Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Kouzelný náramek – Viola Shipmanová

10. 10. 2016

64/70

Kouzelný náramek

Viola Shipmanová

57c5675061b7dJe ošklivý deštivý podzimní den a je mi hrozně smutno. V tu chvíli mi do oka padne knížka, která mi v posledních několika dnech dělala společnost, bavila mě a ač venku padaly trakaře, vůbec mi to v její společnosti nevadilo. Kniha, již bych vám chtěla prostřednictvím této recenze představit, by se dala popsat jako rodinná kronika, protože v ní sledujeme osudy tří žen z jedné rodiny – babička, maminka a vnučka. Všechny tyto tři ženy pojí jedna věc a tou je právě kouzelný náramek. Pojďme se tedy podívat na knihu blíže.

Kniha Kouzelný náramek vyšla v originále THe Charm Bracelet v roce 2016, ve stejném roce se dočkává svého vydání i u nás a zasložilo se ně nakladatelství LEDA.

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

„Díky rodinnému šperku si tři ženy jasněji uvědomí, že na rodině velmi záleží. Příběhy ukryté v přívěscích změní jejich pohled na život a ony najdou novou chuť ho žít.
Lolly dostávala od své matky ke každým narozeninám jedno kouzlo spolu s připomínkou, jak důležité jsou rodinné vzpomínky.
Teď je Lolly sedmdesát let, zhoršuje se jí paměť, a tak si uvědomí, že jí nezbývá moc času na to, aby obnovila vztah se svou dcerou a s vnučkou, protože obě byly stále příliš zaměstnané, než aby si našly chvilku na ni a na její rodinné historky.
Když ale Lollyině dceři Arden kdosi nečekaně zavolá a vyjádří obavu o její matku, vypraví se Arden za ní a vezme s sebou i svou dceru (a Lollyinu vnučku) Lauren. Lolly jim pak vypráví příběhy spojené s jednotlivými přívěsky na náramku – a všechny tři si znovu najdou cestu k sobě navzájem a také radost, naději a lásku.
Kouzelný náramek je dárek, který budete žárlivě střežit ještě dlouho poté, co dočtete poslední stránku.“

Tato kniha u mě při výběru vyhrála na plné čáře, na první pohled jsem se zamilovala do obrázku na obálce. Je to neskutečné, co vše pouhá obálka dokáže se čtenářem provést, a to ještě nejsme u toho uchvátného příběhu (ale o tom později). Obálka na mě udělala velký dojem, protože jsem si při pohledu na ni připadala, jako bych byla na pláži, kde se procházejí dvě ženy v šatech a na zápěstí se jim houpají kouzelné náramky. Abych pravdu řekla, náramek mě asi opravdu okouzlil, protože hledím, hledím a stále nemohu z výjevu oči spustit. A co najdeme pod přebalem? Zkoušeli jste někdy knihu svléknout „do naha“? U této to určitě zkuste, otevře se před vámi totiž vodní plocha a vy se budete moci vykoupat, nebo si aspoň smáčet nohy v osvěžující jezerní vodě. Je vám libo procházet se po molu? Stačí vám k tomu malinko, otevřít knihu – na předním i zadním přídeští najdete další kouzelný výjev.

Příběh je úžasný, autorka si pohrála jak s rozvrstvením, tak i s kompozicemi. Najdeme zde sice pouhé dvě kompoziční roviny, a to chronologickou a retrospektivní a mohli bychom tvrdit, jak je to jednoduché přímočaré čtení. Jenže… Co když se vám tyto roviny prolínají přesně tak brilantně, jako to činí právě v této knize? Pak vzniká dílo s velkou hodnotou, čtenář u něj musí chvilinku přemítat nad časovou a místní rovinou, ale pak zjistí, že je vše explicitně dané a řečené.

Jak jsem již napsala v samotném úvodu, v knize se vyskytují tři hlavní postavy, a to babička Lolly, maminka Arden a vnučka Lauren (zmiňována je i prababička Mary, jíž je věnována jedna kapitola). Všem hází život pod nohy klacky, spoustu klacků, ale všechny 3 budou čtenářům sympatické díky tomu, jak se dokáží nad své problémy povznést, jak se dokáží semknout a pomoci si, i když na sebe mají občas pěkný vztek. Díky tomu, že je líčen rodinný život, troufla jsem si tuto knihu zařadit do rubriky kroniky. Já v ní totiž tu rodinnou kroniku vidím.

Celá kniha je psána v er-formě, kterou doplňují dynamické dialogy. Postavy se vyjadřují ve vší slušnosti a vždy, když promlouvají, srdíčko zaplesá. Celý příběh je napsán tak úžasně, že je škoda, že vyprávění končí. Předpokládám, že k této knize se v brzké době vrátím znovu, protože mě opravdu uchvátila, má svou poetiku. Jednou z věcí, na kterou nesmím zapomenout jsou uchvátné úvody jednotlivých částí, které jsou uvedeny citátem z příběhu samotného, jenž vystihuje celou nadcházející část. Každá tato část je věnována jednomu přívěsku z kouzelného náramku a my se dozvídáme přívěskovou kouzelnou formulku, k tomu všemu můžeme na obrázku zahlédnout i sám přívěsek, o němž se mluví.

Kniha má krásných 422 stránek, jež se dělí do jedenácti částí + doslov + poděkování. Jednotlivé části jsou pak rozděleny do přibližně 47 kapitol. Píši přibližně, protože některé kapitoly jsou pojmenovány netypicky a není u nich uvedeno číslo, ale třeba jen datum a místo.

Jednou z věcí, které bych chtěla zmínit je úžasná grafika. Díky větším písmenům, patkovému písmu a většímu řádkování se kniha čte téměř sama. Čtení jsem si úžasně užívala a celá kniha mi dokázala zvednout náladu z bodu mrazu na tu sluníčkovou :). Musím říci, že se toto dílo stane mým nejoblíbenějším v kategorii sociálních románů. Celkově jsem naprosto unešená, autorka si mě dokázala získat a podmanit svým vybroušeným jazykem a já jsem nadšená, že jsem si tento skvost mohla přečíst a užít si každé písmenko od začátku až do konce. Místy se mi chtělo smát, místy se mi chtělo plakat a to je přesně to, díky čemu poznám, že je kniha prostě luxusní. Dokáže vyvolat ve čtenáři emoce a jejich prostřednictvím i zájem. Tato roztomilá relaxovka si ode mě vysloužila nádherných 100 %, naprostou spokojenost a vřelá doporučení, protože… PROSTĚ STOJÍ ZA TO!

PS: Na to, že se jedná o autorčinu prvotinu, tak je kniha opravdu dobře propracovaná. Vůbec bych tento fakt neodhalila, kdybych si o něm nepřečetla na zadní straně obálky. Takže, paní Shipmanová, klobouk dolů před vámi. Pochopitelně ale smekám i před překladatelkou, která svou práci také odvedla výborně, bez ní bych si tuto knihu nepřečetla.

Za poskytnutí recenzního výtisku patří velké díky nakladatelství LEDA. Pokud se vám recenze zalíbila a máte chuť si knihu přečíst také, můžete si ji pořídit zde.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Žánr:
Literatura světová, Romány, Příběhy
Rok vydání: 2016
Počet stran: 424
Nakladatelství: Leda
Vazba knihy: vázaná
ISBN: 978-80-7335-443-5

 

Uložit

štítky
podobné články

Zanechat komentář