Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Česká klasická literatura

9. 1. 2016

2)/10
Kniha apokryfů
Karel Čapek
Kniha apokryfůJste čtenáři, kteří mají rádi českou klasickou literaturu z období 1. poloviny 20. století? Máte rádi tvorbu Karla Čapka? Pokud ano, 
tato kniha jistě neunikla vaší pozornosti.

Kniha obsahuje větší množství krátkých textů, apokryfů, které mají námět v mitologických, popřípadě náboženských příbězích. Tyto příběhy jsou však obohaceny soudobou problematikou. Autor se inspiroval nejen bájemi, pověstmi a biblickými příběhy, ale také zde můžeme najít i příběhy inspirované shakespearovskými dramaty.

Pokud knihu vezmete do ruky, určitě nebudete litovat, texty se vám budou číst téměř samy. Toto není zapříčiněno pouze jednoduchostí a krátkostí textů, ale hlavní příčinou je zajímavost rozebíraných témat, ale i specifičnost použitých jazykových prostředků. V knize se můžeme setkat s přechodníky a se specifickou stylistickou vazbou.

Zaměřím-li se na postavy, tak jsou charakterizovány hlavně v ději svými skutky a případnými psychickými pohnutkami. Po přečtení si velice živě představíte, jak se kdo choval a jaký byl. Hodně málo se však dočteme o tom, jaký byl vzhledově. Tento fakt není pro řešení problematiky nijak zajímavý a rozhodně by to probíranému tématu nic nepřidalo, spíše by tento popis ubral na kvalitě a děj by se zbytečně uměle protahoval.

Místa jsou téměř totožná s popisem, který byl proveden v původních dílech. Jediné, čím se liší, je aktuálnost probíraných témat. Abych se přiznala, některé příběhy mě svou aktuálností zaujali více než v originálním znění.

Knihu jsem četla pro školní účely, ale když jsem se do ní začetla, zjistila jsem, že si ji po studiích ráda přečtu znovu, protože je originální, neotřelé a ještě nikdy jsem se s podobným zpracováním nesetkala. Dalším důvodem je jeho čtivost a v neposlední řadě je to dílo, které vás donutí se zamyslet nad svými skutky. V tomto všem jsem byla velice mile překvapena a musím konstatovat, že jsem ráda, že jsem knihu vzala do ruky a přečetla si ji.

Toto dílo bych doporučila všem, kteří mají rádi klasickou literaturu a rádi přemýšlejí o tom, co čtou. Zároveň musím podotknout, že to není dílo pro děti a dospívající. Domnívám se, že u nich by nedostala patřičné uznání a pochopení. Z mé strany se kniha dočká krásných 100 % v mém subjektivním hodnocení. Zajisté si to zaslouží.

Bibliografické údaje:

Žánr:           Literatura česká – Povídky

Rok vydání: 2000, 1. vydání originálu: 1932

Počet stran: 169

Nakladatelství: Primus

ISBN:           80-86207-09-9

štítky
podobné články

Zanechat komentář