Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Až bude smrt mou paní – Jan Bauer

9. 3. 2017

Chcete si užít napínavé čtení, které vás přenese do období středověku?  Do období vlády nejmocnějšího vladaře, jenž nechal české země vzkvétat? V příběhu se budete pohybovat bok po boku Karla IV. a jeho nejbližších. V průběhu příběhu zažijete mnohá dobrodružství, budete pozorovat úklady, jež jsou plánovány vůči Karlovi, ale i dalším evropským panovníkům té doby, budete pozorovat nepříjemnou dobu plnou moru, a to hned z první ruky a nakonec stanete u hrobu. Čí hrob to bude? To se dozvíte, když se začtete do této skvostně zpracované knihy. Co o publikaci Až bude smrt mou paní říká anotace?

 

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

„V lednu 1378 spolu tajně jednají Karel IV. a jeho synovec, francouzský král Karel V. Schůze se koná v malém hrádku uprostřed hlubokých lesů. V nich se však skrývají spiklenci s jediným cílem – oba panovníky zavraždit. Jejich záměry sice na poslední chvíli překazí císařův bývalý agent, dominikán Pavel, Karel IV. je přesto přesvědčen, že jeho dny jsou sečteny. A tak se Pavel ve jménu císaře vrhá do posledního velkého úkolu… “

 

Titul Až bude smrt mou paní vyšel v nakladatelství MOBA v roce 2017. Jedná se již o 8. díl mojí oblíbené série V tajných službách Otce vlasti, jež vypráví příhody Karla IV., jeho rodiny a dominikána Pavla, císařova agenta (posléze bývalého) a jeho blízkého přítele v jedné osobě.

 

Kniha mě nadchla již při samém výběru. Líbí se mi originální zpracování obálky, jež je na každé knize stejné výjevem, avšak barevně se liší. Můžeme na ní vidět v horní části obličej Karla IV. hledícího vzhůru a v dolní části pak vyobrazení Prahy. Celé obálce tedy dominuje vyobrazení Karla a název knihy, jenž je vyveden velkými bílými písmeny. Jméno autora a název knihy jsou pak oproti názvu menší a díky použitým barvám vcelku nevýrazné. Obálka mě okouzlila a překvapilo mě, že se dá kniha  zakoupit v šedé barvě, ale i v barvě oranžové. Název přesně vypovídá o tom, co čtenáře v knize čeká. S hlavními postavami prožijete spoustu smutných okamžiků, ale na druhou stranu si užijete skvělou jízdu českou historií.

 

Příběh mě okouzlil, jako každé vyprávění Jana Bauera. Líbí se mi, jakým stylem se snaží autor přiblížit českou historii běžnému čtenáři. Každý si tak četbu může vychutnat plnými doušky, protože nemusí listovat při čtení encyklopedií dějin. Kniha vyžaduje pouze základní znalosti historie. Do beletrie by se neměl dostávat dle mého názoru přílišný encyklopedismus a této myšlenky se drží ve svých příbězích i sám autor. Celý příběh tedy stojí na historických zápletkách, jež jsou čtenáři v průběhu četby vysvětlovány a přibližovány. Ač již od samého počátku víme, že se v díle bude dít něco nemilého, musím říci, že se s hlavními postavami i krásně pobavíte.

 

Kniha stojí na několika dějových linkách, jež se v polovině protnou a plynou téměř paralelně. V jedné z dějových linií sledujeme život Karla IV. a v další pak život dominikána Pavla. Kompozičně je kniha vcelku jednoduchá, protože děj plyne chronologicky (postupně) a občas se objeví retrospektivní vzpomínky a můžeme říci, že dějové linie k sobě zaujímají paralelní postavení. Neustále však převládá chronologický popis příhod.

 

Pokud jste se rozhodli, že si přečtete tuto knihu, aniž byste četli předchozí díly, klidně tak můžete učinit, protože se jedná o volné pokračování série. Ač se objevují postavy z předchozích dílů, dějově příběh na předchozí díly příliš nenavazuje. Pokud se objeví nějaká odvolávka na předchozí díl, což se občas stává, je zapojena do vyprávění popisná část, v níž autor čtenářům představuje dané skutečnosti. Kniha je velice čtivá, děj má rychlý spád, nikde se nezadrhává a opravdu dobře se čte.

 

Příběh je vyprávěn v objektivní er-formě, jež je obohacena vcelku velkým množství dialogů, které celé vyprávění oživují a okořeňují. Mluva mnohdy monitoruje danou dobu a čtenáři si tak mohou užívat obohacených dobových obrazů. Příběh má co do sebe. Líbilo se mi, jak se autor zhostil svého úkolu a sérii uzavřel skvělým způsobem. Ač děj končí smutnou událostí, i přesto se jedná o milý příběh, jenž zaujme každého milovníka historických románů.

 

Knihu hodnotím velice pozitivně, protože ji považuji za přínosnou. Běžné čtenářské publikum bude její četbou uchváceno. Líbilo se mi, jak autor v díle gradoval postupně napětí a jak strukturoval celý příběh. Ve vyprávění neskáče sem a tam, ale drží se vzorců, jež jsou pro něj specifické. Díky svému umění mě dokázal vtáhnout do děje již od první stránky a já si tak mohla užít skvělou historickou jízdu. Z knihy jsem opravdu nadšená a dávám jí krásných 100 % a vřelá doporučení. Knihu mohu vřele doporučit všem milovníkům historické literatury a detektivních románů. Rozhodně stojí za přečtení.

 

Za poskytnutí recenzního výtisku patří velké díky nakladatelství MOBA. Pokud vás recenze zaujala a toužíte si knihu přečíst, můžete si ji pořídit zde.

 

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Série:

V tajných službách Otce vlasti (8.)

Žánr:
Detektivky, Literatura česká, Historie
Vydáno: 2017, MOBA (Moravská bastei)
1. vydání originálu: 2017
Počet stran: 224
Vazba knihy: vázaná
ISBN: 978-80-243-7183-2

 

Uložit

Uložit

Uložit

štítky
podobné články
4 komentáře
  1. Odpovědět

    Katy - Bilbovy knihy

    9. 3. 2017

    Jan Bauer patří k úžasným českým autorům především z české historie a v každém jeho díle je vidět jeho odbornost. Kniha vypadá skvěle. Já osobně miluji od něho S cejchem vraha :))

    • Odpovědět

      Iwik

      9. 3. 2017

      S cejchem vraha je skvělá a dokonce mám i tady na stránkách recenzi. Nicméně historici odborníci Jana Bauera, Vlastimila Vondrušku a další podobné autory neuznávají, vidí v jejich tvorbě jisté „zneužití dějin“. Zde je však v rozporu odbornost s beletristickou tvorbou, která je určena k oddechu, nikoliv ke studiu dané problematiky. Takový je můj názor k dané problematice, a proto všechny české autory historické prózy uznávám a jejich knihy zbožňuji.

  2. Odpovědět

    TlusŤjoch

    9. 3. 2017

    Bauerův styl mám rád. Už jsem od něj četl několik historických detektivek, např. s postavouk královského soudce Melichara.

    • Odpovědět

      Iwik

      9. 3. 2017

      Já zatím celou tvorbu tohoto autora neprošla, ale chystám se ji projít. Mám jej ráda.

Zanechat komentář