Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Knihoměsíc

Knihoměsíc – únor 2024

24. 3. 2024

Vážení čtenáři, měsíc únor je za námi a já vám přináším souhrn všeho, co jsem v tomto měsíci přečetla a slyšela. Snažím se vám zprostředkovat všechny recenze, a to včetně těch, které vycházejí mimo stránky Iwíkovy knihovny. Ke všem recenzím vám vložím odkazy, abyste si mohli o mnou přečtených knihách zjistit více.

Přečtené knihy:

  1. Wagner Willian, Julian Voloj – Černý a bílý: Vzestup a pád Bobbyho Fischera (Komiksové zpracování životopisu americké šachové hvězdy druhé poloviny minulého století své čtenáře uchvátí výborným zpracováním. Kniha se čte téměř sama. Zaujala mě grafickým zpracováním, ale i příběhem. Život tohoto velikána židovského původu čtenáře v mnohém překvapí, zároveň vás utvrdí v tom, že nic nemusí být takové, jaké se to na první pohled zdá. Knihu mohu doporučit všem milovníkům komiksů a životopisů.)
  2. Leigh Bardugo – Griša 1: Světlo a stíny (První díl série mě překvapil. Abych pravdu řekla, moc jsem nevěděla, co si pod pojmem Grisha představit. Když jsem se pak pomalu začala nořit do víru příběhu, byla jsem mile překvapena. Svět titulu je zpracován poměrně zajímavým způsobem. Stejný pocit jsem měla i z postav, avšak nechci, aby to vyznělo, že kniha je bezchybná. Drobnosti se tu určitě najdou. Některé postavy jsou vykresleny jen velmi povrchně, což si myslím, že je v některých případech škoda. Na druhou stranu si ale myslím, že je to daň za poměrně malý formát. Ve čtečce má příběh pouhých 265 slidů. I tak je to ale podle mého velmi kvalitní dílo, které určitě stojí za pozornost a přečtení. Již teď se těším na pokračování.)
  3. Markéta Prášková – Klobouky z Agarveny 1: Rodinné tajemství (Tato kniha v sobě uzavírá krásný a milý příběh o dvou dětech, dvou kloboucích, jedněch prázdninách a cestování časem. Vyprávění je kouzelné a vede čtenáře k pochopení rodinných vazeb, ale i k dobrodružnému poučení. Časové oddělování ve vyprávění se odehrávalo na základě proměn jazyka. Jazyk historické doby byl založen na inverzi, jejíž funkci asi malé dítě pravděpodobně neodhalí a dospělý zase bude vnímat zvolený jazykový předěl za zvláštní. Trošku to tahá za oči. I přes to knihu hodnotím pozitivně a už teď se těším, jak to bude pokračovat.)

Poslechnuté audioknihy:

  1. Agatha Christie – Černá káva (Výborná dramatizace titulu Agathy Christie. Tentokrát se v příběhu objevuje jeden z nejznámějších detektivů, a to Hercule Poirot. Zápletka byla zajímavá od začátku do konce a rozuzlení překvapilo. Interpetace byla procítěná a výborná. Dílo bylo uvěřitelné i díky použitému zvukovému podkresu. Musím říci, že jsem si audioknihu užila plnými doušky. Mohu ji vřele doporučit všem milovníkům detektivních příběhů od Agathy Christie, Hercula Poirota, ale i zkrácených verzí příběhů.)
  2. Yasmina Reza – Tři verze života (Dnes jsem doposlouchala tuto zajímavou a nevšední audioknihu. Abych pravdu řekla, chvilku mi trvalo, než jsem se s dějem sžila. Některé věci jsou mi záhadou, ale předpokládám, že to byl záměr autorky. Vypravěči se svých úloh zhostili s vervou a jejich výkony stojí za vyzdvihnutí. Děj byl zvláštní, nacházíme se se čtyřmi (pěti) postavami v jednom prostoru a čase. Na situace, které se odehrají, je nahlíženo třikrát a pokaždé jinak. Předpokládám, že k úplnému pochopení titulu asi časem dospěji. Audioknihu doporučím všem, kteří mají rádi audioknižní dramatizace a vícehlasé audioknihy, ale i díla o životě.)
  3. Jaroslav Havlíček – Helimadoe (Audiokniha, která vás zavede do jednoho malého městečka na přelomu 19. a 20. století, je velmi zajímavá. Hlavní hrdina, který se jmenuje Emil, je chlapcem, jenž onemocní a v rámci léčby se seznámí s doktorem Hanzelínem. Ten je otcem pěti dívek – Heleny, Lidmily, Marie, Dory a Emy. Celá audiokniha je obrázkem české společnosti dané doby, již můžeme sledovat očima malého Emila. Titul namluvil Václav Knop a musím říci, že se mu to velmi povedlo. Hudební doprovod je instrumentální a k danému příběhu velmi dobře zvolený. Audioknihu mohu doporučit všem milovníkům české klasické literatury, ale i příznivcům sociálních románů a příběhů z dětství.)

Četli jste, nebo jste slyšeli některý z titulů? Jaký je váš názor? Budu ráda za každý příspěvek a případná doporučení, co bych si mohla přečíst příště.

štítky
podobné články

Zanechat komentář