Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Knihoměsíc Projekty

Knihoměsíc – duben 2024

19. 5. 2024

Vážení čtenáři, měsíc duben je za námi a já vám přináším souhrn všeho, co jsem v tomto měsíci přečetla a slyšela. Snažím se vám zprostředkovat všechny recenze, a to včetně těch, které vycházejí mimo stránky Iwíkovy knihovny. Ke všem recenzím vám vložím odkazy, abyste si mohli o mnou přečtených knihách zjistit více.


Přečtené knihy:

  1. Milan Hrabal – Domluvená šifra (Básnická sbírka varnsdorfského básníka je lyrickou poctou oběma Lužicím, do nichž se Milan Hrabal zamiloval. Ve sbírce jsou zachyceny formou tklivého lyrického subjektu básníkovy niterné pocity lásky a odloučení. Sbírka je čtivá a poutavá. Musím říci, že vás do sebe vtáhne poutavými jazykovými prostředky, jež jsou barvité. Knihu hodnotím velmi pozitivně a doporučuji všem milovníkům poezie či příznivcům Milana Hrabala.)
  2. Arthur Miller – Čarodějky ze Salemu (Tato kniha mě hodně dlouho míjela, až jsem na ni jednou narazila v naší městské knihovně. Řekla jsem si, že to zkusím. Téma zní zajímavě: čarodějnické procesy v 17. století v americkém městečku Salem. Podtitul Když před soudem stojí pravda… dodává dílu o to větší palčivost. Na obálce je možné vidět vše, co celým dramatem rezonuje. Kniha je velmi těžká na interpretaci po pocitové stránce. Smutek prostupuje téměř každou stránkou. Zároveň si čtenář může povšimnout nepochopení a do jisté míry také hledání viníků za každou cenu. Nikdo nikoho neposlouchá a nikdo nikomu nevěří. Oprátka hrozí téměř každému, kdo není ochotný přiznat, že obcoval s ďáblem. Knihu bych vřele doporučila všem milovníkům dramatu, tematiky čarodějnických procesů a příznivcům autora Arthura Millera.)
  3. Joanne K. Rowlingová – Harry Potter a tajemná komnata (Druhý díl série o Harry Potterovi si mě opět získal pro svou lehkost a barvitost. Napětí z vyprávění sršelo od začátku až do konce. Vůbec už se nedivím tomu, že se tato série stala na počátku milénia hitem a tento status si s stále drží. Kniha má potenciál oslovit další generace čtenářů. Co je na ní dle mého názoru fajn, je fakt, že se nekouká a můžete se k ní neustále vracet. V knize je uvedeno, že je vhodná pro čtenáře od 9 do 99 let. Souhlasím s tím, je mi tolik, kolik mi je, a příběh mě okouzlil. Mohu vřele doporučit všem milovníkům fantasy příběhů, světa Harryho Pottera a tvorby J. K. Rowlingové.)
  4. Miroslav Pech – Program Nosferatu (Tato útlá knížka, jež je 14. svazkem edice Zrnka temnoty od nakladatelství Golden Dog, je zajímavým a zároveň poněkud zvláštním počinem. Zpočátku máte pocit, jako by se o hororový příběh vůbec nejednalo, ale jakmile překlenete počáteční seznamovačku, tak se to rozjede. Abych pravdu řekla, v některých pasážích jsem se až divila, co autor dokázal vymyslet za zápletky. Když bych měla hodnotit titul jako celek, tak mi přijde v rámci hororového žánru specifický a hororoví příznivci by možná řekli, že se jedná o lepší průměr. Pro mě byla kniha zajímavým překvapení a už teď se těším na další setkání nejen s autorovými tituly, ale i s edicí Zrnka temnoty. Knihu mohu doporučit všem příznivcům autora Miroslava Pecha a hororového žánru, avšak i těm, kteří tento žánr teprve chtějí ochutnat.

Četli jste, nebo jste slyšeli některý z titulů? Jaký je váš názor? Budu ráda za každý příspěvek a případná doporučení, co bych si mohla přečíst příště.

štítky
podobné články

Zanechat komentář