Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Představitelé Jednoty bratrské

3. 12. 2015
Jan Augusta v letech samoty (1548–1564)
Jakub Bílek
Sestavil František Bednář
Jan Augusta v letech samoty 1548-1564Chcete si přečíst životopis nějaké zajímavé osobnosti českých dějin? Zajímá vás předbělohorské období? Pokud máte rádi memoáry a období novověku, mohu vám knihu vřele doporučit.

Text je psán z pohledu Jakuba Bílka, který byl společně s Janem Augustou zajat a vězněn, nejprve v Praze, pak na Křivoklátu. Jak Jakub Bílek, tak i Jan Augusta byli členy Jednoty bratrské a právě kvůli svému vyznání skončili za mřížemi.

Když se zaměřím na formu psaní, tak se jedná o monitorování několika let života výše zmíněných dvou postav, hlavně je však zaměřen na Jana Augusta. Největší část je věnována období strávenému ve vězení, čemuž nasvědčuje i sám název knihy.

V textu můžeme sledovat vývoj jazyka. Setkáváme se zde s přechodníky a v některých případech obráceným slovosledem. Čeho si povšimnete na první pohled jsou poznámky pod čarou, které neobsahují citace, jak byste si mohli myslet, ale najdete v nich původní slovní zásobu. V některých částech totiž musel pan František Bednář nahradit starší výraz novějším, aby byl udržen význam a poselství textu a zároveň byla zachována srozumitelnost pro dnešního čtenáře.

Z mého pohledu se jedná o velice zajímavé čtení. Před tím, než jsem knihu začala číst, měla jsem strach, že mě to nebude bavit a že ji budu číst jen z donucení pro účel školní zkoušky. Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistila, že se kniha čte téměř sama, i přesto, že se jedná o záznam událostí, jež se staly přibližně před 5 stoletími.

Abych se přiznala, měla jsem velký strach z jejího tématu (náboženství), které mě samo o sobě moc nezajímá. Ale ten život a jeho slasti, ale hlavně strasti právě kvůli vyznání, které je nutné překonat… Rázem se z nezajímavého stává zajímavé.

Bibliografické údaje:
Žánr:                 Naučná literatura – Biografie a memoáry
Rok vydání: 1942
Počet stran: 240
Nakladatelství: Jan Laichter
Edice:               Sloupové pamětní
Autor obálky: Jaroslav Benda
Vazba knihy: vázaná s přebalem
štítky
podobné články
bez komentářů
  1. Odpovědět

    Naděžda Dobrovolná

    4. 12. 2015

    vypadá dobře

  2. Odpovědět

    Iwik Pásková

    5. 12. 2015

    Děkuji za reakci :). Je velice zajímavá, jen tedy myslím, že ti, co nemají moc v lásce historický jazyk, tak si v knize libovat asi nebudou

  3. Odpovědět

    Bichlicka

    7. 12. 2015

    Miluji Jiráska, takže historický jazyk a náboženská tematika jsou pro mě jen plus 🙂 lákavá kniha

  4. Odpovědět

    Iwik Pásková

    7. 12. 2015

    Jééé, děkuji za komentář :). Myslím si, že by se Ti mohla líbit, protože se jedná o pramen ze 16. století, jen trošku jazykově upravený, ale jinak do toho pan Bednář nezasahoval :). Takže mohu vřele doporučit.

Zanechat komentář