Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Hodina po půlnoci – Hana Marie Körnerová

7. 4. 2017

Čtivá, strhující, zajímavá a historicky vypovídající kniha. Přesně tak bych mohla charakterizovat titul Hodina po půlnoci od české autorky, jež je známá svými historickými knihami s romantickou zápletkou. Musím říci, že jsem se dlouho těšila, až se do tohoto díla budu moci začíst. Jedná se totiž o první nezkrácené vydání a já byla zvědavá, jak na mě bude působit, jestli nebudu mít pocit, že je kniha zbytečně obsáhlá, že by mohla být zkrácena. Jak to nakonec všechno dopadlo? Byla jsem nadšená, nebo jsem naopak zažila zklamání? O tom se dočtete v následujících řádcích.

 

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

„Píše se rok 1811 a dcera pařížského notáře Fabiena Maréchalová se vrací z kláštera, kam ji otec na naléhání macechy poslal na vychování. Teď dostala zprávu, že je těžce nemocný. Co se mohlo stát? Vždyť ještě před nedávnem byl plný síly a plánů.
Cestou do Paříže je její kočár ve vánici přepaden najatými vrahy. Fabiena vyvázne jen o vlásek. Po návratu domů se záhy přesvědčí, že rodný dům, v němž strávila šťastné dětství a kde teď na ni čeká milující tetička Honorie, ale i nenáviděná macecha Mathilda, už dávno není místem pro klidný a šťastný život. A vůbec netuší, že navíc skrývá stará tajemství, motivovaná nenávistí a zradou, jejichž prozrazení vyvolá sérii zločinů.
Fabiena je mladá a chce se bavit. Přestože Napoleon chystá válku s Ruskem, v Paříži vládne bezstarostná atmosféra – pořádají se divadelní představení, plesy, večírky, ale i souboje. Na jednom z večírků pozná toho, kdo jí tehdy v oné mrazivé noci zachránil život – poručíka husarů Juliena Leblanca. Netuší, že je milencem její macechy. Pohnuté události poté zamíchají osudy všech zúčastněných: Fabieny, krásné macechy, laskavé tety Honorie i Juliena, do něhož se Fabiena zamiluje… “

Hodina po půlnoci vyšla poprvé v roce 2007 v nakladatelství Ikar. Toto vydání se pyšní pěknou, avšak vcelku komplikovanou obálkou. Na černém pozadí je vyobrazen stolek, na němž stojí před zrcadlem svícen s hořící svíčkou. Podruhé kniha vychází v nakladatelství Baronet, a to v roce 2017. Pokud však máte raději elektronické knihy, najdete tento titul i v sortimentu obchodu Palmknihy.cz.

 

Při výběru mě hodně ovlivnila obálka tohoto románu, jež je krásně modrá, na levé straně si můžeme povšimnout katedrální věže s hodinami, jež korespondují s názvem knihy a ukazují HODINU PO PŮLNOCI. Uprostřed obálky se skví krásný měsíc v úplňku. Obálka je vcelku jednoduchá, protože celé vyobrazení není narušováno zbytečnými informacemi. V horní části najdeme bílými písmeny napsané jméno autorky a v té dolní pak většími žlutými písmeny název románu. Mohu tedy s klidným srdcem říci, že obálka je pro celý příběh nad míru výstižná.

 

Když jsem tuto knihu otevřela, měla jsem takový zvláštní pocit, stála přede mnou velká výzva. Věděla jsem, že se jedná o první nezkrácené vydání románu, ale… Již první kapitola mě strhla do víru Paříže v 19. století a mně těch 636 slajdů ve čtečce před očima uteklo velice rychle. V příběhu je spousta zajímavých zvratů, které vás překvapí, budou vás nutit si neustále klást otázky a hledat na ně odpovědi. Ač jsem četla různé recenze příběhu, některé ji chválily, jiné ji naopak hanily a já chtěla zjistit, jak příběh zapůsobí na mě. Osobně jsem si četbu velice užila. Některé postavy mi byly velice sympatické, jiné bych nejraději za jejich chování zfackovala. Velice sympatická mi byla hlavní hrdinka Fabiena, s níž se setkáváme hned na počátku románu a kterou potká „nehoda“. Kdo má prsty v tom, co se stalo? Usiluje někdo o její život? Odpovědi naleznete právě v tomto čtivém románu. Při čtení vás však zajisté zarazí také spousta emocí. Zaručit však mohu i spoustu napínavých scén, v nichž se budete bát nejen o život hlavní hrdinky. Ač je román vcelku dlouhý, mohu říci, že mě upoutal a držel mě až do samého konce, potřebovala jsem přece zjistit, kdo háže klacky pod nohy naší mlaďoučké Fabieny.

 

Celý příběh je rozdělen do 81 kapitol, přičíst však musíme ještě úvodní prolog a závěrečný epilog. Některé kapitoly jsou kratší, jiné zase pro změnu krapet delší. Dalo by se říci, že kratší kapitoly vyprávějí zejména příběh nějaké jiné postavy, ty delší pak monitorují veškeré dění kolem Fabieny. Budeme se s ní strachovat, zamilovávat, nenávidět některé postavy, pocítíme s ní zklamání, ale jistě najdete i spoustu jiných emotivních zážitků, jež s touto mladou dívkou prožijeme. V některých delších kapitolách si můžeme povšimnout zajímavých časových, ale i místních přesahů. Když se toto děje, nacházejí se v knize vynechané řádky, aby to bylo dobře patrné a jednotlivé části se do sebe nemotaly. Celý příběh je odvyprávěn objektivní er-formou, jež je obohacena častými dialogy. Použitý jazyk je vcelku vznešený a odpovídá postavení hlavních aktérů této knihy. Vyprávění je vcelku komplikované, protože se v něm střetávají jak chronologie, tak paralela, ale objevit můžeme i retrospektivní postup. Největší důraz je kladen na chronologii, protože se autorka snaží odvyprávět děj postupně tak, jak plynul. Občas se však nevyhne paralelnímu vyprávění, a to zejména ve chvíli, kdy je nutno příběh nahlédnout ve stejnou dobu z jiného úhlu pohledu. Retrospektivu pak často zaznamenáme ve vzpomínkách, a to zejména v těch slečny Fabieny. Vše je krásně zakomponováno tak, že nikde nic nepřekáží a příběh působí důvěryhodně. Po jazykové a gramatické stránce jsem byla velice mile překvapena. Za celou dobu čtení jsem si nepovšimla jediné chybky. Mohla jsem si tak užít celý děj od začátku do konce bez žádného rušivého elementu.

 

Knihu hodnotím velice pozitivně. Na jejích stránkách jsem se mohla podívat do míst, kde jsem zatím nebyla a mohla jsem si užívat množství velmi zábavných okamžiků. Styl autorky mě nadchnul a už teď se těším na další setkání s jejími knihami. Příběhy jsou sepsány důvěryhodně a měla jsem pocit, že by se klidně podobný příběh mohl stát i v reálném životě. Čím reálněji na mě vyprávění působí, tím více si četbu užívám a tím více se těším na pokračování četby, aspoň tedy v případě, že musím četbu přerušit. Děj je plynulý a nikde se nezadrhává. Tuto knihu vám mohu vřele doporučit, protože stojí za přečtení. Autorce děkuji za skvělý čtenářský zážitek. Titul hodnotím krásnými 100 % a vřelými doporučeními k tomu. Knihu mohu doporučit zejména milovníkům historických románů, jimž nevadí v díle troška romantiky.

 

Za poskytnutí recenzní e-knihy patří velké díky serveru Palmknihy.cz. Pokud vás recenze zaujala a budete si ji chtít pořídit, můžete tak učinit zde. Přeji vám příjemnou zábavu.

 

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Žánr:
Romány, Literatura česká
Vydáno: 2017, Baronet
1. vydání originálu: 2007
Počet stran: 648
Vazba knihy: vázaná
ISBN: 978-80-269-0565-3

 

štítky
podobné články
2 komentáře
  1. Odpovědět

    TlusŤjoch

    8. 4. 2017

    Asi to bude vskutku čtivé, ale tématicky nic pro mne.

    • Odpovědět

      Iwik

      8. 4. 2017

      Pevně věřím, že se Ti zase v brzké době do tématu trefím :). Předpokládám, že zítra nebo pozítří vydám recenzi další knihu ze zelené edice od MOBY. Historické a zároveň i jazykově vložené do doby, o tom však více v dané recenzi.

Zanechat komentář