Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Autoři

Jan Lebeda – medailonek

20. 9. 2017

zdroj: Knižní klub

Jan Lebeda se narodil 28. února 1936. Je zkušeným českým spisovatelem knih pro děti a mládež. Původně byl učitelem a měl velice blízký vztah k dětem – svým budoucím čtenářům. Svými knihami se jim snaží předat nejen základy slušného chování, ale také se je snaží dovést k lásce k přírodě. K jeho koníčkům patří chování včel. Právě ve svých úlech našel inspiraci pro své pohádkové knihy o skřítkovi Medovníčkovi. Zabýval se ale také tvorbou říkanek a básniček.

 

Kvalitě jeho knih bezesporu přispívá také velké množství krásných a barevných obrázků, jejichž autorkou je výborná ilustrátorka Zdeňka Študlarová. Ilustrace krásně doplňují celé vyprávění. Když se dítě při čtení bude dívat na obrázky, mnohé situace snadno a rychle pochopí. Všechny knihy se odehrávají v přírodě. Děti se tak dozví spoustu zajímavých informací o zvířátkách. Hravou a zábavnou formou jsou prezentovány zvyky a chování zvířátek. Zajímavé je, že autor do svých příběhů dokázal vložit i vzdělávací prvky. Spisovatel je u svých čtenářů velmi oblíbený. S láskou pro ně pořádá různé besedy, v nichž se jim snaží předat aspoň trochu ze své lásky k přírodě. (zdroje: Databáze knihKnižní klub)

 

Můj názor: S tvorbou tohoto autora jsem se setkala před několika dny poprvé. Měla jsem tu čest si pro účel recenze pro portál Chrudimka.cz přečíst jeho příběh s názvem Okáček: Veveří kluk z Jánského vrchu. Uchvátil mě jak autorův styl, tak i působivé ilustrace od již zmíněné ilustrátorky Zdeňky Študlarové. Do zajímavého a čtivého textu autor zakódoval spoustu důležitých informací, jež mohou rodičům, případně i učitelům na 1. stupni pomoci s výchovou dětí. Již teď se moc těším, až si přečtu další z jeho knih.

Kompletní bibliografie (zdroj: cbdb.cz):

štítky
podobné články
4 komentáře
  1. Odpovědět

    TlusŤjoch

    20. 9. 2017

    Psát knihy pro děti je věc záslužná.

    • Odpovědět

      Iwik

      20. 9. 2017

      A ještě k tomu takhle dobré, fakt doporučuji, pobaví i dospělého a abych pravdu řekla, ač mám taťku myslivce, naučila jsem se z knihy o Okáckovi také něco nového ☺.

  2. Odpovědět

    beallara

    21. 9. 2017

    Nádherně ilustrované a osobně mě nadchlo jméno skřítka …Medovníček.
    Mám malou vnučku a po nějaké se poohlédnu..

    • Odpovědět

      Iwik

      21. 9. 2017

      Jeee, tak to mě moc těší, že jsem tímto článkem inspirovala. Věřím tomu, že se příběhy budou líbit nejen vnučce, ale i Vám ☺.

Zanechat komentář