Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Gaslighter – Markéta Harasimová

20. 10. 2023

Gaslighter - náhled


Dnes, tj. v pátek 20. 10. 2023, se opět zaradují příznivci knih oblíbené české autorky Markéty Harasimové. Důvodem k radosti je vydání jejího očekávaného románu s názvem Gaslighter. Kniha opět vychází pod hlavičkou autorčina nakladatelství MaHa. Ráda bych vám tuto novinku představila prostřednictvím dnešní recenze. Abych pravdu řekla, díky možnosti srovnávat s ostatními autorčinými díly se tento titul od všech ostatních odlišuje asi nejvíce, a to nejen tematikou a námětem, ale i zdrojem, z něhož autorka brala inspiraci. S ohledem na to, že je v textu zpracován skutečný příběh, tak o to drsnější a údernější vyprávění čtenáři přijde. Na základě žánrového vymezení se i přesto text zařazuje k psychothrillerům.

 

Něco málo o autorce (zdroj: cbdb.cz):

Markéta Harasimová je autorka, jež si vydobyla své místo na poli české literární scény. Na svém kontě má pod hlavičkou vlastního nakladatelství MaHa vydaných patnáct titulů pro dospělé čtenáře (Poháry touhyOsmnáctPotemnělý rájČerná vdovaDoktorka ViktoriePurpurové dotekyHedvábná pastVůně nociKlinická smrtSmrtelný hříchJak chutná strach, Volným pádem, Slovo proti slovu, Kudlanka a v této recenzi zmiňovanou Gaslighter), dva dětské tituly a jeden romantický pro dospělé pak vyšly pod taktovkou nakladatelství Bookmedia (Z deníku kočičky ŤapičkyKoťátka kočičky Ťapičky Na kočičí svědomí), celkově je však těch titulů třicet jedna a  perličkou je, že do roku 2014 vydala celkem deset titulů bez toho, aniž by měla vystudovanou školu s humanitním zaměřením. Její vývoj je na románech zajisté znát. Neustále obměňuje témata a snaží se v dějích vyobrazovat dnešní dobu a život v ní. Její příběhy jsou čtivé, napínavé a svižně ubíhající. Stěžejními tématy jsou problematika sociálních vztahů, láska a milostné vzplanutí či detektivní zápletky.

 

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

Tato kniha je inspirována skutečnou událostí, přičemž byla změněna jména protagonistů a upraveno pouze závěrečné vyústění příběhu. Dílo vzniklo s cílem otevřít oči všem, kteří žijí v podobném vztahu jako hlavní hrdinka, a dodat jim sílu opustit člověka, vedle kterého se v podstatě jen trápí.

*****

Marika po nějaké době, kdy žila single, potkala „muže snů“; charismatického a všeobecně oblíbeného Josefa. Jakmile přeskočila jiskra, jejich vášnivý vztah začal rychle gradovat. Nic však bohužel není jen růžové, což se potvrdilo i v případě této rodící se lásky. Josefovi diagnostikovali zhoubné onemocnění, kvůli němuž se nad dvojicí začala stahovat mračna. Maričin partner však i přesto přišel se žádostí o ruku a záhy se konala svatba. Rychlá, možná až překotná. A po ní vypuklo peklo. Josef se sice uzdravil, avšak začal se ke své o dost mladší ženě chovat vulgárně, manipulativně a urážlivě… Systematicky deptal její psychiku či sebevědomí tak dlouho, až upadla do depresí, které ji stály kariéru a málem i život. Nikdo z okolí přitom neměl tušení, že Marika za zavřenými dveřmi zažívá psychický teror překračující hranice lidské důstojnosti. Ona sama vše tajila; mylně se domnívala, že žije v typickém italském manželství, takže si nemá na co stěžovat. Až jednou si řekla DOST. Co ale nastane, když po dlouhých letech vystoupí z vlastního stínu a učiní rozhodnutí nerovný manželský svazek ukončit?

 

Základní informace o knize:

Psychothriller, jenž zpracovává skutečný příběh, Gaslighter vychází 20. 10. 2023 pod taktovkou nakladatelství Maha. Pokud vás recenze zaujme a budete si chtít titul pořídit a přečíst, můžete tak učinit na stránkách e-shopu nakladatelství. Za poskytnutí recenzní e-knihy děkuji Markétě Harasimovénakladatelství MaHa.

 

Recenze knihy:

Gaslighter - obálkaHlavní hrdinkou nového románu Markéty Harasimové je Marika. Která je mladou, pohlednou a perspektivní ženou. V době, kdy se s ní setkává čtenář poprvé, žije sama v bytě a společnost jí tam dělají dvě milované kočky. Její život nabírá na obrátkách, když se potká s Josefem. Oba pracují ve stejné firmě, akorát každý v jiné pobočce. Josef Marice odhalí svou třináctou komnatu, jež ženě změní život od základu. Netuší však ještě, že to není všechno a že ještě stále se nepropadla na úplné dno. Co s sebou přinese svatba, na niž se těší? Jak se změní její život? Odpovědi nejen na tyto otázky získáte, když se začtete do tohoto strhujícího, poutavého, čtivého a oči otevírajícího psychothrilleru.

 

Markéta Harasimová při psaní Gaslightera tentokrát postupovala úplně jinak, než bylo doposud zvykem. Příběh vznikl na základě skutečné události, o to údernější je. Z textu na čtenáře prýští množství emocí. Nejen že při čtení pocítí napětí, ale i smutek a troufnu si tvrdit též deprese. Psychoteror, jímž prochází Marika, pocítí i ten, kdo knihu bude číst. Vede k tomu vybroušená obraznost, reálnost popisu a sugestivnost, jež navozuje patřičnou atmosféru. Kniha je vhodná pro milovníky thrillerů, psychothrillerů a příběhů psaných podle skutečnosti. Musím však napsat, že to není nic pro slabší povahy.

 

Markéta Harasimová tentokrát sáhla po tématu rodinných problémů, psychického teroru a nebála se zabrousit ani do vod sebevražedných myšlenek. Témat je v textu zachyceno nepřeberné množství, vyjmenována je jen malá ochutnávka. Další tematické záchytné body ponechám na vaší interpretaci, protože není mým cílem vytvářet nežádoucí spoilery.

 

Román je stejně jako v předchozích autorčiných dílech rozpracován do různě dlouhých kapitol. Epizody jsou pouze číslovány, a tudíž čtenář nemůže dopředu zaujmout stanovisko k tomu, co se na následujících stránkách odehraje. Vypravěč je další složkou, jež tentokrát přidává na reálnosti a sugestivnosti vyprávěného. Děj je totiž vyveden v subjektivizované ich-formě. Na veškeré dění nahlížíme zúčastněnýma očima Mariky, jež nám dává přímo okusit své dojmy a emoce. O to větší bude mít vyprávění na čtenáře dopad. Objevuje se tu celá řada úderných a místy velmi drsných dialogů, jež jsou mnohdy i velmi peprné. Zaznamenat můžeme i vnitřní monolog, tedy Maričiny myšlenky. Kapitoly se dále dělí do menších celků, jež jsou znatelné díky vynechanému řádku a grafické značce, po níž je zřejmý dějový posun.

 

Kompozice je tentokrát vystavěna převážně chronologicky, sem tam se objevuje retrospektiva, a to zejména ve chvílích, kdy se hlavní hrdinka v myšlenkách vrací do minulosti, v níž jí bylo lépe. Pro jiný typ kompozičního rámce, na nějž jsme byli v románech Markéty Harasimové zvyklí, díky zvolené formě vypravěče není prostor. V prologu se setkáváme s poměrně vypjatou scénou, jež nás uvádí do kontextu toho, co se bude dít na následujících stranách, v průběhu děje se zopakuje tento text znovu. Je to jeden z několika faktorů, jenž můžeme připočíst ke stylu autorky. Ten je vybroušený. I přesto, že mění způsob tvorby, stále si troufnu tvrdit, že je tu zachována čtivost a poutavost.
 

Markéta Harasimová popisuje velice realisticky veškeré situace, což vede k tomu, že působí živě a plasticky. Čtenář tak může mít pocit, jako by byl všeho součástí. O to hůře, že je v textu popisována situace, jež se může dít i v našem okolí a my ji nemusíme vnímat a připouštět si ji. Kniha tak působí osvětově a troufnu si tvrdit, že po přečtení může vést čtenáře k procitnutí a zbystřenému vnímání svého okolí.

 

Počet postav je poměrně malý, nejdůležitějšími jsou Marika a Josef, zbylé jsou spíše takovými figurami, v jejichž popisu autorka nezašla příliš do hloubky. U Mariky a Josefa dochází nejen k jejich přímé charakteristice, ale některé jejich rysy vyjdou najevo až po interpretaci textu a čtenář je vyvodí ve chvíli, kdy čte mezi řádky.

 

Kromě toho, že autorka při vyprávění použila subjektivní ich-formu, využívá také přítomný čas, jenž přidává na napínavosti textu. Minulý čas a sem tam i podmiňovací slovesný způsob je použit ve vzpomínkách na lepší časy. Budoucí čas je použit především v polopřímé řeči, jež odráží myšlenky hlavní postavy. Emoce prýští z poměrně krátkých a úderných vět a výpovědí. Pro zpomalení děje jsou použity delší popisné celky. Nejčastěji se setkáváme s charakteristikami postav, popisy prostředí, času, psychického rozpoložení či situací. Jelikož je kniha tentokrát psychicky hodně náročná, může se stát, že si ji budete muset dávkovat po troškách. Román se i přesto čte velmi dobře.

 

Děj je uveden prologem a završen epilogem, celkem je vepsán do 33 kapitol a příběh je vetknut do 353 stran. Epilog jako takový je dosti jímavý, ale zase nemohu prozradit proč, tak se o něm raději nebudu více rozepisovat. Líbí se mi grafická úprava, kdy je použito přiměřeně velké patkové písmo, pro nadpisy kapitol autorka používá bezpatkových verzálek. Typografie a sazba jsou zdařilé. Po grafické stránce musím vyzdvihnout i obálku, jež vyvolává řadu otázek a zároveň je důstojnou prezentací titulu. Autorčiny texty se velmi dobře čtou a i přesto, že jsou obsáhlé, zdatnější čtenář je zhltne během pár večerů.

 

Celkově hodnotím psychothriller Gaslighter velmi pozitivně. Přečtení této knihy ve mně zanechalo takovou zvláštní hořkou pachuť. Bohužel naprosto přesně vyjadřuje to, co je běžnou praxí ve společnosti – lidská zaslepenost. Kniha se dá číst na jednu stranu jako hořký, napínavý příběh a na stranu druhou jako osvěta a výzva pro otevření očí a sledování dění v okolí. Oběťmi toxických vztahů nemusí být nutně jen ženy. Všímejme si tedy toho, co se v našem okolí děje a nebuďme zatvrzelí. Příběh je sice velmi psychicky náročný, ale i přesto se četl téměř sám. Přiznám se, že jsem v průběhu čtení, musela text odkládat a dávkovat si jej. Zvolené téma je ožehavé, ale i bolestné. Pro autorku zajisté bylo velmi náročné zpracování příběhu, o to více si cením toho, že jej zachytila. Jak jsem již několikrát podotkla, kniha je velmi napínavá, čtivá, zajímavá, ale i smutná. Od samého začátku jsem byla vtažena do děje a zároveň díky zvolenému vypravěči jsem měla pocit, jako by se všechno dělo mně. Bylo to až drsně reálné. O změně ve stylu psaní jsem již předem věděla, protože to Markéta Harasimová prezentovala veřejně. Abych se přiznala, zpočátku, protože jsem nevěděla, jak hluboké budou avizované změny, jsem se obávala, aby nebyly na škodu. Nyní vím, že autorka učinila dobré rozhodnutí. Z četby tohoto titulu jsem si odnesla velmi silný čtenářský zážitek, který ve mně ještě teď hluboce rezonuje.

 

Román Gaslighter mohu vřele doporučit všem milovníkům psychothrillerů, thrillerů a skutečných příběhů. Nesmím však opomenout ani příznivce románů Markéty Harasimové, těm zajisté tato novinka udělá radost.


Grafické hodnocení:

Hodnocení 5


Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Žánr

Romány, Literatura česká, Biografie a memoáry

Vydání

2023, MaHa

Počet stran

360

Jazyk vydání

český

Vazba knihy

pevná / vázaná

ISBN

978-80-88363-38-5

štítky
podobné články

Zanechat komentář