno podotknout, že jsou velmi sympatické. Jan Kanyza se postaral o oživení Morrise Bellamyho ve stáří, Zdeněk Piškula propůjčil hlas Peteru Saubersovi a Jan Kanyza, Petr Jeništa a Hanuš Bor se postarali o vyprávění z úhlu pohledu Billa Hodgese a dalších postav, jež se v ději vyskytly. Nemusíte se ale bát toho, že by jich bylo příliš, překvapivě jich moc není, a tak se v nich budete dobře orientovat a vždy přesně poznáte, jaká z nich právě mluví. Všem hercům se podařilo vdechnout postavám nezaměnitelný ráz a zařadit je do kontextu celého díla, jež díky tomu dostalo jedinečnou atmosféru. V průběhu poslechu prožijete s hrdiny mnoho emocí, a to od strachu, nenávisti a smutku až po lásku k rodinným příslušníkům a ochotu jim pomoci. Musím říci, že audiokniha se autorům opravdu podařila a myslím si, že budete velmi mile překvapeni. To mohu potvrdit hlavně díky tomu, že vypravěči dokázali se svými hlasy výborně pracovat, vy si tak celý poslech užijete plnými doušky a budete mít pocit, že jste mu přímo účastni.

Všichni vypravěči se pyšní výbornou rétorikou. Při četbě textu nikdo neudělal sebemenší chybičku, jež by vás vysloveně tahala za uši. Narátoři vyslovovali výborně, a proto se vám nestane, že byste si některé pasáže museli přehrávat vícekrát, abyste vyprávěnému dobře porozuměli. To pochopitelně vyplývá i z vybroušené techniky čtení, proto se vám bude příběh v jejich podání velmi dobře poslouchat. Při poslechu se sice budete muset soustředit, ale jen z toho důvodu, aby vám neunikly podstatné nitky, jež jsou do děje zapleteny, nikoliv tedy kvůli tomu, abyste pochopili, co se vám interpreti snaží říci. Zvolená rychlost řeči je ve všech čtyřech případech přiměřená situacím a plynulá.

Knižní předloha této audioknihy vyšla v originálu (Finders Keepers) v roce 2015. U nás knihu vydává ve stejném roce nakladatelství Beta-Dobrovský. V roce 2019 však titul vychází i v audio podobě, a to u vydavatelství OneHotBook. Pokud vás recenze zaujala a rádi byste si příběh poslechli, můžete si audio pořídit na stránkách e-shopu vydavatelství. Důležitou informací o titulu, jež by nám neměla uniknout, je rozhodně fakt, že se jedná již o druhý díl ze série o Billu Hodgesovi. Nemusíte se ale bát, protože jednotlivé příběhy na sebe nijak nenavazují. Společným znakem jsou jen postavy detektivů.

Při poslechu audioknihy si vás beze sporu získá podmanivý hudební podkres, jenž na vás dýchne patřičnou atmosférou. Tóny melodií odpovídají naturelu příběhu, nejsou tudíž vůbec veselé, ale i tak jsou příjemné na poslech. Ve znělkách se můžeme setkat s několika hudebními nástroji. Hudba od sebe oddělovala nejen jednotlivé stopy, ale i úhly pohledů. Nikdy se tudíž v ději neztratíte, i když zpočátku, než si zvyknete na způsob provedení, budete s největší pravděpodobností tápat. Nejdelší rytmické celky se objevovaly na počátku a úplném konci audioknihy.

Děj audioknihy je svižný a plynulý, nikdy se nezadrhává. K menšímu pozastavení plynulosti dochází jen v okamžiku, kdy přecházíme od jedné postavy k druhé, popřípadě od jedné stopy ke druhé. Zde většinou zaznívají melodické a rytmické tóny hudebního podkladu. Při poslechu můžete mnohokrát nahlédnout do nitra postav. Hlavním motivem však je kufr s překvapujícím obsahem, postupně dochází k odhalování toho, co se vlastně vůbec stalo a proč. Poslech mě velmi bavil, jelikož děj obsahoval nespočet neočekávaných zvratů. Vyprávění je složeno z 39 různě dlouhých stop (6 – 38 minut) a je rozděleno do čtyř částí, jež svým názvem odpovídají postupnému vývoji situací.

Moje celkové subjektivní hodnocení této audioknihy je ryze pozitivní, protože mě dokázala plně vtáhnout do víru dění a já si ji tak mohla doslova prožít. Vše působí velmi důvěryhodně a klidně by se to mohlo ve skutečnosti stát. O výběru této audioknihu u mě rozhodla zajímavá obálka a ještě interesantnější anotace. Dalším prvkem, jenž si mě získal, je hudební podkres, jenž se k titulu rozhodně hodí. Skvělí byli i všichni vypravěči, kteří si za svou interpretaci zaslouží velkou pochvalu. Tvůrci audioknihy rozhodně při jejich výběru nesáhli vedle. Herci do své interpretace vložili kus sebe a dokázali se do interpretovaného textu krásně vžít. Všichni do jednoho si četbu užili a na vzniklém produktu je to hodně zdát. Jsem ráda, že jsem si titul mohla poslechnout a už teď se těším na další díla od Stephena Kinga, jež vznikla a budou vznikat v dílně vydavatelství OneHotBook. Za brilantní zpracování a výborné výkony vypravěčů patří titulu zasloužených 100 %. S radostí dílo doporučím milovníkům thrillerů a detektivních románů. Poslech rozhodně stojí za to.

Název audioknihy Právo nálezce
Autor Stephen King
Interpreti Jan Kanyza, Zdeněk Piškula, Petr Jeništa, Hanuš Bor
Vydavatelství OneHotBook
Délka 15 hodin 32 minut
EAN 8594169482453
Nákup audioknihy www.onehotbook.cz

 

OneHotBook

Vydavatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti s kompletní profesionální produkcí zahrnující dramaturgii, režii, hudbu, postprodukci a design. Audiokniha v jejich podání není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým za spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

Mezi autory OneHotBook patří například Kateřina Tučková, Tereza Boučková, Jaroslav Rudiš, Jiří Šulc, Jiří Hájíček, Vilma Kadlečková, Petra Soukupová, Evžen Boček, Stieg Larsson, Jo Nesbø, Jussi Adler-Olsen, Peter May, Henning Mankell, Lars Kepler, David Mitchell, Haruki Murakami, Gillian Flynn, Lyndsay Faye, Tom Robbins a další.

www.onehotbook.cz


Recenze primárně zpracována pro portál Chrudimka.cz. Tímto děkuji za možnost převzetí.

štítky
podobné články

Zanechat komentář