Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Bezlepkové sladké a slané pečení – Sabrina Sue Danielsová a Dagmar Reichelová

8. 1. 2018

Bezlepkové sladké a slané pečení

Máte doma strávníka, který trpí zvýšenou citlivostí, nebo přímo alergií na lepek? Pokud ano, tak vám zajisté udělá  radost kuchařka, v níž najdete vcelku velké množství inspirace, rad a tipů. Všechny začátky a první kroky, které v našich životech děláme, jsou pro naši psychiku, ale i tělo celkově velice náročné. Stejně tomu je i v případě, že nám je diagnostikována celiakie, a tím pádem jsme nuceni držet bezlepkovou dietu. Někteří z nás si bezlepkový způsob stravování dokonce naordinují dobrovolně. Lepek je totiž velkou zátěží pro naše střeva. Omezením přísunu této látky se zlepší vaše trávení a věřte, že už se nebudete tak často potýkat s bolestmi břicha. Nejen toto, ale i spoustu dalších zajímavých informací naleznete v této chytré kuchařce.

 

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

„Trpíte celiakií nebo jen hledáte nové nápady, jak ozvláštnit váš receptář? Bezlepkové pečení vás dostane zajímavými a chutnými recepty, které vám zpříjemní chvíle strávené v kuchyni.“

Bezlepkové sladké a slané pečení vyšel v originálu (Glutenfrei süss und herzhaft backen) v roce 2016.  U nás se jeho vydání dočkáváme v roce 2017 a postaralo se o ně nakladatelství Bookmedia. Text pro nás přeložila Lucie Pittnerová.

 

Publikace k nakousnutí, přesně taková je tato kuchařka. Jistě si řeknete, co je na ní tak úchvatného, ale… Když mi byl nakladatelstvím tento titul nabídnut, dlouho jsem se nerozmýšlela. Už jen obálka vás přesvědčuje o tom, že zde objevíte spoustu lahodných receptů. Jelikož anotace vám nic moc neprozradí, dlouho jsem nevěděla, co mohu očekávat. Nakonec mi domů přišel útloučký svazek naplněný skvělými recepty a zajímavými informacemi, které vás seznámí s mnoha pojmy, které se týkají celiakie a lepku samotného. Do chvíle, než jsem se začetla do úvodních informací, netušila jsem, že existuje tolik alternativ, jež hravě nahradí běžnou mouku obsahující lepek. Nemohla jsem uvěřit tomu, co vše jsem o tomto onemocnění ještě nevěděla.

 

V úvodu se dozvíte mimo jiné i vlastnosti substitučních mouk. Které na sebe vážou vodu, které naopak nikoliv? Co můžeme udělat pro to, aby se tento faktor změnil a nám se pokrmy připravovaly dobře a bez sebemenších potíží? Veškeré informace, ale i pokyny pro přípravu pokrmů, jsou psány srozumitelně, a dokonce i velmi čtivě. Aby toho nebylo málo, tak na každé druhé stránce naleznete krásný barevný obrázek pokrmu, který si budete moci sami připravit. Fotografie vaše chuťové buňky přímo vyzvou k tomu, abyste si pochoutku udělali. Je libo sladké? Nebo máte chuť na slané? Nic není překážkou. Autorky vám představí padesátku chutných jídel, které zajisté nadchnou každého strávníka. Potěšen bude i ten, který celiakií netrpí – mohu garantovat, protože jsem to sama vyzkoušela.

 

Kuchařka je složena z pěti částí. První část je vyloženě seznamovací a přečtete si v ní důležité informace, které byste měli znát, než vůbec začnete s bezlepkovými potravinami pracovat. Vše totiž začíná již v obchodě správným výběrem surovin. Víte, jak poznat, že se jedná o bezlepkovou potravinu? Kde najít informaci o tom, kolik lepku je v produktu obsaženo? Jaké vlastnosti má která mouka? A pak už jsou tu oddíly věnované přímo pečení, které jsou nazvané: Hravé snídaně, Drobivá paráda, Koláčová slavnost a Přestávka na svačinu. Celou publikaci uzavírá rejstřík všech receptů, jenž je členěn interesantně, a to podle typu použité mouky. Zajímavým bonusem jsou profily obou autorek publikace, jež vám prozradí téměř vše, co byste o nich chtěli vědět. Co je vedlo ke zpracování vlastní kuchařky? Čím se ve svém životě zabývají? Je toho ale pochopitelně ještě mnohem více. Musím však dodat, že všech padesát receptů se zajímavými informacemi se vešlo na pouhých 128 stran.

 

Moje subjektivní hodnocení je nad míru pozitivní. Recenzování tohoto titulu pro mě bylo velkou výzvou, kuchařku jsem ještě za svou teď již téměř tříletou kariéru nezpracovávala. Nicméně hned od začátku jsem věděla, že to bude obnášet nutnost recepty vyzkoušet a ochutnat. Nejvíce se mi povedly lívance (viz foto), ty měly i největší úspěch. Za sebe mohu říci, že se mi líbilo, jak byla kniha koncipována, ale i sepsána. Jediné, co mi trošku vadilo, byly zkratky. Je docela průšvih, když si rozděláte těsto, jste v polovině jeho přípravy a přijdete ke zkratce ČL či PL a nejste si schopni dát dohromady, co tyto zkratky znamenají. Po nějaké době mi došlo, že se jedná o čajovou lžičku a polévkovou lžíci. Nevím, možná jsou takovéto zkratky v moderních kuchařkách běžné, ale já jsem se s tím ještě nikdy nesetkala a ocenila bych proto minislovníček :o). Co se týče jazykového zpracování, bylo téměř bezchybné. Grafická vybavenost publikace je excelentní. Už jen při pohledu na fotografie se vám začnou sbíhat sliny. Jedním slovem – WAU. Za mě si kuchařka zasluhuje krásných 98 %. Vřele ji doporučuji všem, kteří rádi ochutnávají tradiční, ale i netradiční jídla. Je vhodná i pro začátečníky, protože vás provede procesem přípravy krok za krokem.

 

Výborné lívanečky

Výborné lívanečky, doporučuji :o)

Za poskytnutí recenzního výtisku patří velké poděkování nakladatelství Bookmedia. Pokud vás recenze zaujala a rádi byste si tohoto průvodce pečením bezlepkových pokrmů pořídili, můžete tak učinit právě zde.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Žánr:
Kuchařky
Vydáno: 2017, Bookmedia
Počet stran: 128
Vazba knihy: vázaná
ISBN: 978-80-88213-09-3

Porovnat cenu knihy v ostatních obchodech můžete zde.

štítky
podobné články

Zanechat komentář