Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Smrt poctivého lichváře – Stanislav Češka

12. 8. 2017

Chcete si přečíst detektivku, jež vás překvapí způsobem vyprávění již na samém začátku? Máte rádi napínavé romány plné zajímavých zápletek? Pokud ano, kniha Smrt poctivého lichváře je určena právě pro vás. Autor knihy je pro vás již díky mým stránkám starý známý. Mimo detektivní série o soukromém očku Stanislavu Berkovi má na svém kontě i čtivou sérii historických románů, jež se také pyšní detektivní zápletkou. Série se pyšní názvem Zločiny z Velké Moravy. Recenze přečtených knih z obou sérií pak můžete najít v seznamu recenzí. Než se pustím do podrobného rozebrání knihy Smrt poctivého lichváře, bylo by vhodné podotknout, že tento titul je oproti předchozím dílům naprosto nevšední a jiná. Máte se tedy na co těšit. A teď už se jdeme podívat na to, co o románu vypovídá oficiální popis.

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

„9. kniha v sérii Soukromý detektiv Stanislav Berka.
Za detektivem Berkou přichází jeho dávná láska z doby, kdy byl ještě kapitánem kriminálky Veřejné bezpečnosti. Její manžel před pár dny beze stopy zmizel cestou do práce a policejní pátrání nepřináší žádné hmatatelné výsledky. A tak si žena vzpomněla na svého bývalého přítele v naději, že by jí mohl pomoct. Berka se, s vervou sobě vlastní, zase jednou začíná plést vyšetřovatelům z mordparty do práce a zjišťuje, že minulost pohřešovaného je nadmíru zajímavá… Příběh je inspirován skutečným případem vraždy brněnského podnikatele.“

Román, jemuž je věnovaná tato recenze, vyšel v roce 2017 v nakladatelství MOBA. Jak jsme si již mohli povšimnout v oficiální anotaci, jedná se již o 9. díl série o soukromém detektivovi Stanislavu Berkovi. Kniha opět patří do mojí oblíbené MOBácké edice Původní česká detektivka.

 

Když jsem se rozhodovala, jakou knihu bych si mohla pro vás přečíst tentokrát, padlo mi oko právě na Smrt poctivého lichváře. Nejprve mě zaujalo to, že se jedná o zelenou detektivku z MOBY, což už je samo o sobě značkou určité kvality. Ta je potom upgradovaná díky jménu autora, jenž píše kvalitní romány, jak ty ryzí detektivky ze současnosti, tak i ty historické. Mohu tedy s klidným svědomím říci, že se tento autor zařadil již před nějakou dobou k mým oblíbencům. Když pak tomu všemu připočítáme zajímavou anotaci, jež navozuje sama o sobě napínavou atmosféru, máme chutný koktejl, jenž potěší každého milovníka detektivních příběhů. Velkým kladem pak je, že román má základy ve skutečném případu, jenž řešilo v 90. letech 20. století brněnskými policisty.

 

Vyprávění tentokrát autor pojal originálním způsobem. Příběh můžete zpočátku sledovat jak z pohledu vyšetřovatele, tak i z pohledu vraha. I přesto, že jsem se toto všechno dočetla na samém počátku, musím říci, že mě detektivovo pátrání a tápání bavilo a troufla bych si tvrdit, že mě to uchvátilo mnohem více než knihy, kdy je vrah odhalen až na úplném konci. Musím tedy říci, že autorův originální pokus se více než vydařil a u mě  s tímto nevšedním postupem zabodoval. Až jsem byla překvapená.

 

Bylo by mylné domnívat se, že se v tomto románu setkáte jen se statickým odvyprávěním pátrání soukromého očka Stanislava Berky. Vše je oživeno o linie popisující osobní život hlavní postavy, není vyloučeno, že odhalíte i nějakou tu romantickou zápletku, jež často oživuje celý děj. Setkat se můžete s tematikou nekalého obchodování, lichvy a spousty dalších. Ty však jistě rádi odhalíte sami, nebylo by fér, všechno prozradit.

 

Příběh je odvyprávěn z čistě prozaických důvodů v ich-formě, aby došlo k oddělení vyprávění příběhu vraha od toho vyšetřovatelova, bylo nutno použít také objektivní er-formy. Příběh se čte velice dobře, protože je v něm obsaženo velké množství dialogů mezi jednotlivými postavami. Tyto promluvy dodávají příběhu na spádu a čtivosti, nemusíte se tedy obávat statického a nezáživného textu. Děj je postaven na pevných chronologických základech. Avšak objevit můžeme i retrospektivní roviny, ať už jde o vzpomínky, nebo rovnou o úvodní kapitolu, jež všemu udává určitý rámec. Na konci knihy můžeme najít i odhalení toho, jak vše ve skutečnosti dopadlo.

 

Osobně tuto knihu hodnotím velice pozitivně a jsem moc ráda, že jsem si ji mohla přečíst. Líbilo se mi, že se v ní neustále něco dělo. Při četbě jsem si krásně odpočinula. Zábavná hodnota je u knih Stanislava Češky automaticky vysoká. Opět jsem se bavila a nemohla jsem se od knihy odtrhnout (naštěstí má kniha pouhých 224 stran). Věřím tomu, že to budete mít naprosto stejné. Autor se tedy v mých očích opět vyšvihnul o stupínek výše a já se tak vřele těším na další setkání s jeho příběhy. Knihu si v budoucnu ráda přečtu znovu, protože to stojí za to. Je to skvělá detektivní jízda, co více dodat? Snad už jen finální hodnocení. To čítá nádherných a zasloužených 100 % a vřelá doporučení k tomu. Pokud milujete žánr detektivních románů a nedáte dopustit na české autory, určitě si tuto knihu přečtěte, protože je to velkolepá jízda.

Za poskytnutí recenzního výtisku patří velké díky nakladatelství MOBA. Pokud vás recenze zaujala a rádi byste si knihu pořídili a přečetli, můžete ji zakoupit právě zde.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Série:

Detektiv Berka (9.)

Žánr:
Detektivky, Literatura česká
Vydáno: 2017, MOBA (Moravská bastei)
1. vydání originálu: 2017
Počet stran: 224
Edice: Původní česká detektivka
Vazba knihy: vázaná
ISBN: 978-80-243-7470-3

Chci srovnat cenu titulu v dalších knihkupectvích.

štítky
podobné články
2 komentáře
  1. Odpovědět

    TlusŤjoch

    12. 8. 2017

    Tuhle jsem, myslím, nad ní stál v knihkupectví a nekoupil si ji…
    Ani nevím proč.

    • Odpovědět

      Iwik

      13. 8. 2017

      Tak to je škoda. Třeba teď názor změníš 😉

Zanechat komentář