Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Ve službách mocných – František Niedl

4. 10. 2017

Máte rádi historické příběhy plné neočekávaných zvratů, v nichž se můžete potkat s opravdovými rytíři? Tato kniha vás dozajista nezklame, protože vypráví příběh o hrdinství, hrdosti, lásce, ale i o chamtivosti, nevraživosti a nepřátelství. Na scénu se opět vrací bývalý templář a někdejší hrdinný johanitský rytíř Wolfram Katzinger z Olšové se svým pážetem Čeňkem. Paralelně pak můžeme sledovat příběh Beneše z Vřesova. Co na vás v tomto poutavém románu čeká? To se dozvíte, když se do něj začtete. Jediné, co vám mohu slíbit, je, že se rozhodně nebudete ani chvilku nudit.

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

„3. kniha v sérii Rytíři z Vřesova. Někdejší johanitský rytíř Wolfram Katzinger z Olšové se s řádem johanitů rozchází. Je ale vůbec možné opustit řád bez ztráty cti? Wolfram navíc zvažuje možnost vstoupit do služeb krále Jana Lucemburského, oslabeného úmrtím svého otce a tísněného částí české šlechty v čele s Jindřichem z Lipé. Také Beneš z Vřesova odchází po neshodě se svým lenním pánem Petrem z Rožmberka z jeho služeb a pokouší se znovu pozvednout vypleněnou a vypálenou rodnou tvrz Vřesov, ačkoliv byl doposud přesvědčen, že už k ní zhola nic necítí…“

Kniha Ve službách mocných vyšla v roce 2017 v nakladatelství MOBA. Jak je již uvedeno v oficiální anotaci, jedná se již o 3. titul v sérii o rytířích z Vřesova. Tomuto románu předcházejí Rytíři z VřesovaRůže a lev.

 

Když jsem se rozhodovala, co by nemělo ujít mojí pozornosti a v nejbližší době bych si to měla přečíst, výběr byl ihned jasný. O Františkovi Niedlovi jsem toho hodně slyšela a jelikož jsou jeho knihy ostatními čtenáři opěvovány, tudíž jsem po knize zatoužila. I přesto, že jsem zatím žádný autorův román nečetla, musím říci, že jsem si vyprávění určitě užila. Ač jsem očekávala, že budu hlavně zpočátku hodně tápat, opak byl pravdou. Anotace a úvodní kapitoly vše krásně nastínily,  a proto jsem měla pocit, jak kdyby byly všechny postavy mými starými známými. Pokud jste z této série ještě nic nečetli, klidně můžete začít i od konce, jako jsem to udělala já, protože autor všechny stěžejní okolnosti z předchozích dílů opakuje a vysvětluje jejich význam.

 

První seznamovací kapitoly pro mě byly trochu hektické. Chvilku mi trvalo, než jsem se sžila s postavami. Román je složen ze dvou paralelních příběhů. První popisuje dobrodružství, jež zažívá johanitský rytíř Wolfram spolu se svým pážetem Čeňkem. Druhý se pak zabývá nemilosrdným osudem Beneše z Vřesova. Každá kapitola sleduje příběh jedné linie a po jedné se střídají, na konci románu se však obě linky protnou. Pokud máte problémy s členitými texty, tak tato kniha pro vás asi nebude tím pravým ořechovým. I přes počáteční potíže jsem se krásně začetla a příhody si užila plnými doušky. Historické romány jsou mojí parketou, a proto kniha splnila vše, co jsem od ní očekávala. Při četbě jsem se setkala s množstvím bojů, pletich a intrik, bez nichž by tento příběh nemohl vůbec fungovat.

 

Vyprávění je v obou případech vyvedeno v objektivní er-formě, jež je doplněna množstvím dialogů mezi jednotlivými postavami. Některé promluvy se snaží děj odlehčit, jiné přidávají na spádu, ale všechny mají stejnou funkci, oživit text, jenž by bez nich působil jako strohý popis situací, prostředí či charakterů. Vypravěč děj sleduje spíše zpovzdálí a podává čtenáři zprávu o tom, co sledoval. Co se týče postav a jejich charakterů, nejvíce jsem si oblíbila mladičkého Čeňka, jenž byl mému srdci nejblíže. Nejnesympatičtější figurou pro mě byl Hans Křivák, neboli Joachim z Hohenbachu – byl mi nepříjemný jak svým charakterem, tak i vzhledem, a to jsem se s ním setkala na stránkách románu snad jen 3krát.

 

Celý příběh se odehrává ve 29 kapitolách na pouhých 271 stranách. Jelikož je děj plný dobrodružství a často i napínavých scén, bude vám utíkat před očima téměř sám. K tomu také mimo jiné přispívá zvolené grafické zpracování. Při sazbě bylo použito patkových a velkých písmen, jež čtenáři vedou oči, a tudíž se dílo čte téměř samo.

 

Každá kapitola je postavena na pevných základech chronologické kompozice. Často si můžeme povšimnout přerušení vyprávění a posunutí v čase o kus dopředu, nikdy však v rámci jedné kapitoly nenajdeme paralelu. Jediné, co se občas objeví, jsou retrospektivní vzpomínky hrdinů, ale i vypravěče samotného. Jak jsem ale již poznamenala výše, setkáváme se i s paralelním postupem vyprávěním, a to při přechodech jednotlivých kapitol, v kterých se prolínají dvě dějové linie, jež se odehrávají ve stejný čas na jiném místě.

 

Moje subjektivní hodnocení této knihy nemůže být jiné než pozitivní. Román se mi líbil. Uchvátil mě autorův styl psaní a již teď jsem přesvědčená o tom, že si přečtu i ostatní jeho díla. Od samého počátku až do úplného konce jsem byla nadšená. Příběh mě upoutal a nepustil mě do té chvíle, než jsem nepřečetla poslední tečku za příběhem. Jediné, co mě trošku zklamalo, byly občasné chybky. Nicméně nebylo jich tolik a nebyly tak hrubé, aby to snížilo moje hodnocení. Co se týče stylistiky, autor si s příběhem pohrál a vypiplal z něj čtivý celek, který potěší každého milovníka historické literatury. Do vyprávění úžasně zapracoval i sociální poměry a další faktory, jež děj pozvedly na výsluní. Čtenář si tak krásně mohl představit, jak to na našem území vypadalo na počátku 14. století, jaká byla etiketa a jaké vztahy mezi sebou měli lidé té doby. Za úžasný a věrohodný zážitek patří dílu nádherných 98 % hodnocení a autorovi vřelé poděkování.

 

Za poskytnutí recenzního výtisku patří velké poděkování nakladatelství MOBA. Pokud byste si tento skvost české historické literatury rádi přečetli, můžete si knihu pořídit zde.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Série:

Rytíři z Vřesova (3.)

Žánr:
Romány, Literatura česká, Historie
Vydáno: 2017, MOBA (Moravská bastei)
Počet stran: 271
Autor obálky: Karol Lament
Vazba knihy: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-243-7473-4

Chci srovnat cenu titulu v dalších knihkupectvích.

Uložit

Uložit

štítky
podobné články
2 komentáře
  1. Odpovědět

    TlusŤjoch

    4. 10. 2017

    Zdá se, že to bude čtivé.

    • Odpovědět

      Iwik

      5. 10. 2017

      Je to super a jelikož máš rád historické romány, tak si myslím, že by se Ti to mohlo i líbit 🙂

Zanechat komentář