Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Tajemství předků: Transgenerační přenos jako výzva a šance – Peter Teuschel

4. 1. 2018

Také máte občas chvilky, kdy začnete dělat něco, co byste nečekali? Nebo se začnete chovat úplně jinak, než tomu je běžně? Pokud tomu tak je, napadlo vás někdy položit si otázku Proč? Všechna proč mají své proto a je tomu tak i v tomto případě, o čemž vás zajisté přesvědčí tato zajímavá a velice čtivá knížka. Jejím bonusem je, že je i útloučká, takže ji přečtete během pár chvilek. Téma psychických trápení, jež mají kořeny v rodinné minulosti, osloví snad každého čtenáře, který je otevřený inovativním metodám v oboru psychologie a psychoterapie. V některých případech budete hodně překvapeni, co všechno dokáže zapříčinit změny vašeho psychického rozpoložení a chování. I přesto, že zpočátku zajisté budete vůči knize a autorovu zkoumání skeptičtí, pomocí kazuistik pochopíte, že na tom vskutku něco pravdy je.

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

„Téma transgeneračního přenosu se v moderní době začalo šířeji řešit v souvislosti s výskytem symptomů traumatu u netraumatizovaných potomků obětí holocaustu. Předci však hráli významnou úlohu už v prastarých či „primitivních“ kulturách. Roli předků v prožívání jednotlivce dosud zpracovala i řada psychoterapeutických škol (Freud, Jung, Boszormenyi-Nagy, koncept genosociogramu atd.). Různé poznatky týkající se vlivu předků na náš život nakonec vedly k jisté rehabilitaci Lamarckovy evoluční teorie a vytvoření konceptu epigenetiky, jež studuje změny ve fungování genů na základě prožitků daného jedince. Tím vším se zabývá autor knihy Tajemství předků a za pomoci mnoha kazuistik z vlastní praxe rozebírá témata jako rodinná tabu, role, legendy, traumata, zdroje, vztahy k riziku, vazby nebo přivlastňování a vylučování některých členů rodiny. Nabízí také způsoby, jak s transgeneračním přenosem pracovat v rámci psychoterapie i vlastního života. Kniha je psána pro všechny, kteří chtějí získat široce pojatý přehled o tomto fascinujícím tématu.
Dr. med. Peter Teuschel má v Mnichově vlastní praxi jako psychiatr, psychoterapeut a kouč. Je autorem několika knih a známého blogu, v němž se zabývá tématy souvisejícími s rodinou.“

Titul Tajemství předků: Transgenerační přenos jako výzva a šance vyšel v originálu (Der Ahnen-Faktor) v roce 2016. U nás se o vydání postaralo v roce 2017 nakladatelství Portál. Překladu se zhostil Petr Babka a musím říci, že se mu to vcelku povedlo.

 

Již delší dobu se se zájmem zabývám psychologií. Tento obor mi učaroval, a proto se snažím neustále číst a hledat odpovědi na svoje otázky. Transgenerační přenos a jeho fungování je jednou z nich. Když jsem si vybírala knihu, kterou bych si přečetla a zrecenzovala tentokrát, padlo mi oko právě na Tajemství předků. Nejen že vás uhrane krásná historicky laděná obálka, ale zaujme vás i anotace, která slibuje zajímavé počtení. Autor vás nejprve zasvětí do tajů psychologie, seznámí vás s osobnostmi, které se tematikou transgeneračního přenosu zabývaly, a následně vás zasvětí do toho, co v dané oblasti sám zjistil a vybádal. Nemusíte se tedy bát nezáživného teoretického textu, který vám nic neřekne. Je tomu spíše naopak. Pokud nevěříte, zkuste si tuto knihu přečíst. Není určena pouze pro zasvěceného čtenáře, poučí i laiky.

 

Publikace je složena ze čtyř kapitol, v nichž se různě prolíná teorie s praxí. Mimo jiné jsou teoretické části ozvláštňovány a dokreslovány obrázky a ilustracemi. Některé mají dovysvětlit to, co se autor snažil v předchozích řádcích popsat. V mnoha případech se jedná například o portréty významných osobností, najdeme tu i různé rozkresy, ať už se jedná o strukturu DNA, nebo o rodostrom. Vše je pojato zajímavým způsobem a čtenář se tak nebude ani chvilku nudit. Třetí kapitola je téměř celá naplněna kazuistikami z praxe Petera Teuschela. Na nich se snaží dokázat všechno, s čím čtenáře seznámil v kapitolách předchozích. A závěrečná čtvrtá kapitola už jen celý text uzavírá a uvádí jej do širšího kontextu. Autor text zachytil do pouhých 238 stránek.

 

Jak jsem již napsala výše, kniha není určena jen odborníkům, nýbrž je napsána tak, aby si v ní mohla číst širší nezasvěcená veřejnost. Všechny odborné výrazy jsou stručně vysvětlovány tak, aby je každý čtenář pochopil. Vlastní autorovo bádání je doprovázeno spoustou poznatků od dalších kolegů z oboru, a proto v textu můžeme najít celou řadu přímých i nepřímých citací. Co se týče jazykového zpracování, byla jsem s ním vcelku spokojená, jediné, co mi trošku vadilo bylo občasné špatné skloňování či časování některých slov. Tento problém však nebyl nijak častý a vyskytl se jen párkrát. Co se týče pravopisu a stylistiky, byla jsem spokojená.

 

Celá publikace se drží norem pro psaní odborných prací. Vesměs je psaná v první osobě množného čísla, praktické poznámky jsou pak v ich-formě. V knize nenajdete jednu jedinou přímou řeč, ani v kazuistikách. Sice se tam seznámíte s aktéry terapeutických sezení, ale jako čtenář s nimi nepřijdete přímo do kontaktu, ten vám zprostředkovává právě doktor Teuschel svými poznámkami z jednotlivých sezeních. Dozvíte se tu, jakým způsobem postupoval, jak zjistil, že na pacienta působí epizody ze životů jeho předků? Jak se pracuje na tom, aby se tyto potíže eliminovaly? To vše zjistíte, když se začtete hlavně do autorových zápisků.

 

Moje subjektivní hodnocení této knihy je pozitivní. Líbilo se mi, jakým způsobem je titul napsán a informace jsou v něm zachyceny velice čtivě a ani chvilku jsem se při čtení knihy nenudila. Uvítala jsem i obrázky, které v některých případech dokreslovaly atmosféru, v jiných zase představovaly osobnosti, o jejichž práci jsme se mohli v publikaci dočíst. Po jazykové i grafické stránce jsem byla spokojená, jediné, co mi trošku vadilo, bylo špatné skloňování a časování některých slov. Jinak jsem se s žádnými dalšími prohřešky nesetkala. Knihu bych doporučila všem, kteří se rádi zabývají minulostí svých rodin, ale také psychologií. Za zajímavý čtenářský zážitek knize dávám krásných 98 % hodnocení.

Za poskytnutí recenzního výtisku patří velké díky nakladatelství Portál. Pokud vás recenze zaujala a rádi byste si knihu přečetli, můžete si ji pořídit právě zde.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Žánr:
Literatura naučná, Psychologie a pedagogika
Vydáno: 2017, Portál
1. vydání originálu: 2017
Počet stran: 264
Překlad: Petr Babka
Vazba knihy: brožovaná (paperback)
Náklad: 1 500 ks
ISBN: 978-80-262-1267-6

Porovnat cenu knihy v ostatních obchodech můžete zde.

štítky
podobné články
2 komentáře
  1. Odpovědět

    TlusŤjoch

    4. 1. 2018

    to vypadá zajímavě.

    • Odpovědět

      Iwik

      4. 1. 2018

      Je to velice zajímavé, mohu vřele doporučit.

Zanechat komentář