Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Autoři

Jan Bauer – medailonek

24. 8. 2017

zdroj: cbdb.cz

Ing. Jan Bauer se narodil 11. dubna 1945 v Jihlavě. Je významným českým literárním autorem a žurnalistou, avšak vzdělání získal v oboru zemědělský inženýr.

 

O tomto autorovi můžeme v tuto chvíli mluvit s čistým svědomím jako o nejplodnějším dosud žijícím českém spisovateli. Na svém kontě má totiž již více než 150 titulů. Jeho rozpětí tvorby je vcelku široké. V jeho bibliografii mají své zastoupení historické romány, detektivky, ale také literatura faktu. Za svou tvorbu získal řadu literárních ocenění (pevně věřím, že ještě nějaká v budoucnu obdrží, zaslouží si to). Své knihy publikuje v několika nakladatelstvích. (zdroj: cbdb.cz)

 

Můj názor: Díla Jana Bauera jsem si oblíbila ještě v době, kdy tento blog neexistoval. Líbí se mi styl, jakým autor píše. V jeho dílech nejde jen o tupé hledání vraha, nebo nezáživné popisování událostí v mnoha odborných termínech, jsou zábavná a dobře se čtou. Líbí se mi, že se snaží přiblížit svou tvorbou historii i běžnému laickému čtenáři. Nesnaží se ho zatížit mnoha informacemi. Když už s něčím seznamuje, činí tak nenásilnou formou, čtenáři proto ani nedojde, že se svým způsobem četbou díla učí. Janu Bauerovi držím palce a těším se na další jeho díla.

 

Názor historiků – odborníků: Jelikož studuji vysokou školu zaměřenou na historii, mám zpětnou vazbu i od některých odborníků. Ti spíše tvorbu tohoto autora zavrhují, vidí v něm „vykradače“ truhlice českých dějin. Osobně s tímto názorem nemohu souhlasit, protože vím, že spisovatel české dějiny nepřetváří, jen se je snaží přiblížit laickému čtenáři, jenž třeba nemá o historii našeho státu tak hluboké znalosti. Navíc v případě beletrie je nutné utvořit příběh tak, aby čtenáře zaujal a byl pro něj nějakým způsobem čtivý a záživný, jde tu tedy hlavně o literární funkci zábavnou. V případě literatury faktu musíme brát v potaz opět faktor cílového čtenáře, je pravda, že knihy trošku problematiku bulvarizují, ale musíme si znovu položit otázku, zda by si titul našel takové množství čtenářů, jaké má, pokud by byl psán složitou terminologií a ještě k tomu nezáživně. Netvrdím, že odborné texty musí být nutně nepříliš čtivé. Z vlastní zkušenosti vím, že se v odborné literatuře najde řada zajímavých titulů, ale stále musíme brát v potaz laiky, kteří po těchto svazcích (většinou pořádných bichlích) určitě nesáhnou. Shledávám tudíž jeho tvorbu za přínosnou.

Kompletní bibliografie (zdroj: cbdb.cz):

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

štítky
podobné články
2 komentáře
  1. Odpovědět

    TlusŤjoch

    24. 8. 2017

    „vykradač truhlic“ – krásné sousloví.
    Ale Bauera mám rád. Líbí se mi jeho styl psaní.

    • Odpovědět

      Iwik

      24. 8. 2017

      Dovolila jsem si přetransformovat přímo slova několika našich vyučujících a jak je zřejmé z příspěvku, zastávám stejný názor jako Ty ☺. Nesouhlasím s tím jejich, nechápou totiž dle mého názoru hodnotu beletrie, protože tu soudobou moc nečtou.

Zanechat komentář