Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Poutnický deník – Jiří Bouda

11. 6. 2019

Poutnický deník - náhled

Vážení čtenáři, také už se tak těšíte na prázdniny? Ty se šmahem blíží a s nimi i množství slunečných dnů, jež nás budou lákat ven k vodě nebo na výlety do přírody. Já osobně jsem spíše na tu druhou variantu, s přítelem se rádi vydáváme na výlety. Na destinace, jež bychom mohli navštívit v rámci výletu, nám mohou dát tip cestopisné publikace. Jednu takovou bych vám chtěla představit prostřednictvím této recenze. Jedná se o titul Poutnický deník z pera Jiřího Boudy vydaný v nakladatelství CYKLOKNIHY s. r. o. Na knihu jsem narazila náhodou. S přítelem jsme se vydali do knihovny v městě, kde bydlíme a toto byla úplně první kniha, kterou jsem si zde po registraci vypůjčila.

Něco málo o autorovi:

Jiří Bouda byl český grafik, malíř a ilustrátor. O jeho umění hodně vypovídá i jeho vlastní kniha, kterou sám doprovodil veselými barevnými obrázky, jež věrohodně vyobrazují místa, která autor v rámci tří popisovaných cest navštívil. Jiří Bouda vztah k umění podědil. Jeho otec, jímž nebyl nikdo jiný než Cyril Bouda, byl akademickým malířem.

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

Kniha akademického malíře Jiřího Boudy (syn Cyrila Boudy) shrnuje zážitky z jeho velkých cest na kole po Evropě, které absolvoval v posledních deseti letech. První vedla do Santiaga de Compostela, druhá odtamtud zpět a třetí směroval do Paříže. Jiří Bouda si na cestách vše nejen zapisoval, ale samozřejmě také kreslil, neboť kresba je Boudovým základním vyjadřovacím prostředkem. Vnímal krásu krajiny, objevoval nová města, potkával zajímavé lidi. Nádherných obrázků je v knize téměř 160. Jeho kresby věrně zachycují přírodu i skvosty architektury a jsou dokumentem o době, o lidech, městech, o stavbách. Jiří Bouda je dokumentarista virtuózní a přesný, má jistou ruku a čisté srdce.
Publikace je určena nejen pro cyklisty, ale pro všechny cestovatele. V této výpravné podobě může být i vhodným dárkem pro milovníky výtvarného umění.
Kniha vychází k 80. narozeninám autora, které oslaví začátkem května.

Základní informace o knize:

Cestopis Poutnický deník byl vydán v roce 2014. O jeho vydání se postaralo nakladatelství CYKLOKNIHY s. r. o. Pokud vás recenze této knihy zaujme a budete si ji chtít přečíst, můžete si ji pořídit na stránkách e-shopu nakladatelství.

Recenze knihy:

Poutnický deník – obálkaJelikož se jedná o knihu, kterou jsem si vybrala dobrovolně při první návštěvě městské knihovny, je zřejmé, že na mě kniha ihned zapůsobila. Bylo tomu tak hlavně díky krásné kresbě na deskách knihy. Dále mě zaujal fakt, že se jedná o cestopisné dílo, jichž jsem za svou čtenářskou kariéru moc nepřečetla (bohužel), budu to muset napravit. Dalším faktorem, který mě zaujal, je poutavá anotace, jež představuje jak samotného autora, tak i titul.

Když jsem doma svazek otevřela, pod obalem jsem našla vloženou mapu, již též ilustroval sám Jiří Bouda a která podrobně vyobrazovala trasy jeho cest. S ní si každý čtenář snadno veškerý průběh představí. V knize je pojednáno o třech cyklovýletech, které Jiří Bouda absolvoval v letech 2003 (z Prahy do Santiaga de Compostela), 2006 (z Lisabonu do Prahy) a 2009 (z Prahy do Paříže, tento výlet byl však předčasně ukončen).

Deník je psán v ich-formě v minulém čase a je hodně autentický. Autor vás prostřednictvím svého vyprávění zavede do míst, jež jste třeba ještě nenavštívili, nebo jste o nich ani neslyšeli. Pro lepší představivost vše doplnil množstvím krásných kreseb a ilustrací, jež vyobrazují zajímavosti z cesty a malebná místa. Každý obrázek má pod sebou vysvětlivku, co na něm čtenář vidí.

Cílem knihy však nebylo jen popsat cestu a ukázat čtenáři zajímavá místa a pamětihodnosti nacházející se na území Evropy. Při čtení si můžete udělat i obrázek o tom, co si kde můžete pořídit a za kolik a kde se dá ubytovat ve zmíněných oblastech nejlevněji. Pro milovníky cestování a objevování nových míst jsou tyto informace k nezaplacení. Dále se v textu setkáte s popisem různých zvyků, jež jsou typické pro popisované oblasti.

Text je velmi čtivý, protože je psán jednoduše. Místy je dokonce i napínavý, což mnozí čtenáři ocení. Na druhou stranu je tu ale jeden faktor, který může být na obtíž, a to je kurzíva, jíž je celá kniha psaná. Tento styl má evokovat, jako by kniha byla napsána rukou.

Důležitou složkou, o níž bych bývala úplně zapomněla pojednat, je předmluva, která uvádí nejen celou knihu, ale pak je ještě napsána ke každému výletu zvlášť. Úvodní předmluva pojednává o cestopisu jako celku. Úvody jednotlivých kapitol popisují danou cestu a případně pojednávají o tom, proč se autor rozhodl výlet podniknout. Když už tu je řeč o úvodnících, nesmím opomenout ani závěr, v němž autor popisuje detailně dopravní prostředek, na němž najezdil na svých výpravách nejvíce kilometrů.

Ač se svazek tváří vcelku obsáhle, nakonec vás překvapí, že jsou všechny tři cesty zachyceny na pouhých 288 stranách. Na zpracování knihy bylo použito kvalitního tvrdého papíru a stránky se tak velmi dobře obrací. Nikdy se mi nestalo, že by se mi dvě slepily dohromady.

Jednotlivé deníkové záznamy jsou vcelku krátké a odlišíme je od sebe uvedeným datem. Celkově sčítat by to bylo zdlouhavé a zbytečné, ale všechny tři cesty dohromady trvaly několik měsíců.

Moje subjektivní hodnocení knihy Poutnický deník je ryze pozitivní. Líbilo se mi, že mě autor s sebou vzal do míst, jež se mi líbila a ráda bych je někdy navštívila i sama naživo. Oceňuji, že jsem se dozvěděla i spoustu zajímavých informací o životním stylu, zvycích, ale i o možnostech ubytování a přibližné ceně. S těmito informacemi se potom výlety a dovolené plánují téměř samy. Dále musím vyzdvihnout opravdu luxusní ilustrace a kresby, jež se povedly a text krásně doprovázejí. Kniha má ale i několik nedostatků. Nelíbilo se mi, že text nebyl zarovnán do bloku a byl celý psán kurzívou. Mně osobně toto nevadilo, protože to přidávalo na autentičnosti, ale někomu tento styl vadí a text se mu špatně čte, protože vypadá neupraveně a není použito patkových písmen, která vedou čtenářovy oči po řádcích. I přes tuto drobnost jsem si knihu náramně užila a mohu ji vřele doporučovat dále, zejména tedy milovníkům cestopisů a cestování. Celkově počin hodnotím nádhernými 95 %.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):
Název knihy Poutnický deník
Autor Jiří Bouda
Žánr cestopisy
   
Nakladatelství CYKLOKNIHY s. r. o.
Rok vydání 2014
Počet stran 288
ISBN 978-80-87193-29-7
   
Nákup knihy www.cykloknihy.cz
Databáze knih www.databazeknih.cz
štítky
podobné články
2 komentáře
  1. Odpovědět

    TlusŤjoch

    12. 6. 2019

    Já znám jen jeho otec, hlavně jeho ilustrace k Starým pověstem a legendám…

    • Odpovědět

      Iwik

      12. 6. 2019

      Také jsem to tak měla a byla jsem Poutnickým deníkem mile překvapená.

Zanechat komentář