Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Petr a Lucie – Romain Rolland

11. 11. 2016

72/80

Petr a Lucie

Romain Rolland

petr-a-lucie-muw-203807Čtete rádi příběhy, které jsou protknuty láskou, sledují historické události a jejich pozadí a končí dramaticky? Kniha Petr a Lucie z pera francouzského autora Romaina Rollanda se vám jistě bude líbit. Odehraje se před vámi něco, co vás chytne za srdce při prvním čtení a při re-readincích vám to nikdy nepřijde okoukané. Vždy v díle najdete nové a nové poznatky.

Oficiální anotace (zdroj:cbdb.cz):

„Působivý příběh tragické mladé lásky, inspirovaný bombardováním Paříže na Velký pátek v roce 1918.“

Anotace v pár slovech shrnuje toto výborné dílo. Autor si zde pohrál se svým stylem a utvořil tak kultovní dílo tohoto období, které je obdivováno. Při četbě si jistě povšimnete tématiky první světové války a lásky. Láska je válkou ohrožována, což je na mnoha místech této knihy více než jen zřejmé. Nejvíce patrné je to asi v rozmluvě Petra s jeho starším bratrem Filipem. Dalším velice důležitým faktorem, který ovlivňuje celé toto dílo je právě styl. Zaznamenat zde můžeme lyrické a úvahové části. Lyrické souvisejí s tématem lásky a úvahové se zamýšlejí nad válkou.

Dílo je protiválečné. Často se v něm můžeme setkat s názory a úvahami o tom, jak je válka špatná. Tyto myšlenky jsou nejčastěji pronášeny z úst Petra, jenž se nad problematikou války a všeho, co k ní náleží, hojně zabývá a velice jej to trápí. Zazlívá Luciině matce její práci pro zbrojní průmysl, bere to jako náznak napomáhání válce.

Co se mi na díle velice líbilo, byly popisy. Až teď při 4. čtení tohoto díla jsem si pořádně uvědomovala to, jak jsou veškeré popisy věrné a jak podněcují představivost. Novela Petr a Lucie mě zaujal také hodně díky své kompoziční stránce. Vše se odehrává z pohledu mladého Petra, kompozice je velmi jednoduchá, a proto se román tak dobře čte. Čtenáře jistě potěší i to, že se celý příběh odehrává na pouhých 92 stranách. Zdatný čtenář bude mít knihu přečtenou během chvilky.

Mnohem více se mi líbilo to, jak autor vybarvil ve své novele hlavní hrdiny a dobu, v níž se dílo odehrálo. Mnohdy jsem se divila tomu, jak se některý z protagonistů mohl v některých chvílích zachovat tak, jak se zachoval. Při čtení si budete častokrát klást otázky, budete kroutit hlavou, ale hlavně se budete snažit pochopit. Období, v nimž se kniha odehrává, bylo velmi náročné pro lidi, vládla špatná ekonomická situace a autor se nevyvaroval toho, aby do knihy zanesl i motivy finančních problémů. Vše se mu povedlo bravurně.

Jak jsem již psala výše, knihu jsem četla již počtvrté a musím říci, že jsem v ní opět našla skutečnosti, kterých jsem si dříve nepovšimla. Vždy mě dojme shakespearovský závěr, jenž vás dožene až k slzám. Je to neskutečně silný příběh. Hodnotím jej velice kladně a dávám mu krásných 100 %, která si nesporně zaslouží. Je to jedna z mála knih, kterou bych mohla číst neustále dokola a vůbec by mi to nevadilo.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Originální název:

Pierre et Luce

Žánr:
Literatura světová, Novely
Rok vydání: 1985, 1. vydání originálu: 1920
Počet stran: 96
Nakladatelství: Práce
Překlad: Jaroslav Zaorálek
Edice: Kamarád
Autoři obálky: Helena Wernischová, Václav Kučera
Vazba knihy: brožovaná
Náklad: 42 000 ks
ISBN: 24-030-85

 

Uložit

štítky
podobné články
4 komentáře
  1. Odpovědět

    Katy - Bilbovy knihy

    12. 11. 2016

    Já ji měla kv povinné četbě k maturitě a milovala jsem ji. Nevím proč, ale získala si mě 🙂
    Katy

    • Odpovědět

      iwikovaknihovna

      12. 11. 2016

      Jeee, tak to je i můj případ a čtu ji moc ráda a klidně bych ji četla stále kolem dokola. Je to záležitost na jedno odpoledne, ale je milá :).

  2. Odpovědět

    TlusŤjoch

    16. 11. 2016

    Tohle není můj šálek čaje.

    • Odpovědět

      iwikovaknihovna

      16. 11. 2016

      To je jasné, všem se nemusí líbit vše. V brzké době budu sepisovat hned několik recenzí, tak snad se tentokrát trefím lépe.

Zanechat komentář