Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Chrudimka

Krvavý kámen: Velký rubín Alhambry – Tim Mackintosh-Smith

19. 9. 2019

krvavy-kamen-nahled

Užijte si neskutečnou historickou jízdu s románem, jenž vás zavede do míst, o jejichž historii víme jen málo. Tento román si svého čtenáře získá svou autenticitou, jež není prvoplánová. Jak se totiž můžeme dozvědět z popisu na zadní straně přebalu, jedná se o příběh inspirovaný skutečnými událostmi. Jeho hlavním cílem je dokázat, že terorismus není pouze současným problémem. Jeho kořeny leží již v dobách dávno minulých. Kniha vás zavede do období drsného středověku do jižního Španělska. Pokud milujete historické romány a nevadí vám trocha krve a násilí, tato kniha vás jistě chytne za srdce.

„Kdysi mívala v nohách sílu. Zocelil je bezpočet kroků po stezkách, mlatech a udusané podlaze chatrče, kde spolu s Jaimem našli útočiště poté, co smrt sklátila jejich otce a matku. Dokázala utíkat i nosit Jaimeho, svého mladšího bratra.“ (s. 49)

Tim Mackintosh-Smith se nám představuje svou poutavou prvotinou Krvavý kámen s podtitulem Velký rubín Alhambry. Na knize však tento fakt není vůbec znát. Abych pravdu řekla, dle autorova stylu jsem si myslela, že toho již napsal mnohem více. Jeho román je čtivý, prolíná se v něm množství dějových linií, děj nikde nedrhne a čtenář si může užívat nevšední čtenářský zážitek. Na pozadí historického románu můžeme spatřit také prvky romantiky, ezoteriky, literární vědy, záhad… Dalo by se toho vyjmenovat mnohem více, ale to by až moc odhalilo celý děj, což není účelem této recenze. Z vyjmenovaných námětů je zřejmé, že v románu najdou zalíbení jak muži, tak ženy.

Knihu Krvavý kámen: Velký rubín Alhambry vydalo v roce 2017 nakladatelství Brána. Jak jsem již poznamenala výše, jedná se o autorovu velice povedenou prvotinu. Pokud vás naše recenze zaujme a budete si chtít knihu pořídit, můžete tak učinit zde.

krvavy-kamen-obalTento román si oblíbíte díky jeho nevšednosti a mnohým tématům, jež jsou v něm zpracována. Všechna jsou laděna tak, aby odpovídala historii země, v níž se celý příběh odehrává. Jak jsem již napsala výše, jedná se o oblast jižního Španělska. Děj je zpracován vcelku spletitě a čtenář, kterému dělají problémy neustále se prolínající dějové linky a kusé posuny vpřed v rámci jedné kapitoly z knihy asi moc nadšený nebude. Abych pravdu řekla, ze začátku jsem měla také docela problém vyznat se v tom, kdo zrovna vypráví. Pomocníkem mi však byl jmenný seznam hlavních postav na počátku knihy, ten mě vždy vrátil do správných kolejí a já se tak při četbě nezamotávala a nemusela jsem číst několik pasáží znovu, abych si utříbila, co ke komu patří. Orientace je v tomto románu veledůležitá, vyprávěn je totiž hned ze čtyř úhlů pohledu, jež se dají vcelku snadno zaměnit. Z tohoto důvodu oceňuji informace, jež jsou prozíravě umístěny na počátku knihy.

Ač se může vyprávění zdát složité, není tomu tak docela. Příběh se odvíjí postupně a nechává nám vhlédnout do niter jednotlivých postav. Přesně víme, jak která postava reaguje a můžeme předvídat to, co učiní v příštích okamžicích. Jednotlivé kapitoly jsou překvapivě krátké. Zajímavostí je, že každá nová kapitola začíná na liché stránce. Pokud ta předchozí končí také na té liché, tak následující sudá je vyplněna zajímavým vyobrazením tančících žen. K zajímavosti a poutavosti knihy tak velice dobře přispívá právě i její grafické zpracování.

Obálka mě nadchla téměř ihned, jakmile jsem knihu vybalila z obálky. Barvy krásně korespondují s názvem knihy, ale také s jejím obsahem. Přebal je laděn do červena a po levé straně si můžeme všimnout části těla orientální tanečnice. Ve výjevu pak můžeme najít také důležité informace o knize, a to informaci o nakladateli, jméno autora, název románu a mimo jiné i informaci o tom, že se jedná o historický román. Kromě toho, že se mi líbila obálka, zaujala mě také anotace. Ta mě vyloženě naladila na tu správnou notu a já nutně musela knihu otevřít ihned po převzetí.

Kniha je rozdělena 34 kapitol. Každá z nich je věnována vždy vyprávění jedné konkrétní postavy, nikdy se nestává, že by bylo vyprávění jedné utnuto a v následujících řádcích pokračoval text vyprávěním někoho úplně jiného. Předěly ve vypravování jsou učiněny tak, aby čtenáře příliš nerušily, a proto k nim dochází na přechodu jednotlivých kapitol. V některých kapitolách však dochází k rychlým posunům vyprávění, jež jsou graficky naznačeny, opět to přispívá ke zpřehlednění. Román je orámován prologem, přílohami s vysvětlivkami a doslovem. Při četbě pocítíte velké množství emocí, strachu, ale také životních radostí a očekávání.

Co se týče kompozice, ač se může zdát složitou, rozhodně tomu tak není. Na složitosti románu přidává velké množství postav, ale to je tak všechno. Kompozičně je příběh vesměs jednoduchý. Je odvyprávěn chronologicky, události jdou postupně za sebou. Občas se objeví nějaká ta retrospektivní vzpomínka, ale moc jich není. Co se týče paralel, najdeme je jen na předělech jednotlivých kapitol, kde dochází ke změnám úhlů pohledů jednotlivých postav. Děj je odvyprávěn objektivní er-formou. Co vás však může zaskočit a hodně překvapit, je velké množství dialogů. To přispívá k velkému zrychlení vyprávění. Popisů zde moc není. Když už nějaké jsou, často se jedná spíše o charakteristiku, či strohý popis místa. Román je tedy opravdu založen na čtivosti.

Moje subjektivní hodnocení je vesměs pozitivní. Ač jsem se zpočátku trochu ztrácela a musela mnohokrát listovat na počátek titulu, abych se ujistila o tom, kdo zrovna vypráví, časem jsem se s knihou sžila tak, že mi již problémy nedělala. Vyprávění se mi líbilo a okouzlilo mě svou živostí. Četbu jsem si tedy náramně užila a v knize mi nic nechybělo. Jen bych možná trošku ubrala na množství dějových linií, jež mohou čtenáře od titulu odradit. I přes tento malý zádrhel jsem byla nad míru spokojená a už teď se těším na setkání s dalšími autorovými díly. Po gramatické, stylistické a typografické stránce je kniha naprosto ideální. Nenašla jsem v ní žádné jazykové prohřešky, jež by mě mohly při četbě rušit. Celkově knihu hodnotím krásnými 95 %. Román mohu doporučit všem milovníkům historie, kterým nevadí velké množství neustále se prolínajících dějových linií, postav či motivů krve a smrti, jež se v titulu často objevují.

Název knihy Krvavý kámen: Velký rubín z Alhambry
Autor Tim Macintosh-Smith
Žánr historický román
Nakladatelství Brána
Rok vydání 2017
Počet stran 280
ISBN 978-80-7243-973-7
Nákup knihy www.brana-knihy.cz
Databáze knih www.databazeknih.cz

 

Brána

Nakladatelství Brána vzniklo v roce 1994. Vydává populárně naučnou literaturu, především historickou. V edici Historie, v řadě Osobnosti dějin vycházejí knihy o významných lidech, pro memoárovou literaturu je určena edice Životy. Kromě beletrie (detektivky a prózy známých světových a českých autorů) se zaměřuje na horolezeckou literaturu a ediční plán doplňují původní a překladové tituly v edici Vzdělání.

www.brana-knihy.cz


Recenze primárně zpracována pro portál Chrudimka.cz. Tímto děkuji za možnost převzetí.

štítky
podobné články

Zanechat komentář