Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Chrudimka

SPRÁVNÁ PĚTKA a prázdniny v maringotkách – Enid Blytonová

18. 9. 2021

Úryvek recenze

Prázdniny jsou v plném proudu a milovníci dobrodružných románů se mohou radovat, protože se vydavatelství audioknih OneHotBook rozhodlo vydat další pokračování příběhů o Správné pětce. Tento v pořadí již pátý díl udělá radost nejen vašim ratolestem, ale i vám samotným. Pokud se chystáte na dovolenou a rádi byste si zkrátili čas, zkuste si do éteru pustit audioknihu s názvem Správná pětka a prázdniny v maringotkách. Bonusem vám bude to, že se při poslechu pobavíte, naladíte se na prázdninovou náladu a vrátíte se do svých dětských let. I tentokrát se jedná o titul plný napětí a dobrodružství. Na stránkách portálu Chrudimka se tato série již zabydlela, a proto si tu můžete přečíst recenze všech čtyř předchozích dílů (SPRÁVNÁ PĚTKA na ostrově pokladůSPRÁVNÁ PĚTKA opět v akciSPRÁVNÁ PĚTKA na útěku SPRÁVNÁ PĚTKA na Pašeráckém vršku). Abych pravdu řekla, tak se mi předchozí čtyři díly velmi líbily, a proto jsem se nemohla dočkat, až vyjde další. Udělalo mi proto velkou radost, když mi byl titul přednostně nabídnut k recenzi. Neváhala jsem a nabídku s radostí přijala. V duchu toho, co jsem napsala výše, jsem si audioknihu pustila do uší cestou na dovolenou. Jakým mi byl příběh společníkem? Čtěte dále a dozvíte se to.

Oblíbená pětice hlavních protagonistů (Julian, Dick, Anna, George a její pes Tim) potká cestou domů řadu maringotek, jež provází několik zvířat. Děti to zaujme, a proto se dají do řeči s chlapcem (Nobby). Ten jim prozradí, kde se chtějí usadit. Děti se rozhodnou, že by si též rády užily prázdniny v maringotkách a snaží se přesvědčit rodiče, že je to pro ně bezpečné. Oba rodiče na nápad bez sebemenších protestů přistoupí, seženou dvě maringotky a koně a dobrodružství může začít. Vše zpočátku působí pohodově, do té doby, než se setkají s Nobbyho strýčkem Ludvou a jeho nohsledem Danem. Co se děje? Proč se tito dva dospělí chovají tak divně? Pokud vás zajímají odpovědi na tyto otázky a rádi byste se dozvěděli, jak se věci mají a jakým způsobem si děti poradí v jejich nelehké situaci, nenechte si tento audioknižní titul ujít. Autorka v něm opět potvrzuje své kvality, v jejichž rámci umně propojuje sociální tematiku, dobrodružství, napětí a v neposlední řadě také výchovnou problematiku. Znamená to tedy i to, že se v příběhu snoubí zábavná funkce se vzdělávací a výchovnou. Děj si vás získá svým napínavým a interesantním vyprávěním, jež vás uchvátí od první minuty poslechu a s ohledem na to, že se v textu neustále něco odehrává nebudete se ani vteřinku nudit. Stejně jako v předchozích čtyřech dílech tak i tentokrát tvůrci audia sáhli po již ověřené vypravěčce, kterou není nikdo jiný než Michaela Maurerová. Její hlas je už totiž s touto sérií neodmyslitelně spjat, je pohlazením po duši a k dílu se velmi hodí. Příběh je neustále oživován a interpretace je úžasně procítěná. Při poslechu si povšimnete mnoha neočekávaných zvratů, jež jsou vhodné pro aktivizaci nejen čtenářovy, ale i posluchačovy fantazie.

Kompletní recenze na stránkách Chrudimka.cz

štítky
podobné články

Zanechat komentář