Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Nejkrásnější židovské pohádky a legendy – Gertrude Landa

30. 7. 2017

Kniha, již bych vám ráda tentokrát představila, je svou vazbou malá, ale náplní naopak velká. Sledovat v ní můžeme 25 příběhů, jež jsou psány formou pohádek a legend. Pobavení a poučení v této knize najdou jak dětští, tak i dospělí čtenáři. Je však nutné podotknout, že děti, jež jsou zvyklé na pohádkové příběhy s množstvím princezen a princů, budou trošku zklamané, protože se tam takovéto postavy moc neobjevují. Když už se objeví, jsou vyobrazeny spíše na pozadí, takže text nefunguje tak, jak jsme zvyklí u běžných pohádek, jež si večer předčítáme před spaním. Co nám o této knize prozradí její anotace?

 

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

„Půvabná a milá knížka je souborem starých židovských pohádek a legend, krásně převyprávěných pro anglické prostředí spisovatelkou Gertrude Landovou. Její zpracování se v anglosaském světě stalo klasickým a je stále vydáváno. Část tvoří svérázné biblické apokryfy, setkáme se ale i s židovskými variantami známých pohádkových a dobrodružných příběhů, jako je Popelka, Sindibád, příběhy o Alexandru Velikém či o pražském Golemovi.
Gertrude Landa byla anglická židovská spisovatelka.“

 

Knihu Nejkrásnější židovské pohádky a legendy vydalo v roce 2017 nakladatelství Portál. Za poskytnutí recenzního výtisku patří nakladatelství velké díky. Pokud vás recenze zaujme a budete si chtít titul přečíst, můžete si jej zakoupit právě zde.

 

Když jsem si vybírala titul, do něhož bych se ráda pustila dále, narazila jsem v nabídce nakladatelství Portál. Na tuto roztomilou knihu, jež mě upoutala nejen svou anotací, ale také díky své jednoduché obálce, jež na mě i přes svou jednoduchost působila veselým a živým dojmem. To množství barev a tomu všemu vévodí krásná drobná perokresba. Srdce jen plesá a vy máte chuť se ihned začíst. Když jsem pak svazek vybalila z obálky, byl to mnohonásobně hezčí zážitek.

 

Hlavními tématy v této knížce jsou hlavně lidské neřesti a ctnosti, s nimiž se snaží čtenáře nenásilnou formou seznámit. Můžeme tak krásně sledovat hned několik základních funkcí literatury pro děti a mládež, a to funkci zábavnou, vzdělávací a estetickou. Potěšeni budete nejen použitým jazykem, ale také několika zajímavými ilustracemi, jež byly převzaty z původního vydání. Musím říci, že se do jedné povedly a krásně ilustrují děj příběhu. Vždy je vyobrazena nejnapínavější část děje.

 

Jednotlivé příběhy jsou různě dlouhé. Některé čítají třeba 5 stránek včetně jedné strany s ilustrací, jiné mají stránek přes dvacet, ale jsou čtivé, tedy alespoň pro dospělého čtenáře, takže knihu budete mít přečtenou během chvilky. Téměř všechny příběhy jsou vystavěny na pevné chronologické kompozici, v některých si můžeme povšimnout retrospektivních postupů, ale těch moc není. Prolínající roviny vyprávění by mohly dělat dětskému čtenáři vcelku velké potíže, a proto se autorka rozhodla, že se bude držet jednoduchosti.

 

Jak jsem již poznamenala, kniha se čte velice rychle. Kromě strhujícího vyprávění k tomuto přispívá ještě drobnost knihy a velikost písmen. Ač má kniha celkově 320 stran, je důležité poznamenat, že text je zachycen na mnohem menším počtu, a to hlavně z toho důvodu, že:

a) 25 stránek obsahuje pouze perokresbové obrázky a

b) každá nová kapitola začíná na liché straně. Pokud ta předchozí končí také na liché straně, následující sudá strana je prázdná. Můžeme tedy brát v úvahu to, že text obsahuje jen asi 270 stran. Celý příběh je odvyprávěn v objektivní er-formě, jež je doplněna velkým množstvím dialogů mezi jednotlivými postavami. Ty ději dodávají neskutečný spád. Přesvědčte se o tom sami, určitě vás to mile překvapí.

 

Co se týče postav, můžeme se setkat s takovými, jež běžně známe ze základních biblických příběhů. Setkat se tu můžeme s Mojžíšem, Ježíšem, Adamem, Abrahámem, ale i s takovými postavami, o nichž se v Bibli nedočteme, a to zejména nejrůznější džinové, ať už ti hodní, nebo naopak zlí, dále se můžeme střetnout s několika princeznami, chudými či hamižnými obchodníky, Sindibádem, Plaváčkem, Bustanajem a spoustou dalších. Jak si můžeme povšimnout, některé pohádky mají hodně společného s našimi lidovými, a to například právě pohádka Plaváček. V základních motivech mají hodně společného, ale pak se od sebe nakonec odlišují právě v náboženském motivu. V Plaváčkovi v této knize je námětová odlišnost dosti znát. Rozhodně to ale není na závadu, jedná se spíše o výhodu. Stejně tak můžeme konstatovat, že jsou i v ostatních pohádkách a legendách zachyceny prvky zákonů židovství.

 

Za sebe mohu říci, že se tento titul zdařil. Splnil veškerá moje očekávání. Ač je kniha věnovaná dětskému čtenáři, domnívám se, že ji spíše ocení čtenář dospělý. Myslím si, že dítě nemá tolik možností pochopit to, co je vepsáno mezi řádky. Nemá tolik životních zkušeností, s nimiž by mohlo srovnávat, a dokonce si troufnu tvrdit, že v několika případech by u dítěte mohlo dojít ke špatné interpretaci a nedorozumění. Z tohoto důvodu si troufnu tvrdit, že je titul vhodný pro čtenáře od 13 let. Všeobecně bych pak knihu doporučila všem, kteří mají rádi tajuplné pohádkové příběhy s řadou nestvůr, kouzel, ale také s ponaučením a životní moudrostí. Osobně knihu hodnotím nádhernými a zaslouženými 100 %. Opravdu to stálo za to a z četby jsem si odnesla nevšední čtenářský zážitek, jenž ve mně bude uložen hodně dlouho.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Žánr:
Pro děti a mládež, Pohádky
Vydáno: 2017, Portál
Počet stran: 320
Překlad: Marcela Koupilová
Vazba knihy: vázaná
ISBN: 978-80-262-1194-5

Chci srovnat cenu knihy v ostatních obchodech.

štítky
podobné články
2 komentáře
  1. Odpovědět

    TlusŤjoch

    30. 7. 2017

    Je tam i o Golemovi?
    Docela by se mi líbilo tu knížku mít doma, ale já už opravdu v knihovně nemám místo.

    • Odpovědět

      Iwik

      30. 7. 2017

      V tom podání, jak legendu o Golemovi známe my,to úplně není. Tady má šém někdo jiný… Nafukovací knihovna a posléze i dům by se hodily asi každému z nás, jak na to tak koukám :-D.

Zanechat komentář