Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Projekt Alfa: V pasti – Lenka Dostálová

17. 1. 2017

Znám sama sebe nejlépe?

Myslíte si o sobě, že se dobře znáte? Co když se vám ale stane něco, co váš pohled na sebe sama naprosto změní? Přesně to se přihodilo hlavní hrdince tohoto příběhu. Pojďme se tedy podívat na to, o čem tato kniha je, jakým způsobem byla napsána a co je na ní zajímavého. S autorčinými postupy se v běžných románech nesetkáte a musím tedy vyzdvihnout vysokou míru originality. Co nám o knize napoví její anotace?

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

„Vždycky jsem si myslela, že vím, kdo jsem. Ještě nikdy jsem se tolik nemýlila… Layla celkem klidně proplouvá životem. Studuje taneční školu a jediné problémy, které řeší, jsou úkoly a otravná spolužačka. Jednoho dne však zkolabuje. Sama a zmatená se ocitne v nemocnici. Doktoři netuší, proč skoro zemřela a co se jí vlastně stalo. Rychle se zotavuje, její smysly se však nepřirozeně zostřují. Když je rozrušená, začínají se kolem ní dít podivné věci. Když se ji z nemocnice pokusí odvést neznámy muž, její svět se obrátí vzhůru nohama. Je vržena do víru událostí, které od základů změní její život. Co se děje s jejím tělem? Proč se musí skrývat a bát se o svůj život?“

Kniha V pasti je prvním dílem ze série nesoucí název Projekt Alfa. Toto dílo bylo vydáno v roce 2016 v nakladatelství Fragment a je určeno pro čtenáře od 14 let. Můžeme jej tedy s čistým svědomím zařadit k literárním dílům pro děti a mládež (YA). Kniha je brožovaná a má pouhých 231 stran.

Když mi byl nabídnut recenzní výtisk, měla jsem velkou radost, protože mi pár dní před tím přišel e-mail, v němž jsem zahlédla úžasnou obálku knihy, která mě zaujala hned na první pohled. Viděla jsem na ní dívku v zajímavé poloze, která ve mně vyvolávala nejrůznější otázky. V příběhu se vám pak vše vysvětlí. Dívka na obálce je ilustrací hlavní hrdinky, která oplývá zvláštními schopnostmi. To se pro ní stalo vcelku velkým problémem, protože po ní jde spousta nepřátel. Zároveň bych měla odůvodnit to, proč kniha není vhodná pro čtenáře mladší 14 let. V příběhu se nachází spousta krve, která je spojená s projevy zvláštních schopností. Zároveň však můžete očekávat spoustu akčních scén. Zvláštní schopnosti jsou pro hlavní hrdinku svým způsobem pastí, a proto můžeme poznamenat, že název knihy je zde na místě. A co myslíte, dostane se Layla z pasti? Přečtěte si tuto kouzelnou knihu a najděte odpovědi na své otázky.

Příběh v knize mi přišel velmi zajímavý a ještě nikdy jsem se s ničím podobným nesetkala. Autorka svým způsobem vybočila z hranic, které byly v daném žánru vytyčené a pokusila se o zajímavé zpracování reality a nereálných schopností. Některé pasáže mohou čtenáře vést k zamyšlení. Spatřuji v nich paralelu k určitým problémům, které jsou dnešní společností řešeny neustále kolem dokola a nikdy se nedojde k žádnému řešení. Autorka se pokusila najít ve svém příběhu východisko a musím říci, že se jí to zdařilo.

Dnešní literatura pro děti a mládež spíše čtenáři servíruje příběh, při kterém dítě s autorem a hlavní postavou nemusí nijak spolupracovat. Tento příběh je v tomto ohledu opět netradiční. Jistě se ptáte proč? Odpověď je jednoduchá. Příběh je psán v subjektivní ich-formě, což autorce dalo velký prostor k různým řečnickým otázkám, které jsou zde často zachycené. Tyto otázky jsou však vzneseny ke čtenáři a ten je tím pádem donucený nad danou problematikou přemýšlet. Kromě aktivní spolupráce vyprávění hlavní postavy se čtenářem si můžeme povšimnout i spousty jejích zamyšlení. Autorka nám tedy otevřela mysl hlavní postavy a čtenáři tedy mohou nahlédnout do hlavy hrdinky knihy. Porovnáte své zkušenosti a sami sobě tak můžete klást otázky, jak byste se v dané situaci zachovali vy.

Dalším zajímavým prvkem pro mě bylo prostředí, v němž nechala autorka děj odehrávat. Ptáte se, co je na prostředí divného? Celý příběh se totiž odehrává v Americe. Autorka je Češka, je tedy pro mě takovou malou záhadou, proč si vybrala zrovna Ameriku. Pak jsem se zamyslela a v hlavě zkusila přesunout příběh sem do České republiky. Verze v mojí hlavě mi přišla naprosto neskutečná a průhledná. Z tohoto důvodu děkuji tomu, že byl příběh umístěn tam, kam byl, protože právě umístěním byla do děje vložena velká dávka autenticity.

Kompozičně je příběh vystaven na vcelku jednoduchých kamenech, které však i přes svou jednoduchost úžasně zapadají do sebe a drží pohromadě. Setkat se můžeme zejména s chronologickým postupem vyprávění. Občas se do příběhu vloží nějaká ta drobná retrospektivní vzpomínka, ale to je asi tak vše. Tuto jednoduchost v literatuře pro děti a mládež dětský čtenář jedině přivítá. Zároveň pro něj bude přidanou hodnotou obsah díla. Je to skvělý čtivý příběh naplněný lidskostí, ale i nadpřirozenem. Je to úžasná jízda, která udělá radost každému milovníkovi fantasy a sci-fi literatury.

Postavy v knize jsou popsány velice zajímavým způsobem. Očekávat můžete laskavost, nenávist, škodolibost, cílevědomost, ale i spoustu dalších vlastností. Příběh je místy hodně emotivní a sem tam se objeví nadávka, nebo nespisovná mluva, ale vše je vloženo do úst 17leté dívky tak, aby to působilo věrohodným dojmem. Hlavní postava mi při čtení přišla hodně blízká, i když jsem v jednu chvíli byla docela překvapená, jak sama v sobě dokázala obrátit. Nicméně, když si člověk chce zachránit svůj život, udělá pro to všechno. Nemohu tedy některé úskoky Layle zazlívat. Dívku jsem si velmi oblíbila a už se těším na její další příběhy.

Za úžasné zpracování nevšední tematiky, která má bohužel hodně společného s některými projekty a jednáními v dnešní době, dávám této knize krásných 100 % a vřelá doporučení k tomu. Kniha má dle mého názoru potenciál stát se bestsellerem minimálně u nás v České republice, avšak myslím si, že by oslovila i další čtenáře ve světě. Pokud sháníte knihu, která by zaujala milovníka sci-fi a fantasy literatury, tak tato je vhodná právě pro vás. Splní všechna vaše očekávání. Můžete se těšit na styl psaní ve světovém měřítku. Za skvěle odvedenou práci před autorkou smekám pomyslný klobouk a těším se na další její díla.

Za poskytnutí recenzního výtisku patří velké díky samotné autorce. Pokud vás recenze upoutala a budete si knihu chtít pořídit, můžete tak učinit zde.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Série: Projekt Alfa (1.)
Žánr: Literatura česká, Sci-fi a fantasy, Pro děti a mládež
Vydáno: 2016, Fragment (ČR)
Počet stran: 232
Vazba knihy: brožovaná
ISBN: 978-80-253-2765-4

 

Uložit

štítky
podobné články
3 komentáře
  1. Odpovědět

    Terča

    18. 1. 2017

    Já to mám tak, že recenze na knihy nečtu, dokud si knihu sama nepřečtu, abych pak porovnala názor. Ovšem u tebe jsem udělala výjimku, a musím říct, že jsi mě na knihu neskutečně nalákala 🙂 Máš strašně skvělý styl psaní, je to čtivé a poutavé, a dokáže to čtenáře hodně nalákat 🙂

    Co se týče knihy, tak jsem ji teda ještě nečetla, ale už ji hledám v databázi naší knihovny 🙂 Takže si ji určitě v brzké době přečtu 🙂

    • Odpovědět

      Iwik

      18. 1. 2017

      Tak to mě moc těší, že Tě recenze zaujala a o knihu máš zájem. Myslím si, že zklamaná nebudeš, protože je to opravdu skvělé počtení. Zdatný čtenář knihu zhltne za jeden den jako malinu. Rozhodně si to užiješ.

      • Odpovědět

        Terča

        18. 1. 2017

        Tak to se na ni moc těším 🙂

Zanechat komentář