Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Zlo – Ben Sanders

16. 1. 2017

Extra jízda pro milovníky krimi

Na konci roku 2016 vydalo nakladatelství LEDA úžasnou novinku, jež potěší každého fanouška kriminálních příběhů s velkým množstvím napětí a mnohými nezodpovězenými otázkami, na něž musí hlavní hrdina najít uspokojivou odpověď. Již samotná obálka hlasá, že se jedná o krimithriller, v němž můžeme očekávat krutý boj mezi svědomím a pomstou. Chvilkami se při čtení tohoto románu budete bát, chvilkami si budete říkat, jak je možné, aby se stalo to, co se přihodilo. Na druhou stranu však můžete očekávat jízdu ve velkém stylu plnou drog a přestřelek. Co nám však o této knize řekne její anotace?

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

„NEJHORŠÍ SKUTKY…
Mladý newyorský policista, který je po mnoho měsíců nasazen jako tajný agent do hnízda drogové mafie, nakonec nezvládne krajní situaci a těžce zraní člověka. Marshalla trápí pochybnosti a výčitky svědomí za tento čin i za násilné činy jiných policistů, jež ve své kariéře zažil. Chce skončit, odejít od policie a vůbec zmizet z města. Ještě k tomu se schází s Chloe, dcerou mafiánského bosse, a vypadá to vážněji než jen jako zálet. Pak ale v sídle mafie dojde k přestřelce…

… HO DOSTIHNOU ZÁROVEŇ S NAJATÝM VRAHEM

Několik let nato žije Marshall v ústraní v rámci ochrany svědků, ale stále ho pronásledují pocity viny. Když ve městě zmizí mladá žena Alyce Rayová, která mu na fotografii v novinách něčím připomíná Chloe, pustí se do riskantního vyšetřování jejího únosu. Jednotlivec by sice neměl píchat do vosího hnízda organizovaných zločinců, Marshallův důrazný postup však nese ovoce. Když už chybí málo, aby záhadné zmizení objasnil, dostihne ho jeho minulost – a také profesionální zabiják.“

Tato kniha vyšla v originále (American Blood) v roce 2015. U nás ji vydává, jak jsem již poznamenala v úvodním slovu, nakladatelství LEDA. Musím říci, že nakladatelství opět nesáhlo vedle a znovu vydává naprostou pecku.

Kniha vás jistě zaujme již svou jednoduchou obálkou. Přebal je šedý, můžeme v něm rozeznat pruhy na silnici. Název knihy je napsán vystihující červenou barvou, stejně tak jako jméno autora. Jediné, v čem se oba nápisy liší je velikost a typ písma. S pozadím i názvem knihy pak barevně kontrastuje krátký popis knihy a název nakladatelství. Tyto informace jsou psány bíle. Bílá je i pavučinka po vstřelu, která se nachází u písmene O v názvu titulu. Již toto ve čtenáři automaticky vyvolá vlnu napětí a věřte tomu, že se všichni budete těšit na chvíli, až tuto knihu otevřete a začtete se do jejího děje.

Příběh vás jistě také nezklame. Jedná se o vcelku syrový text plný napětí. S tím jde ruku v ruce také několik krvavých scén a smrti, jichž se na stránkách této knihy objevuje požehnané množství. Ben Sanders si s příběhem pohrál vcelku zajímavým způsobem a velice mě překvapilo střídání pohledů, z nichž celý děj sledujeme. Nikdy nejsou za sebou dvě kapitoly vyprávějící příběh z úhlu pohledu jedné postavy. Příběh budete nahlížet očima zločince, ale také očima policisty. Je vám libo pohled nájemného vraha nebo třeba pohled hlavního hrdiny, který je v programu na ochranu svědků? Toto vše vám je nabízeno. Příběh se sestává z 48 kapitol a pohledy jednotlivých postav se budou prolínat a doplňovat.

Dalším zajímavým bodem, kterého bychom si měli povšimnout, je kompoziční rovina. Ta mi přišla velice zajímavá. V kapitolách, jež vypráví hlavní hrdina Marshall, si můžeme povšimnout hned dvou časových linií. Jedna se odehrává v současnosti a druhá pak v roce 2010. Část, jež je silně retrospektivní, vysvětluje mnohé, co zůstává na samém počátku záměrně nevyřčeno. Co by to bylo za krimithriller, kdyby nám autor hned na samém počátku naservíroval vše na stříbrném podnose? Tímto způsobem je čtenáři ponechán prostor pro vlastní představy a také pro kladení spousty otázek. Dalo by se říci, že tímto způsobem autor vyvolává jistou formu aktivní spolupráce se čtenářem.

V příběhu se setkáváme s chronologií, retrospektivou, ale i paralelou. Jak je to možné? Velice snadno. Paralelní kompozice je zaručena díky častým změnám úhlu pohledu na události odehrávající se v díle. Každá postava událost popíše svými slovy a přidá k tomu svůj vlastní prožitek. Chronologie je automatická, protože je vyprávěn příběh přímočaře a vše jde za sebou tak, jak se to skutečně odehrálo. Retrospektivu jsem již naznačila v předchozím odstavci, kde jsem se zmiňovala o dvou časových liních. Zároveň však nesmíme zapomenout ani na vzpomínky ostatních postav, které jsou vloženy intertextuálně do jejich vyprávění.

Co se týče prostředí, v němž se děj odehrává, budete se s hlavním hrdinou a jeho pronásledovateli a ochránci pohybovat v Americe. Užijete si chvilek na Brooklynu, potkáte se v Santa Fe, ale také třeba v Albuquerque. Rozhodně však najdete i další zajímavá místa. Avšak to, s čím se zde setkáte, nic příjemného není. Často vám bude do slova a do písmene přebíhat mráz po zádech.

Grafické zpracování celé knihy musím opět vyzdvihnout. Použitý font a velikost písma shledávám za plně vyhovující a kniha se mi tudíž četla velice dobře. Text utíkal před očima téměř sám a já si užívala příběhy postav s veškerou pompou.

Musím říci, že kniha je opravdu top a příběh mě zaujal od samého počátku a nadšení se mě drželo až do konce. Ze čtení jsem si odnesla nevšední napínavý zážitek. Ani chvíli jsem se při čtení nenudila a bylo pro mě zajímavým zpestřením. Za tento skvělý zážitek dávám knize krásných 100 %, jež si na plné čáře vysloužila.

Knihu bych doporučila všem milovníkům detektivních románů a thrillerů, jimž nevadí trocha krve.

Za poskytnutí recenzního výtisku patří velké díky nakladatelství LEDA. Pokud vás recenze zaujala a knihu si budete chtít pořídit, můžete tak učinit zde.

 

Bibliografické údaje (zdroj:databazeknih.cz):

Originální název: American Blood (2015)
Žánr: Literatura světová, Thrillery
Vydáno: 2016, Leda
Počet stran: 336
Překlad: Ludmila Janská
ISBN: 978-80-7335-449-7

 

štítky
podobné články
2 komentáře
  1. Odpovědět

    TlusŤjoch

    17. 1. 2017

    Tu si asi obstarám na weekend.

    • Odpovědět

      Iwik

      17. 1. 2017

      Obstarej, stojí to za to. Mohu jen vřele doporučit :).

Zanechat komentář