Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Ztraceni v rudolfinské Praze: gamebook – Renata Šindelářová

30. 7. 2017

Tento článek by mohl s klidným svědomím nést podnadpis nevšední a velice zábavná kniha pro děti. Věděla jsem o existenci knih, kdy čtenář může rozhodnout o osudu hlavních hrdinů, ale s tímto jsem se snad ještě nesetkala. Je to pro mě nevšední zážitek a shledávám tento druh literatury na knižním trhu za přelomový. Autorka Renata Šindelářová stvořila titul, jenž dokáže nenásilnou formou dítě přivést jak k lásce k literatuře, tak i k našim dějinám. Vyprávění je postaveno nevšedním způsobem. V čem se liší od ostatních knih? Čtěte dále a určitě se to dozvíte. Teď se spolu podíváme na anotaci této knihy.

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

„Gamebooková kniha vypráví napínavý příběh dvou současných dětí, Vojty a Klárky, které se nedopatřením dostanou do minulosti a ocitnou v Praze Rudolfa II. Kniha je určena především pro děti mladšího školního věku a kombinuje čtení s logickými úkoly, jejichž splnění posouvá děj dopředu. Děti se přirozenou zábavnou formou dozvídají informace z české historie a poznávají naše hlavní město z trochu jiného úhlu.
Renata Šindelářová působí jako redaktorka několika webů.“

Kniha, již bych vám ráda prostřednictvím této recenze představila, vyšla v roce 2017 v nakladatelství Portál. Jedná se o přelomový titul, jenž má velký potenciál stát se bestsellerem v oblasti literatury pro děti a mládež. Nakladatelství tímto chci moc poděkovat za poskytnutí recenzního výtisku. Pokud vás recenze zaujme a budete ji chtít věnovat třeba svému potomkovi, můžete ji pořídit právě zde.

 

Titul mě již při výběru zaujal na první pohled, a to především díky své krásné barevné obálce, jež hodně vypovídá nejen o ději, ale i o době, do níž je vyprávění zasazeno. Pokud máte doma malého milovníka historie, vězte, že s touto knihou nesáhnete vedle. Stejně tomu ale určitě bude i u těch dětských čtenářů, kteří dějepis moc nemusí. Hlavní devizou této knihy není jen  poutavý příběh, nýbrž i spousta úkolů, na jejichž řešení závisí to, zda bude dítě pokračovat ve čtení příběhu na správném místě. Zdá se vám divné, že se kniha nečte postupně tak, jak jdou stránky? V tomto titulu tomu tak je a dalo by se říci, že je to hlavní ingredience zábavnosti této knihy. Děti si dosyta užijí různých bludišť, rébusů a hádanek. Ty si pak mohou i vybarvit a prostě si užít knížku dle své chuti a možností.

 

Příběh je velice poutavý a sleduje osud dvou dětí, které se z ničeho nic ocitnou v novověké Praze v období vlády Rudolfa II. Autorka toto období zvolila schválně, protože skýtá velké množství možností pro vytvoření chytlavých hádanek a rébusů, s jejichž pomocí se čtenář v příběhu posouvá dále. Z vlastní zkušenosti mohu vřele doporučit založení předchozí strany, protože se může stát, že se v textu můžete ztratit a bez záložek byste se také už nemuseli z novověku nikdy dostat. Oba hrdinové si cestu časem náramně užívají. Chvilkami se cítí ztracení, ale s jistou dávkou důvtipu, kterou dodává svým způsobem i čtenář, se krásně orientují. Děj je poutavý i díky mnohým dobrodružným okamžikům, kdy jde hlavním hrdinům o život. Co myslíte, zachrání se? Pokud to chcete vědět, pusťte se do čtení a luštění, odpovědi na své otázky jistě získáte.

 

Při četbě dávejte pozor. Autorka si vyhrála nejen s hádankami, ale i s textem samotným. Můžete tedy očekávat zajímavou jízdu, v níž najdete odpověď třeba ještě dříve, než se propracujete k otázce, na niž budete hledat odpověď. Mějte tedy oči stále dokořán a budete mít jistotu, že vaše odpovědi budou vždy správné. Příběh je postaven ryze na chronologické kompozici. Renata Šindelářová nechtěla čtenáři plést hlavu spletitými odbočkami, k tomu jí postačily již tolikrát zmíněné úkoly. Vyprávění je psáno v objektivní er-formě a je doplněno častými dialogy. Ty text oživují. Zbytek knihy je složen z popisů prostředí, situací a charakteristik postav. U některých úkolů autorka právě z těchto popisných částí vychází. Na ukázku se můžete podívat zde.

 

Je velice důležité poznamenat, že u této knihy vítězí vzdělávací a zábavná funkce nad tou estetickou. Při čtení se často budete se svými ratolestmi bavit a objevíte nejrůznější tajemství doby vlády Rudolfa II. Děti si tak osvojí třeba i nějaké ty informace z alchymie a dalších nauk, jež se na rudolfinském dvoře rozvíjely.

 

Za sebe musím říci, že mě kniha neskutečně bavila. Sice jsem do ní nemalovala, ale ten příběh a hádanky, jež donutí čtenáře přemýšlet, to se mi líbilo. Tuto knihu si určitě schovám pro své potomky, protože je to jedna z mála knih, u nichž si troufnu tvrdit, že pobaví čtenáře dnes, ale i za pár let. Knihu si můžete číst společně s předškolními dětmi, při čemž se předpokládá, že budete společnými silami řešit i rébusy, nebo ji můžete věnovat dítěti od 10 let, to už dokáže nejen samo přečíst vyprávění, ale také bude vědět odpověď na většinu hádanek. Titul hodnotím nádhernými a zaslouženými 100 %. Četba ve mně zanechala hluboké stopy a pevně věřím v to, že takovýchto knih bude do budoucna vycházet mnohem více.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Žánr:
Gamebook, Historie, Pro děti a mládež
Vydáno: 2017, Portál
1. vydání originálu: 2017
Počet stran: 128
Vazba knihy: brožovaná
ISBN: 978-80-262-1207-2

Chci srovnat cenu v dalších knihkupectvích.

Uložit

štítky
podobné články

Zanechat komentář