Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Ottla – Petr Balajka

2. 9. 2019

ottla-nahled

Když se řeknou slova, jako je druhá světová válka, pogromy, šoa a koncentrační tábory, nejednomu z nás přeběhne mráz po zádech. Je to již několik let, co tyto hrůzy pominuly, ale neustále zůstávají v naší paměti, jsou to smutná místa naší historie, ale je důležité si je připomínat a nezapomínat na ně, jelikož mezi mrtvými ať už vojáky, nebo civilisty mohl být někdo z našich předků. Kniha, kterou bych vám ráda prostřednictvím této recenze představila, odtajňuje životní osud sestry Franze Kafky.

Něco málo o autorovi:

Petr Balajka vystudoval bohemistiku a polonistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Před revolucí pracoval jako redaktor v několika nakladatelstvích a od roku 1991 je na volné noze. V roce 1990 začal psát detektivní romány pod pseudonymem Petr Eidler. Na těchto stránkách můžete najít recenzi románu Smrt konvertity. Kromě románů napsal i několik odborných studií, většinou se jednalo o tematiku dějin fotografie. V roce 2006 mu vyšel román Viktor a Lady ze Shalottu.

Jeho koníčkem je fotografování, věnuje se zejména živé a portrétní fotografii, ale nafotil i cyklus barevných fotografií o Praze. Od roku 2011 je šéfredaktorem komunitních novin Obecní noviny Židovské obce v Praze. V programu Českého rozhlasu se objevilo několik jeho rozhlasových her a adaptací. Jednou z nich je i adaptace knihy, kterou se zabývám v této recenzi, s názvem Ottla. Kromě fotografování ho baví i opera, výtvarné umění a kynologie.

Oficiální anotace (zdroj: ČBDB.cz):

„Hlavní postavou příběhu je Ottla, nejmilovanější sestra Franze Kafky, žena nekonvenční, tvrdohlavá a energická, kterou osud postavil před těžko řešitelné problémy. Kniha zobrazuje především poslední měsíce jejího života, vychází z historických faktů a čerpá i z nepublikovaných dopisů a motáků, které Ottla krátce před konečným transportem posílala tajně svým dcerám. Za druhé světové války byly postupně zavražděny všechny tři sestry Franze Kafky Elli, Valli a Ottla, její dcery Věra a Helena však díky své matce přežily. Kniha čerpá i z osobních rozhovorů s Věrou Saudkovou, která zemřela v srpnu 2015. Ottla se jako jediná z Kafkových sester provdala za Čecha Josefa Davida. V době, kdy republiku obsadila německá armáda, začaly se uplatňovat norimberské zákony a deportace Židů do Terezína a koncentračních táborů, svým původem ohrožovala své dvě dcery, které byly podle nacistických zákonů považovány za míšence, i árijského manžela, zastávajícího vysoké úřednické místo v pojišťovnictví. Proto se v roce 1940 od svého manžela formálně odloučila. V srpnu 1942 dostala Ottla předvolání do transportu, který ji odvezl do ghetta Terezín. Nevyužila toho, že byla sestrou tehdy již známého spisovatele Franze Kafky, nestala se prominentním vězněm, ale pracovala jako ošetřovatelka v chlapeckém domově. Koncem srpna 1943 přijel do Terezína transport s 1.200 zuboženými polskými dětmi z Bialystoku, které přežily povstání v tamějším židovském ghettu. Protože věděly o existenci plynových komor a nacistických zločinech, byly umístěny v přísné izolaci za hradbami terezínské pevnosti. Hovořilo se o tom, že mají být vyměněny ve Švýcarsku nebo Švédsku za německé zajatce. Ottla udělala další osudové rozhodnutí a dobrovolně se k nim přihlásila jako ošetřovatelka. V říjnu 1943 byly všechny tyto děti i s doprovodem odvezeny do Auschwitz-Birkenau, kde byli všichni okamžitě zavražděni v plynových komorách. Tak během šoa zahynula Ottla, poslední ze tří Kafkových sester.“

Základní informace o knize:

Kniha Ottla vyšla v roce 2018 v Nakladatelství Franze Kafky. Jedná se o zajímavou knihu monitorující osud Ottly Davidové, sestry Franze Kafky. Pokud vás recenze zaujme, můžete si knihu pořídit na stránkách e-shopu Knihy Dobrovský. Radost budou mít i příznivci audioknih. I na stránkách e-shopu s audioknihami Audiolibrix najdete tento skvost.

Recenze knihy:

Když se mi autor ozval, že vydává novou knihu, zda bych si ji nechtěla přečíst a napsat pro něj její recenzi, neváhala jsem a nabídku s radostí přijala. Zaujala mě totiž náplň a tematika vyprávění. Informace o obsahu jsem měla zatím jen od autora, ale když pak kniha vyšla a přečetla jsem si oficiální anotaci, těšila jsem se na čtení ještě mnohem více. Kromě popisu obsahu jistě čtenáře zaujme i obálka, jelikož se na ní nachází portrétní fotografie samotné Ottly. Ihned tak poznáváme osobu, o jejímž těžkém životním údělu si budeme číst.

Než se dostaneme k samotné Ottle, je nám představen dům, v němž žila v dětství. Seznamujeme se také s jejími dalšími třemi sourozenci (dvě sestry a bratr Franz Kafka), manželem a dětmi. Po tomto téměř dokumentárním úvodu se začíná odehrávat příběh ženy, která byla velmi silná a raději opustila všechny své blízké, jen aby jim kvůli jejímu židovskému původu nebylo ublíženo. Veškeré informace a situace jsou zpracovány velmi působivě a čtivě. Troufnu si tvrdit, že jim porozumí téměř každý čtenář.

Ač jsem si zpočátku myslela, že se bude jednat o čistě beletristické zpracování životního příběhu, opak byl pravdou. Autorovi se podařilo zpracovat populárně-naučnou publikaci, jež vypovídá o způsobu života v rodině Ottly Davidové, rozené Kafkové, ale také o těžkostech života v koncentračních táborech a o tom, jak to vypadalo po návratu z lágru. O návratu bohužel tato silná žena nic nevěděla, protože našla smrt v plynové komoře, ale osvobozeno bylo několik Židů, kteří jí byli v Terezíně hodně blízko. Jak je zřejmé, v textu se hodně objevuje židovská tematika.

ottla-obalkaCelý text je doplněn fotografickou přílohou, v níž můžeme najít fotografie Ottly, její rodiny, ale i přímo z koncentračního tábora, kde již byla sama. Fotografie jsou černobílé. Stěžejním je ale text a obrázky ho jen doplňují.

Text je autentický, a proto svou silou hodně útočí na čtenářovu psychiku a emoce. Nejednou se mi stalo, že mi po zádech přeběhl mráz, nebo mi bylo hlavních postav líto. Podivovala jsem se nad tím, jak mohou lidé ostatním ubližovat. To je až k nevíře. Je nutné podobné knihy vydávat, aby se člověk poučil a neopakoval chyby předků. Musíme si uvědomit, že se historie může opakovat a příště můžeme být oběťmi podobných zvěrstev právě my.

Autor při zpracování dokumentu, vycházel nejen z literatury a pramenů, ale použil i vzpomínek Ottliny dcery Věry (Davidové) Saudkové. Nikdo nedokáže popsat utrpení tak dobře, jako malé dítě, které přijde o jednoho z rodičů, neví o tom a věří do poslední chvíle, že se onen rodič vrátí.

Vyprávění je složeno z několika částí, jež jsou proloženy citáty, ale i citacemi z díla Franze Kafky. Tyto krátké textíky většinou nastiňují to, co se odehraje v následujících řádcích. Text je psán v er-formě v minulém čase, občas se objevují dialogy mezi jednotlivými postavami, ale těch moc není. Docela mě překvapilo, že na základě této knihy mohla vzniknout ještě na Českém rozhlasu inscenace, v níž celá řada známých osobností na základě informací vybádaných Petrem Balajkou zpracovala zmiňovanou hru, jejímž prostřednictvím příběh Ottly a její rodiny opět ožil.

Svazek má pouhých 186 stran, které přečtete během několika málo hodin. Z četby si odnesete zajímavé informace a zažijete spoustu emotivních okamžiků. Fyzický svazek je brožovaný.

Knihu Ottla hodnotím velmi pozitivně. V mnohém mě překvapila, protože jsem očekávala něco trošku jiného, nicméně jsem si četbu užila. I přesto, že se jedná o populárně-naučnou publikaci, musím konstatovat, že je čtivá. Nejedná se o žádné teoretizování, avšak zprostředkované informace jsou podložené. Tento titul mohu vřele doporučit čtenářům memoárů, literatury faktu, historie a pochopitelně příznivcům Franze Kafky. S ohledem na to, že se jedná o silný příběh, slabší povahy mohou mít při četbě problém. Líbit se budou i použité fotografie, kterých je tak akorát. Celkově dílo hodnotím zaslouženými 100 %.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):
Název knihy Ottla
Autor Petr Balajka
Žánr historický memoár
Nakladatelství Nakladatelství Franze Kafky
Rok vydání 2018
Počet stran 186
ISBN 978-80-86911-51-9
Nákup knihy www.knihydobrovsky.cz
Databáze knih www.databazeknih.cz
štítky
podobné články
2 komentáře
  1. Odpovědět

    Betty - hlavavknihach

    3. 9. 2019

    Tohle vypadá neuvěřitelně zajímavě a i krásně zpracovaně. O knize jsem neslyšela, takže děkuji za zajímavý tip. Zajímá mě i všeobecně téma koncentračních táborů, takže po této knize se určitě kouknu. 🙂

    • Odpovědět

      Iwik

      3. 9. 2019

      Děkuji za krásný a milý komentář.

Zanechat komentář