Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

13. století na území Čech

16. 3. 2015

 

Zdeněk Kalista
 
Tato kniha je určena zejména pro čtenáře, kteří se zajímají o historii českých zemí za vlády Přemyslovců, popř. pro studenty historie. Reflektuje situaci v období 12. a 13. století.

Blahoslavená Zdislava z Lemberka: Listy z dějin české gotikyKnihu jsem četla pro zpracování referátu a myslím si, že můj výběr byl více než dobrý (důvod naleznete níže).

Člověk by řekl, že dle názvu bude kniha hodně prostoupena informacemi právě o Zdislavě, která žila se svým manželem Havlem na Lemberku (Liberecký kraj, Jablonné v Podještědí), který vybudoval. Při přečtení prvních pár stránek jsem byla vyvedena z omylu, protože téměř do poloviny knihy není o Zdislavě ani zmínka.

Dílo je hodně nábožensky zaměřené a zároveň velice komplexní. Nejprve autor popisuje, jak to bylo na území české země s majetkem a pozemky, jak byly tvořeny hranice (lesy) atd. Dále kniha obsahuje rozsáhlý popis života a posléze i způsobu výchovy Zdislaviny matky Sibyly, která měla tři dcery – Zdislavu, Eufonii a Alžbětu. Zdislava z nich byla nejstarší. Docela mě překvapilo, že kapitoly o Sibyle byly celkově rozsáhlejší než kapitoly o ženě,  o které kniha měla pojednávat v první řadě. O Zdislavě pojednávají v plném rozsahu maximálně 2 kapitoly z 8. Poslední kapitola popisuje život Zdislaviných dětí a polemizuje nad tím, kolik dětí tato žena vůbec měla.

V celé knize si čtenář může povšimnou citací z Kroniky tzv. Dalimila a Kroniky žateckého  kláštera, občasně byla vložena citace diplomatického dokumentu. Tyto citace byly velmi cennými doklady pro podložení některých událostí a zároveň sledování života postav.

Výtky: V knize bylo použito na můj vkus velké množství latinských výrazů, které pak autor překládá do českého jazyka. Dílo je podle mého názoru až moc komplexní a o samotné Zdislavě se toho dozvídáme vcelku málo. Proč? Autor nám v konečných poznámkách ke knize sděluje, že o samotné Zdislavě neexistuje moc pramenů, tudíž se rozhodl, že knihu zpracuje do širšího kontextu doby, do které se Zdislava narodila, ve které žila, povila potomky a zemřela.

Líbilo se mi: Pasáže, kde je popisován vývoj na našem území. Snaha autora své dílo podložit výše zmíněnými citacemi, což knihu učinilo zajímavým barvitým podkladem pro studium.

Žánr: Naučná literatura – Historie
Rok vydání: 1991, 1. vydání originálu: 1991
Počet stran: 343
Nakladatelství: ZVON
Autor obálky: Zdeněk Stejskal
Vazba knihy: brožovaná
ISBN: 80-7113-042-7

Uložit

štítky
podobné články
bez komentářů
  1. Odpovědět

    Bastera

    20. 3. 2015

    To mě taky vždycky fascinuje, jak má být kniha o něčem a vlastně je o něčem úplně jiném, i když i tak mohla být zajímavá 🙂

  2. Odpovědět

    Iwik Pásková

    20. 3. 2015

    Zajímavá určitě je, ale myslím si, že nebýt školního referátu, tak o ní asi nemám ani potuchy, i když…

Zanechat komentář